Svenska it-studenter i världsfinal - igen

2004-11-15 07:23 Lars Anders Karlberg  
I final igen

För femte året i rad har ett svenskt studentlag gått vidare till världsfinalen i programmering. Three-Headed Monkey från KTH i Stockholm går vidare till finalen i Kina den 3-7 april 2005 tillsammans med tremannalaget /dev/duff från NTNU i Trondheim.

I går tävlade svenskarna och norrmännen mot varandra i Nordeuropafinalen, som hölls hos LTH i Lund. Båda lagen lyckades lösa lika många problem, men norrmännen var något snabbare och blev därmed Europamästare. Svenskarna kom tvåa.

Förra året vid den här tiden var det tvärtom. Det svenska KTH-laget blev Europamästare medan NTNU-laget kom tvåa.
I världsfinalen i Prag i Tjeckien i våras tog det svenska laget en
Bäst på programmering i norra Europa: Börge Mikkelsen, Öyvind Grotmol och Erling Ellingsen från NTNU i övre raden. Per Austrin, Gunnar Kreitz och Max Bennedicht från KTH i nedre raden.
hedrande silverplats efter det ryska vinnarlaget. Det norska laget slutade som 27:a bland sexton andra lag i uppsamlingsheatet.

Svåraste regiontävlingen hittills
- Svårighetsgraden på årets problem var högre än i någon annan regionfinal, till och med högre än vad de brukar vara i världsmästerskapen, så vi vet att våra två vinnare kommer att göra bra ifrån sig i VM i Shanghai i Kina i vår, berättar tävlingsledaren Roy Andersson på LTH i Lund i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Lagen hade nio problem att lösa under extrem tidspress. Problemen var konstuerade så att alla lag skulle kunna lösa något, men ingen lag kunde hinna lösa alla.

Både /dev/duff och Three-Headed Monkey hann lösa sju av problemen - två problem fler än något annat lag - men norrmännen var något snabbare än svenskarna den här gången. I fjol var det tvärtom,

Norska studenter i final för första gången
Världsmästerskapen i Shanghai är de 29:e i ordningen sedan tävlingen blev internationell. Sverige började delta i liten skala först 1990.

Sverige har haft lag med i världsfinalen de senaste fem åren. Kampen om den nordeuropeiska mästartiteln var länge en angelägenhet för Sverige, Holland och Tyskland, men nu har alltså Norge blivit Nordeuropamästare för första gången.

Huvudsponsor för tävlingen, både internationellt och i Sverige, är IBM, som får första tjing att hitta de mest begåvande studenterna i världen på programmering.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS