Hållbar industri

Gamers är industrins framtid

Genom att möta ungdomarna på de områden de identifierar sig med kan industrin locka till sig morgondagens medarbetare. Foto: TT
Kajsa Dahlsten, industripolitisk talesperson, Västsvenska Handelskammaren, medlem i tankesmedjan Automathink.

KRÖNIKA. ”Unga ratar jobb inom industrin”. ”Bilden av industrin är smutsig och grå”. ”Industrin lockar inte dagens ungdom”.

De senaste åren har rubrikerna om ungas intresse för industrin varit allt annat än positiva. Vi på Västsvenska Handelskammaren har också bidragit till de braskande rubrikerna. När vi för ett par år sedan undersökte gymnasie­ung­domars bild av industrin, var det en negativ bild som framträdde. Fabriker, maskiner, smuts och utsläpp. Massproduktion, löpande band och mo notont arbete. Och på frågan om man i framtiden skulle kunna tänka sig att jobba inom industrin, svarade en överväldigande majoritet av gymnasieungdomarna nej.

Men som man frågar får man som bekant svar. När vi nu på nytt har frågat västsvenska ­ung­domar om framtiden i studien Ungdoms­kollen tog vi chansen att bredda både frågeställningarna och målgruppen. Nu frågade vi inte bara gymnasieungdomar, utan även unga på väg ut i eller redan etablerade i yrkeslivet. De drygt 3 600 respondenterna var i åldersspannet 15–24 år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här