Opinion

”Lär av tyskarna att vässa industrin”

DEBATT. Svensk tillverkningsindustri borde snegla åt Tyskland för att lära sig klara konkurrensen trots höga lönekostnader. Johan Saks listar de fem viktigaste åtgärderna.

Den tyska industrins andel av näringslivet är större än i Sverige. Höga löner är något som ofta innebär höga kostnader – men så behöver nödvändigtvis inte vara fallet. Den svenska industrin är framgångsrik, men den tyska lyckas än bättre. I Tyskland är den tekniska nivån hög samtidigt som den allmänna levnadsstandarden är god. Frågan är hur detta går till och vad Sverige kan lära?

De länder som i dag upprätthåller en hög teknisk nivå, med ansenliga importinkomster och hög levnadsstandard, har i många fall också en kvalificerad tillverkningsindustri. Tyskland är ett av de högkostnadsländer som i den globala konkurrensen står stadigt. När övriga Europa upplever stora motgångar tar tysk industri marknadsandelar inom flera sektorer. En möjlig förklaring är att den tyska industrin lyckats kombinera teknisk innovation med kostnadseffektiva lösningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här