TECH

GPT-teknik satte Bing på radarn – nu växlar Microsoft upp

Bilden visar Microsofts uppdaterade sökmotor Bing.
Snart kan chattroboten i Bing även ge svar i form av bilder och video.

Med hjälp från Open AI har Microsofts sökmotor tagit steget från skuggorna ut i rampljuset. Nu blir Bings inbyggda chattrobot smartare och dessutom tillgänglig för alla – så länge du har ett Microsoftkonto.

Publicerad Uppdaterad

Satya Nadella, Microsofts vd, har all anledning att vara nöjd. Molnjättens sökmotor Bing har fört en allt mer tynande tillvaro under de senaste åren. Det förändrades snabbt i början av februari. Då smyglanserades en uppdaterad version av Bing, turboladdad med en konversationsrobot som bygger på ai-teknik utvecklad av Open AI, skapare av fenomenet Chat GPT.

Så många använder nya Bing – dagligen

På 90 dagar har det nya Bing lockat till sig över 100 miljoner dagliga användare (daily active users, ofta förkortat dau). Antalet installationer av Bings mobilapp har dessutom fyrfaldigats under samma period.

Läs mer: Ai-pionjären lämnar Google – vill varna för tekniken han banade väg för

Det är svårt att sätta dessa siffror i ett sammanhang, eftersom officiell statistik för Bing saknas. Men enligt obekräftade uppgifter, publicerade av sajten Mspoweruser, hade Bing drygt "450 miljoner månatliga aktiva användare” under 2019.

Nu är Microsoft redo för nästa steg i utrullningen av konversationsroboten Bing Chat, inbyggd i sökmotorn med samma namn. Tidigare har funktionen endast varit tillgänglig för en liten skara testanvändare. Nu går Bing Chat från privat till vara en öppen förhandsversion.

Bilden visar Microsofts uppdaterade sökmotor Bing.
Sökmotorn Bing har turboladdats med ai-tekniken från Open AI.

Det innebär att alla användare som vill kan testa Bing Chat – det finns inte längre en väntelista för att få tillgång till tekniken. Det rör sig dock fortfarande om en förhandsversion av sökmotorn. När den leveransklara varianten av webbläsaren den inbyggda chattroboten rullas ut är fortfarande oklart. Dessutom – även om Bing Chat nu är tillgänglig för alla användare, krävs det fortfarande ett aktivt Microsoftkonto för att få testa tekniken. Utöver det måste man använda Microsofts webbläsare Edge för att komma åt nya Bing, men det finns sätt att komma runt detta.

Bygger på GPT-4 från Open AI

När GPT-4 lanserades i mitten av april, bekräftade Microsoft något som många hade spekulerat om länge – nämligen att molnjätten hade fått tillgång till Open AI:s kommande, uppdaterade stora språkmodell i förväg för att bygga den nya chattroboten i Bing.

Ai-tjänster som Chat GPT, Bing Chat och Midjourney är transformermodeller, vilket är en typ av djupinlärningsalgoritm som används för att bearbeta och förstå mänskligt språk. Transformerarkitekturen har multimodala egenskaper. Det är det som ligger bakom att ovan nämnda tjänster inte bara kan generera svar i form av text utan även som bilder och 3d-grafik, exempelvis.

Läs mer: Google ”har panik” – utvecklar helt ny ai-sökmotor

Microsoft planerar att dra nytta av just den egenskapen. Detta genom att Bing fortsättningsvis ska kunna ge mer visuella svar på sökningar, som förutom text även kommer att kunna bestå av bilder och videor. Nya Bing ska också kunna komma åt historik från tidigare chattar för att kunna ge mer kontextuella svar även i nya konversationer med användarna.

På sikt kommer Bing Chat även få "multimodalt stöd". Exakt vad det innebär framkommer inte av förhandsmaterialet från Microsoft som Ny Teknik tagit del av, men vi vet att den nya ai-modellen GPT-4 även kan tolka bilder som indata, inte enbart text-prompter. Och vi vet att nya Bing bygger på GPT-4.

Microsoft vill att Bing ska bli en ”plattform”

Microsoft har dessutom stora förhoppningar om att Bing ska kunna gå från att vara en renodlad produkt till att bli mer av en plattform. För att göra verklighet av det kommer Bing Chat att få stöd för tredjepartsplugins.

Än så länge är det oklart när externa webbutvecklare ska kunna börja bygga insticksprogram för Bing Chat. Microsoft skriver att det just nu pågår ett intensivt samarbete med företagen Open AI, Opentable och Wolfram Alpha för att ta fram ramverk som tredjeparter ska kunna använda.

Microsoft lanserar Copilot: Nu kan du ”prata” med Office-apparna

Bilden visar Microsofts uppdaterade sökmotor Bing.
Nu kan sökmotorn Bing spara chatthistorik.

Microsofts samarbete med Open AI är en av bolagets viktigaste framtidssatsningar. 2019 pumpade Microsoft in omkring 10 miljarder kronor i det unga ai-bolaget. Och i januari gjordes ytterligare en investering som uppskattas vara på 100 miljarder kronor.

Hoppas knäcka Google med nya ai-tekniken

Enligt sajten Semafor innebär affären att Microsoft får 75 procent av Open AI:s vinster fram till dess att investeringen är återbetald. Därefter ska 49 procent av bolaget ägas av Microsoft, 49 procent av andra investerare och enbart 2 procent av Open AI:s icke vinstdrivande moderbolag.

Microsoft har stora planer för den kraftfulla ai-tekniken som Open AI utvecklar. Förutom Bing Chat kommer ai-modellen också att införlivas Office-apparna, däribland Word och Teams, för automatisk textgenerering och sammanfattningar.