Innovation

Läkemedelsjätte satsar på stamceller

Den internationella läkemedelsjätten Pfizer satsar nu på att göra läkemedel av stamceller. En ny enhet med 70 forskare ska göra verklighet av förhoppningarna.

Publicerad

Den 20 januari 2009 tillträder Barack Obama sitt nya ämbete. Amerikanska stamcellsforskare hoppas nu att han håller sitt vallöfte att upphäva det veto som gjort det omöjligt att få federala, statliga, medel för att forska på embryonala stamceller som skapats efter augusti 2001.

Fler amerikanska företag utökar nu sin satsning på att försöka göra mediciner av stamceller. Dit hör Pfizer, ett av världens största läkemedelsföretag med huvudkontor i New York. Företaget tillkännagav nyligen att de nu bildar en ny enhet för regenerativ medicin som ska forskar på stamceller. Forskningen ska ske parallellt i Cambridge, i USA och i Cambridge, i Storbritannien. Storbritannien är det land i världen som gått längst i att tillåta forskning på stamceller från embryon. För ett år sedan skedde en lagändring som öppnar för möjligheten att, för forskningsändamål kring stamceller, skapa embryon ifrån däggdjur.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här