Innovation

Molekylfälla ger bättre öl

En molekylfälla i plast som fångar in b-vitamin. Det kan bli lösningen som får öl, mjölk och olika vitamindrycker att hålla längre.

Publicerad

Vitaminet B2, eller riboflavin som det också heter, må vara bra för våra kroppar. Men för tillverkare av vitaminhaltiga drycker är det ett elände. När vitaminet kommer i kontakt med ljus drar det igång nedbrytningsprocesser, som bland annat förstör smaken på öl, mjölk och juice. Dryckerna åldras och kan inte säljas längre.

Det problemet har svensken Börje Sellergren och hans kollegor vid det tekniska universitetet i Dortmund, Tyskland, hittat en lösning på. Genom att gjuta plastmodeller av handtag som vitaminet fastnar i mer än 80 procent av vitaminet fångas upp.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här