Energi

Experterna sågar IAEA:s ”kärnvapenbevis” i Iran

En skiss som har läckt till nyhetsbyrån AP anses föreställa en testkammare. Olli Heinonen, till i fjol FN:s chef för Iranfrågor, säger att bilden liknar ett foto som ska föreställa den misstänkta testkammaren.
Inspektörer fick tillgång till militärbasen Parchin senast 2005. IAEA hävdar att satellitbilder bekräftar att sprängkammaren finns där.

I dag möts Iran och länder ur FN:s säkerhetsråd i Bagdad för att lösa det långa dödläget kring Irans kärnforskning.IAEA vill in i militärbasen Parchin. Nyligen läckta skisser därifrån tycks visa en anläggning för kärnvapenutveckling. Tongivande kärnvapenexperter tvivlar.

Publicerad

I Parchin, sydöst om Teheran, tror IAEA att bevisen för ett iranskt kärnvapenprogram kan finnas i form av en tryckkammare, som kan användas som ett led i kärnvapenutveckling. Den skulle visa att Iran, trots nekanden, har fortsatt sitt kärnvapenprogram. IAEA-chefen Yukiya Amano har sagt att Parchin ”är en prioritet”.

Men Olli Heinonen och Hans Blix, båda veteraner från IAEA:s inspektionsverksamhet, har uttryckt förvåning över intresset för Parchin-basen.

– Det är lite av ett mysterium varför IAEA fokuserar på Parchin. Det finns många byggnader i Iran som är mer intressanta än denna, säger Robert Kelley vid Sipri, Stockholm International Peace Research Institute, med lång erfarenhet inom den amerikanska kärnvapenindustrin och även som IAEA-inspektör i Irak.

Han ifrågasätter också att det finns ett samband mellan den förmodade tryckkammaren och ett kärnvapenprogram. Kammaren skulle vara avsedd för experiment med konventionella sprängämnen för att simulera första steget i en atombomb.

Men Robert Kelley anser att sådana experiment vanligen görs i det fria, och att det inte ens är möjligt att göra sådana försök i kammaren.

– IAEA säger att de tror att Iran har gjort experiment med en mind­re mängd naturligt uran, och att det praktiskt taget vore bevis på att Iran arbetar på kärnvapen. Men att hävda att en kammare är ett indicium på kärnvapenutveckling är helt enkelt fel, säger Robert Kelley.

En tecknad bild på tryckkammaren läckte till nyhetsbyrån AP. Skissen stämmer överens med satellitbilder, som enligt IAEA föreställer konstruktionen av anläggningen.

I dag möts Iran, USA, Ryssland, ­Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland i samtal i Bagdad. Iran strävar efter att slippa sanktioner och de övriga länderna vill verifiera att Iran har lagt ner sitt kärnvapenprogram.