TECH

Lista: Här är höstens 5 viktigaste Microsoft-nyheter

Microsoft fortsätter att storsatsa på generativ ai för Windows.
Microsoft fortsätter att storsatsa på generativ ai för Windows.

En kraftfull 3-i-1-dator, ai, ai och åter ai var i fokus när teknikjätten visade upp det senaste inom hård- och mjukvara. Här är fem Microsoft-nyheter du inte vill missa.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft laddar om - och det med besked. I går torsdag hölls den årliga upplagan av Redmondföretagets höstjippo där Microsoft lanserar nyheter inom produktserien Surface.

Och ja – under evenemanget fick vi se ett gäng färska Surface-datorer. Mycket fokus ägnades också åt utökade ai-funktioner som ska gjuta nytt liv i Windows. Teknikjätten gjorde dessutom en ordentlig push för nya Microsoft 365 Chat, som aspirerar på att ta rollen som en ai-baserad assistent åt professionella Windows-användare.

Men vi börjar med de viktigaste Microsoft Surface-lanseringarna.

1. Surface Laptop Studio 2: Microsofts nya Surfacevärsting

Kvällens största nyhet inom hårdvara var utan tvekan Surface Laptop Studio 2. Prylen kan beskrivas som ett mellanting av en datorn och en surfplatta. Maskinen har en 14-tumsskärm som kan placeras i tre olika lägen: antingen bakom tangentbordet, precis framför det – eller ovanpå det.

Nyheterna i Ios 17 som du behöver ha koll på – ”Små fina karameller”

Nya Surface Laptop Studio 2 kommer med färska Intel Core-processorer som ska ge en ordentlig prestandaskjuts. Microsoft talar om att datorkraften har fördubblats jämfört med föregångaren Surface Laptop Studio 2, som kom 2021.

Värstingvarianten av den nya datorn är utrustad med 13:e generationens Intel Core i7-processor, Geforce RTX 4060, ett arbetsminne på 64 GB och lagring på 2 TB. På våra breddgrader ser det dock ut som att Geforce RTX 4050 gäller för toppmodellen.

Det finns också en något billigare konfiguration av datorn där Geforce RTX 4060 bytts ut mot en integrerad Iris Xe-krets eller RTX 4050.

Grundmodellen av Surface Laptop Studio 2 kostar från cirka 28 500 kronor, medan värstingmodellen ligger på 40 000 kronor.

2. Surface Laptop Go 3

Letar du efter en mindre Windowsdator med bra batteritid? Då kanske färska Surface Laptop Go 3 är något för dig. Den nya 12,4-tummaren väger in på 1,13 kg, och är utrustad med 12:e generationens Intel i5-processor, samt har upp till 16 GB i ram och 256 GB i lagring.

Datorn klarar sig upp till 15 timmar på en laddning vid normal användning, och har stöd för wifi 6 och bluetooth 5.1. Startpriset ligger på cirka 11 300 kronor.

3. Generativ ai kliver in i Windows 11

I mars lanserades Microsoft 365 Copilot, en stor satsning som ger Office-apparna och Windows en ordentlig ai-injektion med hjälp av Chat GPT-teknik.

Tanken är att Copilot AI ska kunna hjälpa med ai-funktioner över hela brädet. Tidigare har ai-funktionaliteterna gått att komma åt via de separata apparna, men nu blir Copilot mer lättillgängligt och kan öppnas genom att exempelvis trycka in Win+C, klicka på höger musknapp eller använda röstkommando.

Nu kan Googles Chat GPT-dödare Bard läsa din e-post

Copilot kommer att kunna utnyttjas för ett gäng olika funktioner – som att organisera fönstren på ditt skrivbord, till att automatiskt ta bort delar av bakgrunden i fotografier samt även skapa spellistor på Spotify.

En första skarp version Microsoft Copilot börjar rullas ut till Windows 11-användare den 26 september. Utrullningen kommer att fortsätta successivt under hösten, och ska också resultera i ett gäng färska ai-baserade funktioner i Windows-program som Paint, Photos och Clipchamp,

4. Bing turboladdas med nya Dall-E 3

I dagarna lanserade Open AI en ny version av ai-bildverktyget Dall-E. Den stora nyheten med Dall-E 3 är att tekniken nu integreras med Chat GPT, som Open AI också står bakom.

EX30 – så känns första Volvon som byggs på Geelyplattform

Microsoft och Open AI har ett djupt och mångårigt samarbete, och i går kom beskedet att Dall-E 3 byggs in i verktyget Bing Image Creator. Den uppdaterade ai-modellen ska göra att Microsofts bildverktyg blir vassare på att tolka användarnas textbeskrivningar när ai-bilderna genereras.

5. Microsoft 365 Chat blir din nya ai-assistent

I våras hette den Företagschatt, men nu byter Microsoft namn på sin ai-baserade assistent avsedd för just företagsanvändare. Den 1 november kommer nya Microsoft 365 Chat, som enligt Microsoft helt ”kommer att förändra vårt arbetssätt”.

I korthet ska den nya ai-assistenten kunna gå igenom användarnas e-post, möten, chattar och aktiviteter på webben. Genom att göra så ska den kunna skapa sammanfattningar av exempelvis mejl och visst innehåll från webben, lämna förslag på hur texter och presentationer kan formuleras och skapa illustrationer till rapporter, bland annat.

Microsoft Copilot för företagsanvändare, med Microsoft 365 Chat inbakat, släpps den 1 november.