TECH

Sundar Pichai i en grå kofta. Bakgrunden är vit

Så här ska Google förändra sök i grunden – med hjälp av generativ ai

Sundar Pichai, vd för Alphabet, vid konferensen i Silicon Valley.

Googles chattbot Bard rullas nu ut till 180 länder – och artificiell intelligens stod naturligtvis högt på agendan på företagets årliga I/O-konferens.

Publicerad Uppdaterad

Framtidens sökupplevelse på webben kommer att fungera annorlunda än den vi levt med de senaste 20 åren. Google-konkurrenter som Microsoft och Open AI har redan visat vägen med Chat GPT och Bing.

Under Googles I/O-konferens i Mountain View, Kalifornien, presenterade företaget sin strategi för framtiden. Det är uppenbart att Google vill att chattboten Bard, som än så länge fått ett ljummet mottagande, ska existera åtskild från den traditionella sökmotorn, snarare än att helt och hållet ersätta den.

Däremot kommer den traditionella sökmotorn inte direkt att förbli traditionell – tack vare en ny funktion Google kallar SGE. Det står för ”search generative experience”.

Med SGE-funktionen aktiverad används en ai-språkmodell för att generera ett svar på användarens sökinmatning. Svaret placeras väl synligt ovanför den vanliga listan med blålänkar. Innehållet i ai-modellens svar kan dessutom spåras till ursprungskällan.

Enklare sök med generativ ai

Enligt Google ska denna ”ögonblicksbild” SGE genererar kunna ge bättre träffar på frågor som, skriver techsajten The Verge, inte har ”några rätta svar”. Generativ ai ska dessutom göra det enklare att använda sök om man bara är ute efter att utforska eller komma på idéer.

Det är emellertid uppenbart att Google också har ett annat motiv. Företagets intäkter bygger till stor del på annonser kopplade till sökresultat och man är angelägna om att chattbotar inte helt och hållet ersätter den gamla goda sökmotorn.

SGE tycks, för närvarande åtminstone, vara kompromissen Google är beredda att göra.

Palm 2 är Googles nya språkmodell.
Palm 2 är Googles nya språkmodell.

SGE är inte tillgängligt på den svenska marknaden och det är oklart när den ska lanseras här. Amerikanska användare kan slå på den via ytterligare en ny funktion Google kallar Search Labs. Företaget påminner också om att SGE ska ses som ett experiment – den brasklapp som används eftersom all generativ ai löper risken att leverera falska eller stötande resultat.

SGE bygger på Googles nya ai-system Palm 2, som faktiskt huserar fyra olika språkmodeller i olika storlekar. Vidare kan dessa finjusteras för domänspecifika ändamål. Med-Palm 2 är exempelvis tränad på hälsodata och en annan, Sec-Palm 2, är expert på cybersäkerhet för att bland annat ”förklara beteendet i potentiellt skadliga script”.

Implementeras i gmail

Under sitt tal på I/O-konferensen sa Googles vd Sundar Pichai att Palm 2, jämfört med föregångaren, har bättre förmåga till logik och resonerande.

— Den är dessutom tränad på flera språk, text som omfattar över 100 olika språk.

Liksom Microsoft är Google i full färd med att implementera artificiell intelligens i många av sina tjänster, inklusive Gmail, Kalkylark och Foto. Många av de nya funktionerna är samlade under det företaget kallar Duet AI, som över tid är tänkt att fungera som en kreativ medarbetare eller assistent.