TECH

Lukta på blommorna – inget problem med ny vr-teknik

En virtuell miljö där en person luktar på blommor.
Forskare har skapat en enhet som låter dig känna dofter av virtuella objekt.

Vill du ta din vr-upplevelse till nästa nivå? Forskare har tagit fram en bärbar enhet som låter dig känna doften av blommor, pannkakor och mycket mer.

Publicerad Uppdaterad
Olika doftenheter som ska användas vid VR-spelande.
De olika sorternas doftenheter framtagna av de kinesiska forskarna.

En litet och bärbar enhet som placeras under näsan kan ta upplevelser i virtual reality (vr) ett steg längre. För att skapa mer verklighetstrogna vr-upplevelser kan enheten snabbt och pricksäkert få dig att känna lukter av olika slag.

En kinesisk forskningsgrupp har publicerat sitt arbete med den bärbara luktskaparen i Nature Communications. Enheten finns i två varianter. Den första är mindre och fästs direkt på huden under näsan, den andra är som en ansiktsmask av ett mjukt material och ger tillgång till ett större urval av dofter.

Luktgenereringen fungerar genom att lokalt värma upp doftsatt paraffin. En doft kan frisläppas på ner till 1,44 sekunder och bland lukterna som testats finns rosmarin, ananas, ingefära, pannkakor och godis.

Inte första luktupplevelsen i vr

En luktskapande maskin kallas för en olfaktometer. Den trådlösa och bärbara enheten som tagits fram av bland annat institutionen för biomedicinsk teknik vid Hong Kongs universitet är däremot inte den första olfaktometern för vr-miljöer.

Till exempel har svenska forskare vid universiteten i Stockholm och Malmö tidigare utvecklat ett vr-spel som utspelar sig i en vinkällare. Spelaren håller i en handkontroll som kan ge ifrån sig dofter som återfinns i vinerna.

Läs mer: Ericsson: ”Vi tror mycket på 3d-internet”

I stället för att värma upp ett doftsatt vax använder handkontrollen en fläkt som styr luft genom olika valv. Luften passerar igenom doftbehållare och tar sig sedan ut ur handkontrollen och upp till användarens näsa.

Att utöka virtual och augmented reality-upplevelser från synintryck till att inkludera fler sinnen är något som bland annat Ericssons forskningschef Magnus Frodigh är intresserad av, har han berättat om i en intervju i Ny Teknik. Med hjälp av bättre och snabbare uppkoppling tror han att ett ”sinnenas internet” kan bli verklighet.