Pessimisterna har fel - utom när de har rätt

2016-09-21 17:02 Ada Fredelius  

KRÖNIKA. När en ny typ av teknik dyker upp möts den ofta av överdriven rädsla, men också omotiverade förväntningar.

Varje nytt tekniskt framsteg som fått brett genomslag i samhället verkar mötas av både misstro och övertro. Vi som såg senaste julkalendern fick lära oss om hur den industriella revolutionens barn varnades för att titta ut genom fönstret när de åkte tåg. Den höga hastigheten skulle göra att synintrycken blev för många och ledde till galenskap. Själv är jag uppvuxen i en generation som skulle ha blivit förråad av videovåld och vars föräldrar försökte banta med dieter specialsydda för hemmets senaste pryl: mikrovågsugnen.

I efterhand är det lätt att skratta åt hur ett nytt tekniskt framsteg kopplades ihop med ovidkommande risker eller tillskrevs förmågor det saknar.

Strindbergs ångest inför att ha blivit utsatt för en ”elektricitetsmaskin”, som han svettdrypande skildrar i Inferno från 1897, är svår att relatera till i dag. Åtminstone tills vi testar att byta ut Strindbergs maskin mot något lika nytt och lika svårbegripligt för nutidsmänniskan. Att oroa sig för gmo eller hur ai kommer att manövrera ut oss människor känns inte lika främmande.

Dick Kasperowski är forskare i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet. Ett av de fenomen han forskar kring är hur nya tekniska framsteg förändrar förhållandena mellan gruppen som förstår och kan dra nytta av det och de som inte gör det. Ett exempel: Telegrafen bidrog till att lyfta handel, resor och utveckling när den kom till USA. Men för ursprungsbefolkningen, som inte hade någon större tillgång till den nya tekniken, var den i stället ett vapen som den amerikanska militären använde emot dem. Telegrafens snabba kommunikation gjorde truppförflyttningen effektivare och ökade militärens övertag. Den ledde till att man kunde iscensätta folkmordet ännu mer effektivt, säger Dick Kasperowski.

Om de tekniska framstegens dubbelhet säger han:

– Tekniken löser inte bara problem, den förflyttar dem.

Den digitala revolutionen har verkligen lett till stora mänskliga framsteg. Dick Kasperowski tar som exempel hur forskarvärlden nu får tillgång till stora mängder data, som tidigare hade varit oerhört kostsamma att samla in. Dessa fakta kan i sin tur analyseras av programvara. Dessutom kan allmänheten bidra med forskningsunderlag genom att enkelt rapportera in till exempel fågelobservationer, lokal temperatur eller sina hälsodata.

När en allt större del av världens befolkning får tillgång till internet får fler tillgång till kunskap och kommunikation. Å andra sidan får nätbrottslingar eller terrororganisationer också nytta av tekniken. Dick Kasperowski påpekar att terroristgrupper ofta varit snabba med att ta till sig nya tekniska framsteg, förr dynamiten, i dag sociala medier.

Med facit i hand kan vi konstatera att många av forntidens gnällspikar hade fel. Videovåldet verkar inte ha gett bestående men. Å andra sidan hjälpte inte mikrovågsugnsbantningen heller. Och den som oroade sig för atombomben eller maskingeväret gjorde ju det med all rätt. För övrigt verkar Strindberg också ha sett potentialen i den nya tekniken. Så mycket att han låter alter egot Johan försöka bygga en egen elektricitetsmaskin – med material från en spinnrock.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt