”Vässa upphandlingarna - Satsa på funktion inte lägsta pris”

2015-09-01 05:18  
Anders Persson Näringspolitisk chef Svenska Teknik och Designföretagen

DEBATT. Den offentliga sektorn handlar för uppskattningsvis 900 miljarder kronor årligen. Om upphandlingarna gjordes utifrån hållbara funktioner med kvalitet istället för till det lägsta priset skulle samhället göra stora vinster, enligt Anders Persson på Svenska Teknik och Designföretagen.

I dag, den 1 september inrättas den nya Upphandlingsmyndigheten. Vår förhoppning är att den nya myndigheten kan bidra till ökad kunskap om upphandling på båda sidor och vassare upphandlingar i hela den offentliga sektorn.

Det offentliga handlar varor och tjänster för många hundratals miljarder kronor varje år. Uppskattningarna om hur stor summan är brukar hamna omkring niohundra miljarder kronor årligen.

Förväntningarna är stora på myndigheten, men tre viktiga ledord bör stå överst:

  • Öka kunskapen om goda offentliga upphandlingar
  • Stimulera utvecklingen mot funktion och kvalitet istället för mot produkt och pris
  • Fokusera på långsiktighet och hållbarhet

Att öka kunskapen om upphandling både hos beställare och leverantörer har ett stort egenvärde. Kan Upphandlingsmyndigheten fungera som en brygga mellan beställare och leverantörer så är mycket vunnet.

Ett exempel är att utveckla tidiga dialoger mellan parterna och hur dialogen kan se ut. Det ökar både kunskap och förståelse på båda sidor. I dag finns det närmast en beröringsskräck från den offentliga sidan.

Synen på hur och vad som ska levereras behöver utvecklas. Här kan Upphandlingsmyndigheten göra en viktig insats. Inom samhällsbyggnad behövs mer av exempelvis funktionsupphandlingar.

Att fokusera på funktion och hur en uppgift ska lösas borde vara leverantörens uppdrag. Att definiera vilket problem det är som ska lösas borde vara beställarens uppdrag. I dag är det inte ovanligt att rollerna flyter samman.

Funktion och kvalitet på det som ska upphandlas behöver viktas tyngre än idag. Det skulle gynna hållbara och långsiktiga lösningar på ett bättre sätt. Dagspris på vad exempelvis en infrastrukturlösning kostar är inte ointressant, men kostnad över tid och grad av innovation behöver beaktas i högre grad.

Den samhällsplanering som görs i dag finns kvar väldigt länge när den väl är på plats. Hållbarhet och långsiktighet måste vara nyckelord. Men fungerande långsiktiga lösningar präglas i hög grad av innovation och utveckling. Det är nytänkande och nya perspektiv som förändrar, inte gamla lösningar.

En positiv bieffekt av att beställa en funktion istället för en produkt är att  leverantörerna utvecklas och det skapas möjlighet till avkastning på kompetens och forskningsinvesteringar. Det tjänar hela samhället på.

Att fokusera på ökad kunskap om upphandling är viktigt. Funktion och innovation är nyckelfaktorer för att utveckla upphandlingen inom samhällsplanering och samhällsbyggnad.

Vi ser fram emot ett gott samarbete med Upphandlingsmyndigheten inom dessa och andra frågor.

Anders Persson

Näringspolitisk chef Svenska Teknik och Designföretagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

vill du synas här? annonsera

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS