Fordon

Brittiska målet: En flotta av autonoma fordon

Medarbetare på ai-bolaget Oxbotica som utvecklat ett autonomt kontrollsystem för alla typer av fordon, kallat Selenium. På bilden företagets elektriska konceptbil The Geni som har Selenium installerat. Foto: Oxbotica

En förarlös fordonsflotta som ska trafikera London – Oxford. Det vill den brittiska regeringen ska bli verklighet om några år.

Publicerad

Den brittiska regeringen beslutade i måndags att ge drygt 90 miljoner kronor till Driven, ett konsortium som leds av ai-bolaget Oxbotica.

I samma konsortium ingår Race, ett robottestcenter vid Culham science center som drivs av Myndigheten för atomenergi. Race kommer att bli testplats för de förarlösa bilar som är målet med projektet. På testbanan Race finns allt från vägar, korsningar, rondeller, trafikljus och övergångsställen.

Målet är att om två och ett halvt år ha en flotta autonoma bilar körande på allmänna vägar. Projektet kommer att kulminera i en demonstrationsresa där fordonen kör helt autonomt mellan London och Oxford, en resa på ungefär 90 kilometer.

Oxbotica, en avknoppning från universitetet i Oxford, har utvecklat ett autonomt kontrollsystem kallat Selenium. Det är fordonsoberoende och kan fungera för allt mellan bilar och truckar.

Redan nu används Selenium i ett projekt i Greenwich, London, kallat Gateway. Den förarlösa poden Harry transporterar sedan några veckor tillbaka 100 utvalda passagerare i stadsdelen. Målet med Gateway är inte att testa ny teknik utan hur autonoma fordon passar in i framtidens urbana behov av mobilitet.