Populärteknik

Aperiodiska mönster och kvasikristaller

När den israeliske forskaren Dan Schechtman 1982 ville rapportera om de egendomliga kristallerna han funnit blev han mobbad av sina kolleger och tvingades av sin chef att lämna forskningsgruppen. Men han gav sig inte. Nu får han årets Nobelpris i kemi.

Publicerad

En dag år 1982 satt den israeliske forskaren Dan Schechtman vid sitt eletronmikroskop vid ­National Bureau of Standards i Washington och undersökte röntgendiffraktionsmönster från ett nytt material han hade skapat, en legering mellan aluminium och mangan. Till sin stora förvåning upptäckte han att mönstret av prickar på bilden inte såg ut som vanligt.

Tekniken med röntgendiffraktion hade uppfunnits av den tyske fysikern Max von Laue i början av förra seklet. En kristall är, per definition, symmetriskt uppbyggd av atomer eller molekyler placerade i tetraederform, kubiskt eller hexagonalt. Belyser man nu kristallen med röntgenstrålar kommer strålarna att brytas och reflekteras av de regelbundet placerad atomerna i kristallen och bilda ett mönster som kan ses på en bildskärm.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här