Opinion

”Sverige är hotad som kunskapsnation”

En stärkt koppling mellan småföretag och högskolor är ett sätt enligt debattören att öka investeringarna i forskning och utveckling. Foto: Colourbox
Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova

DEBATT. Fler innovationsupphandlingar, stärkt koppling mellan småföretag och högskolor och att lärosäten öppnar sig mot omvärlden. Så vill Vinnovas Charlotte Brogren förbättra Sveriges attraktionskraft och få ökade investeringar i FoU.

Sveriges ställning som ledande kunskapsnation är hotad. Tvärtemot trenden i andra OECD-länder, minskar investeringarna i forskning och utveckling, FoU. Dessutom blir ett litet land som Sverige sårbart när forskning flyttas utomlands eller läggs ned eftersom verksamheten är koncentrerad till ett fåtal företag. Det är hög tid att agera för att stärka vår attraktionskraft.

Utan förnyelse och innovation avstannar produktiviteten och den långsiktiga konkurrenskraften urholkas. Därför är investeringar i FoU avgörande för den ekonomiska utvecklingen och i förlängningen för vårt framtida välstånd. I Sverige är det näringslivet som står bakom tre av fyra kronor som går till FoU. Merparten av dessa pengar kommer från några få stora, multinationella företag. De är och har varit fantastiska tillgångar för vårt land, men dominansen gör oss sårbara.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här