TECH

Googles oväntade släpp: Vikbara Pixel Fold – Apple halkar efter

Pixel Fold är sökjättens första vikbara mobil.
Pixel Fold är sökjättens första vikbara mobil.

Först Samsung och Huawei – och nu även Google. Den nya vikbara mobilen Pixel Fold stal showen när sökjätten visade upp nya konsumentprylar under utvecklarkonferensen Google I/O.

Publicerad Uppdaterad

På onsdagskvällen svensk tid klev Sundar Pichai, Googles vd, upp på scenen på sökjättens årliga utvecklarkonferens.

På agendan stod ai, ai och åter ai. Bland annat i form av Bard, en chattbot som ska integreras djupt i Google sök – ett direkt gensvar på Microsofts satsning på att bygga in GPT-teknik i sökmotorn Bing.

Ska knäcka Apple med vikbart

Google passade även på att visa upp ett gäng hårdvarunyheter på konsumentsidan. Den mest iögonfallande lanseringen var utan tvekan Google Pixel Fold, en utmanare till Samsungs vikbara Fold-mobiler.

Svenska databas-geniet: Därför sa vi nej till Jeff Bezos miljoner

Pixel Fold är Googles första pryl med en skärm som kan fällas ut – och plötsligt är Apple den enda techjätten i mobilsvängen som inte har något vikbart i sin katalog.

På framsidan har telefonen en 5,8-tums oledskärm, men utvikt läge får Pixel Fold en skärmyta på 7,6 tum – vilket gör det ungefär lika stor som en mindre surfplatta. Den större skärmen är också en oled-panel med upplösningen 2208 x 1840 bildpunkter och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Kan öppnas och stänga minst 200 000 gånger

Inuti vikbara Pixel Fold hittar vi samma Tensor 2-systemchip som redan används i Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Minnet ligger på 12 GB, och lagringen är på antingen 256 eller 512 GB.

En utmaning som heter duga när det gäller vikbara telefonen är gångjärnen som används precis där skärmen fälls ut och vice versa. Samsung, som släppt vikbara telefoner i flera år, har investerat stora pengar på teknikutveckling av en mekanism i form av ett kugghjulssystem som sägs bli allt mer robust för varje ny modell.

Miljardförlust för batteritillverkaren Northvolt

Google har utvecklat ett gångjärn i rostfritt stål som ska mäkta med att öppnas och stängas minst 200 000 gånger, vilket är i linje med Samsungs mobiler.

Mekanismen ska dessutom klara av att hålla positionen i vilken vinkel som helst – vilket i alla fall på pappret öppnar för att Pixel Fold ska kunna extraknäcka som en slags mini-laptop om du placerar den på bordet.

Fortfarande vråldyrt med vikbara mobiler

Så var det här med priset. Vikbara telefoner är fortfarande betydligt dyrare än andra mobiler. Pixel Fold har ett startpris på 1800 dollar – motsvarande drygt 18 570 kronor.

Utrullningen av Pixel Fold är sparsam till en början. Den nya telefonen kommer i nuläget enbart till fyra länder – och Sverige är inte ett av dessa. I stället står USA, Storbritannien, Tyskland och Japan först på listan.

Två nya Google-prylar som faktiskt kommer att nå den svenska marknaden i dagsläget är surfplattan Google Pixel Tablet och Google Pixel 7 A.

Det här är surfplattan Pixel Tablet

Det förstnämnda är en 11-tumnsplatta med en lcd-skärm som har upplösningen 2560 x 1600 pixlar och bildförhållandet 16:10. Det är också sökjättens första surfplatta med Tensor G2-chipet, en systemprocessor som numera återfinns i Pixel Fold, Pixel 7, Pixel 7 Pro – och den färska Pixel 7 A, som vi återkommer till snart.

Pixel Tablet.
Pixel Tablet.

GPT-teknik satte Bing på radarn – nu växlar Microsoft upp

Pixel Tablet släpps den 20 juni, och har ett startpris på 7799 kronor, inklusive en dockningsstation.

Lanserar budget-utmanare till Iphone

Pixel 7 A är en Android 13-mobil som är tänkt som en billigare utmanare till Iphone och Samsungs mobiler, men ska också konkurrera med kinesiska Xiaomi och Motorola. Telefonen kostar 5 690 kronor – vilket är nästan hälften av vad Apples billigaste Iphone 14 går för.

Pixel 7 A.
Pixel 7 A.

Googles nya telefon har en 6,1-tumsskärm med oled-panel och 90 Hz-uppdatering, 8 GB i ram och 128 GB lagring. Kamerasystemet består av två objektiv: En huvudkamera på 64 megapixel, kombinerad med en 13 megapixlare för vidvinkelfoto. Huvudnumret är dock Googles mjukvara och hårdvara (bildprocessor) som används för att förbättra bilderna maskinellt med hjälp av bland annat ai-teknik.

Google har tidigare kunnat visa hur kraftfullt tekniken i Pixel 7 och Pixel 7 Pro, men det återstår att se vad den betydligt billigare 7 A-modellen kan prestera i praktiken.

Pixel 7 A släpptes på den svenska marknaden den 10 maj.

Rättelse: I en tidigare version uppgav en felaktig direktkonvertering av dollar till svenska kronor.