TECH

Nyheterna i Ios 17 som du behöver ha koll på – ”Små fina karameller” 

Dags att namedroppa lite med en ny funktion i Ios 17.
Dags att namedroppa lite med en ny funktion i Ios 17.

Apples nya operativsystem till Iphone – Ios 17 – är som en bättre påse lösgodis med massor av små fina karameller. Det finns ingen egenskap som sticker ut så mycket i mängden, utan det tycks vara en uppdatering med subtila finesser som gör mobilvardagen lite enklare.

Publicerad Uppdaterad

Ett gott exempel på det: frilagda märken (stickers) kan nu sparas och sedan återanvändas. Redan ifjol kunde man med ett långt knapptryck frilägga objekt i en bild och på ett väldigt omständligt sätt skicka dem till vänner och bekanta. Ville man skicka samma frilagda bild som ett märke ytterligare en gång fick man göra om proceduren en gång till. 

Nu sparas de och kan återanvändas lätt som en plätt. Och som om det inte vore kul nog kan man lägga till effekter och filter på dem. Välter världen? Nej, den välter inte. Men denna nyhet ringar in – frilägger, kanske – vad Ios 17 handlar om. 

Det är enkelt att frilägga en bild...
Det är enkelt att frilägga en bild...
...som nu sparas som ett märke.
...som nu sparas som ett märke.

En något synligare nyhet är ”standby” när telefonen laddas och placeras i landskapsläge. Då byter den skepnad till något som påminner om en klockradio och det finns (något i mitt tycke för begränsad) möjlighet att anpassa vad som visas på skärmen. 

Några av nyheterna har inte fungerat för mig sedan Viktor Webbredaktör bad mig skriva den här texten för ett par timmar sedan. Det gäller till exempel möjligheten att skapa en smart inköpslista i appen Påminnelser (som sägs sortera livsmedel i olika kategorier). Apple marknadsför också en Facetime-telefonsvarare med möjlighet att spela in video. Knappen för att spela in telefonsvar syns när jag testar, men den går dessvärre inte att trycka på. 

På tal om Facetime dyker det tydligen upp 3d-effekter i form av konfetti, fyrverkerier och hjärtan när man gestikulerar med händerna. Jag önskar att jag kunde säga att det där inte är något för mig, men den tungt emojibelastade kommunikationen med min dotter innehåller gott om bevis på motsatsen. 

Något jag har lyckats göra är en idolbild (Apple kallar det kontaktkort) på mig själv som ska visas på skärmen hos den ringer jag till. Idolbilden visas dock inte när jag ringer till min sambo och möjligen beror det på att hon inte uppgraderat till Ios 17 än. 

Standby ser bättre ut på reklambilderna utan alla fingeravtryck men här kom verkligheten i vägen.
Standby ser bättre ut på reklambilderna utan alla fingeravtryck men här kom verkligheten i vägen.

Några nyheter är inte färdiggräddade. Det gäller exempelvis en ny typ av dagbok som delvis är automatiserad och som utlovas vara så hemlig att inte ens Apple kan komma åt den. 

Annat smått och gott i Ios 17-påsen: 

  • Om du är som jag sparar du alla dina meddelanden och har vid det här laget ett antal gigabyte som sträcker sig över tio år tillbaka i tiden. Apple har adderat en bättre sökfunktion för att hitta i det digra arkivet. 

  • Det nya standby-läget återger Siri-förfrågningar med ”visuella resultat”. Om man exempelvis ber Siri sätta en timer så syns den på ett ganska gott avstånd. Men funktionaliteten är begränsad och ingen vill ändå använda Siri. 

  • Du kan dela en kontakt enkelt med Airdrop. Och Apple tog naturligtvis tillfället i akt att kalla den funktionen ”namedrop”. 

  • Tangentbordet har fått en översyn. Autokorrigerade ord blir understrykna för att man enklare ska se korrekturet och det är enklare att välja bort förslaget. 

  • Man kan ladda ner kartor för att använda dem offline. Den här möjligheten har för övrigt funnits i Google Maps sedan Dackefejden. 

  • Appen Hälsa har fått ett starkare fokus på mental hälsa. Jag har till exempel för första gången gjort en självskattning för risk för depression och ångest med ett verktyg byggt av Apple.