Innovation

1 200 forskare bort från Astra Zeneca i Södertälje

Så sent som i december i fjol meddelade Astra Zeneca att ett depressionsmedel, TC-5214, som testats på patienter inte haft avsedd effekt och att värdet på skulle skrivas ner med 650 miljoner kronor. Foto: Scanpix.

UPPDATERAD. Astra Zeneca lägger ner sin forskning och utveckling som varit inriktad mot neurovetenskap. I Sverige berörs cirka 1 200 forskartjänster, de flesta i Södertälje.

Publicerad

Forskningen i Södertälje har varit inriktat mot att få fram läkemedel mot exempelvis depression och schizofreni. Men liksom flera andra av de stora läkemedelsbolagen har Astra Zeneca haft svårt att få fram nya effektiva preparat inom området. Så sent som i december i fjol meddelade Astra Zeneca att ett depressionsmedel, TC-5214, som testats på patienter inte haft avsedd effekt och att värdet på skulle skrivas ner med 650 miljoner kronor.

I fortsättningen ska Astra Zeneca sköta sin forskning inom området genom vad företaget kallar en "virtuell forskargrupp" på 40 till 50 personer, med bas dels i Boston i USA, dels i Cambridge i Storbritannien. Det innebär att företaget nu i stället förlitar sig på att få uppslag till nya läkemedel inom området från forskning utanför den egna koncernen. Enligt presskommunikén ska gruppen "samordna och styra grundforskning och utveckling i ett nätverk bestående av några av världens mest innovativa partners inom akademi och industri". Till dessa räknas bland annat Karolinska institutet, enligt meddelandet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här