Svarta hålets stjärn-slukning ger eko

2016-09-21 14:51 Ada Fredelius  
Illustration av en stjärna på väg att sugas in i svart hål. Foto: NASA/JPL-Caltech

Nya Nasa-studier berättar mer om hur svarta hål gör slut på stjärnor. Infrarött ljus är en ledtråd.

Svarta håls starka dragningskraft drar till sig föremål i deras omvärld och uppslukar dem. Nasa har studerat hur ljuset från stjärnor som är på väg att sugas in i de svarta hålen reflekteras. När stjärnan slukas avger den en stark ”våg” av energi som lyser upp omgivningen. Strålningen i energin förintar rymddammet i närheten, men i partiklar längre ifrån det svarta hålet går det att hitta spår av den slukade stjärnans energi.

Läs mer: Kall gas kastar nytt ljus på svarta hål

Nasa har mätt det infraröda ljuset från partiklar som befunnit sig på tillräckligt avstånd från det svarta hålet. Ljuset från rymddammet fungerar som ett eko av händelsen.

”Studien bekräftar att dammet finns där och att vi kan använda det till att avgöra hur mycket energi som genererades när stjärnan förstördes”, säger Varoujan Gorjian, astronom vid Nasas Jet Propulsion Laboratory.

Läs mer: Hitta egna gravitationsvågor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt