TECH

Svenska databas-geniet: Därför sa vi nej till Jeff Bezos erbjudande

Stora ambitioner. Emil Eifrém drömde om att förändra världen med hjälp av en ny typ av databaser. I dag driver han bolaget Neo4J med över 700 anställda.
Stora ambitioner. Emil Eifrém drömde om att förändra världen med hjälp av en ny typ av databaser. I dag driver han bolaget Neo4J med över 700 anställda.

Neo4J var med och satte Sverige på den globala startupkartan. Men när ett av världens största techbolag ville köpa grafdatabas-startupen 2015 blev det tvärt nej. Det berättar medgrundaren Emil Eifrém i Ny Tekniks poddserie Svenska snillen.

Publicerad Uppdaterad

"Jag är världsbäst på att rita grafer", sa Emil Eifrém till Ny Teknik i maj 2013. Vid den tidpunkten var det nykläckta grafdatabasbolaget en hungrig utmanare till Oracle.

fakta

Här är Emil Eifrém

Ålder: 44 år.

Gör: Medgrundare och vd för grafdatabasbolaget Neo4J.

Bor: Malmö.

Utbildning: Påbörjad civilingenjörsutbildning i datateknik vid Tekniska högskolan i Linköping.

Passion utanför jobbet: "Min enda passion förutom jobbet är att vara med min familj".

I dag ansvarar medgrundaren och vd:n Emil Eifrém för över 700 anställda på flertalet kontor världen över, och har storkunder som Ebay, IBM och HP. 2021 värderades bolaget till närmare 20 miljarder kronor efter att ha stängt en kapitalrunda på motsvarande 2,7 miljarder kronor.

Tog in mångmiljonbelopp från Google

Neo4J grundades 2007, och blev snabbt uppmärksammat för sin teknik för grafdatabaser – en ny typ databas baserad på öppen källkod som gör det möjligt att på ett visuellt och effektivt sätt visa hur datapunkter hänger samman i stora nätverk – något som traditionella relationsdatabaser har svårt att göra.

Podcast: ”Dagen då Mozilla går under kommer att vara dålig för hela webben”

Bolaget har också lockat till sig investeringar i miljardklassen, och haft nära samarbeten med exempelvis Google Cloud. Investeringarna och samarbetena med Google har ofta lett till spekulationer och frågor från journalister om ett uppköp kan bli aktuellt – något som vd:n Emil Eifrém nekade till i en Ny Teknik-intervju från 2019.

"Inget svårt val att tacka nej till AWS"

fakta

Det här är Neo4J

Gör: Utvecklar teknik för grafdatabaser.

Grundat: 2007.

Ort: Huvudkontoret finns i San Mateo, Kalifornien, men forsknings- och utvecklingskontoret finns i Malmö.

Anställda: Cirka 750.

Kunder: Bland annat Ebay, HP och IBM.

Omsättning: 100 miljoner dollar (2021).

Riskkapital: Neo4J har tagit i flera stora investeringar – 2021 gick bland annat Google Ventures, Eurazeo och Creandum in med 2,7 miljarder kronor i bolaget.

Men i det senaste avsnittet av Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen, som görs i samarbete med Sveriges Ingenjörer, berättar Neo4J:s medgrundare att bolaget approcherades av AWS – Amazons molndivision – 2015 för att diskutera “någon form av samarbete”.

Bilden visar Emil Eifrém, medgrundare och vd på det svenska grafdatabasbolaget Neo4J.
Emil Eifrém på Neo4J:s kontor i Malmö, där allt forsknings- och utvecklingsarbete görs.

Ganska snabbt stod det klart att AWS hade något annat i åtanke:

– Det var snack om att man ville köpa oss, men vi sa nej. Vi var jätteintresserad av det få till någon form av deal (för ett samarbete, reds anmärk.) med dem, men vi nådde aldrig fram till en bra affärsöverenskommelse, säger Emil Eifrém i podden Svenska snillen.

Hur kändes det att tacka nej till AWS? Var det svårt?

– Det var ett självklart val för oss. Det har varit många svåra val genom åren, men det här var inte ett av dessa.

GPT-teknik satte Bing på radarn – nu växlar Microsoft upp

Varför?

– Vi kände att det var möjligt för oss att bygga ett stort oberoende bolag som skulle kunna få en stor impact. Det kändes aldrig tilltalande att gå över till AWS och bli en av många team där. Däremot vill vi gärna samarbeta med AWS.

Hur är relationen med AWS dag?

– Den är bra. Det är vår viktigaste partner, efter Google. Amazon är än i dag inte speciellt bra på open source, tycker jag. Men de har alltid varit väldigt bra på att vara partnervänliga. Vi har ett väldigt bra samarbete med Amazons marknadsföringsavdelning.

– Neptune-teamet ser oss som konkurrenter, och det är vice versa för oss. Men det är ett sådant stort bolag och i slutändan vinner alltid Jeff Bezos.

Emil Eifrém började läsa till civilingenjör i datateknik på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, men avslutade inte utbildningen.
Emil Eifrém började läsa till civilingenjör i datateknik på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, men avslutade inte utbildningen.

Google, Microsoft och Meta har varslat 10 000-tals anställda på sistone. Kan ni också behöva skala ner verksamheten och börja avskeda folk?

– Nej. 2021 genomförde Neo4J den största finansieringsrundan någonsin för ett databasföretag. Vi har tillräckligt mycket pengar på banken för att det ska räcka till kanske 2027–2028. Vi kanske kommer att ta in mer pengar efter det, men då är det för att vi kan göra det – inte för att vi måste, säger Emil Eifrém.

Experten: Läget bättre nu för färska startupbolag

I avsnittet av podcastserien Svenska snillen medverkar även David Sonnek, vd för Navigare Ventures som ägs av Wallenbergstiftelsernas ägarbolag Wallenberg Investments AB.

David Sonnek har stor erfarenhet av att investera i teknikdrivna bolag, och ser hoppfullt på de kommande åren inom den svenska startup-branschen, det försämrade ekonomiska läget till trots.

– I dag kanske det ör svårare att få tillgång till kapital i de senare tillväxtfaserna. Men egentligen är nog förutsättningarna för en liten startup bättre nu än för två, tre år sedan. Perioden 2017–2022 var egentligen inte bra. Väldigt höga värderingen och en stor tillgång till kapital leder ibland till att man bygger för snabbt.

7 800 jobb kan ryka när IBM låter ai göra jobbet

Ett annat problem för svenska startups under de senaste tio åren har varit att talang sprids väldigt tunt, enligt David Sonnek.

– Det ledde till att vi under några år kunde se bolag där det inte fanns ett tekniskt team. Det fanns en teknisk grundare, men många bolag var kompetensmässigt tunn. Jag tror att bolagen som byggs 2023–2025 kommer att vara mer solida och realistiska sett till teknisk kompetens och tidsplan för expansion, säger han.