Energi

Förvirring om återvinning när värmeljusen brunnit ut

Foto: Claudio Bresciani / TT

Efter sex månader med nya regler råder förvirring om vad man ska göra när värmeljusen brunnit ut. I metallbehållaren på återvinningsstationen är de inte välkomna längre.

Publicerad

Miljömedvetna värmeljus-älskare vet att man ska pilla loss den lilla metallbiten som håller fast veken i aluminiumkoppen när ljuset har brunnit ut. Annars kan aluminiumet inte tas till vara. Men alla konsumenter som följt instruktionerna och lämnat ljusen till återvinning måste skaffa nya rutiner.

Fram till i våras klassades värmeljus som förpackning och skulle därför lämnas i metallbehållaren på återvinningsstationen. Men i april gjorde EU ett förtydligande av sitt direktiv för producentansvar: värmeljus likställs sedan dess med gravljus, som aldrig har klassats som förpackning. Det innebär att värmeljusproducenterna inte längre betalar en avgift till FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, som har producenternas uppdrat att samla in och återvinna förpackningar och tidningar. Därmed täcks inte FTI:s kostnaden för koppen, och värmeljusen är inte längre välkomna i behållaren för konservburkar och kaviartuber. Sedan i våras är det i stället kommunerna som har ansvar för att samla in värmeljus.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här