Mobilitetskoncept för framtiden. Foto: Felix Björklund
Mobilitetshjälpmedel i form av gåstolar. Foto: Felix Björklund
Toyota dominerar med visioner och lekfullhet. Vd Akio Toyoda. Foto: Felix Björklund
Den 46:e upplagan av Tokyo Motor Show visar försiktig elektrifiering, en dominans av Toyota – och på sina håll en förlegad kvinnosyn. Ny Tekniks reporter Felix Björklund har fem spaningar.
Förr i tiden var en bilmässa en plats där man premiärvisade sina senaste skapelser. I bland i form av ett spännande koncept, men framförallt i form av sina senaste modeller – så att folk kunde få känna och klämma på dem.
I Tokyo fanns det förvisso en hel del visionära designstudier eller koncept, men det var väldigt tunt med produktionsbilar.
Toyota gick längst när det gäller att komma bort från hela tanken med en bilmässa genom att i sin monter enbart visa på mobilitetslösningar och ha olika lekar för att uppmana till interaktion på temat.
Honda Jazz. Foto: Felix Björklund
2. Japanska tillverkare elektrifierar långsamt
Att de japanska tillverkarna inte riktigt har gått samma väg som de europeiska är tydligt. Bristen på helelektriska bilar talar sitt tydliga språk.
Annons
Honda E visades förvisso upp igen och Mazda ryckte skynket av sin nya MX-30. Men i båda fallen rör det sig om kompromissmodeller. Det är bilar som är tänkta som en andrabil, eller för kortare pendling. Det är inte alls de helhjärtade elbilssatsningar som Tesla samt de europeiska märkena talar om.
Skepsisen är rätt välrotad, och det handlar om att de japanska tillverkarna inte är intresserade av att ta fram bilar som den breda massan inte har råd med. Batterier för lång räckvidd är fortfarande för dyrt – därför väntar man.
Och det gör att det finns skäl för att avvakta. Batterielektriska bilar tas fram i första hand för Europa, Kina och Kalifornien. Och det är subventioner som driver på köpen. Sedan rabatterna togs bort i Kina har försäljningen av elbilar rasat.
(I Sverige var den aldrig aktuell, men i USA sålde Toyota en elektrisk version av sin RAV4, med Teslamotor och batterier. Men det projektet avslutades för fem år sedan på grund av att efterfrågan saknades.)
Mobilitetshjälpmedel i form av gåstolar. Foto: Felix Björklund
3. Längtar efter ungdom – skapar produkter för seniorer
Det pratades om kris när Frankfurtsalongen slog igen portarna tidigare i år. Besöksantalet var uruselt, jämfört med förrförra gången hade antalet nästan halverats.
Bilmässor är döda, skanderade Opelchefen. Och den tyska mässan är inte ensam om att ha svårt att locka folk. Trenden är densamma världen över.
I år har Tokyosalongen tagit ett nytt grepp. Det ska inte vara en ren bilmässa, utan det ska handla mer om mobilitet, digitalisering och tjänster. Saker som lockar kidsen?
Visst, det fanns en hel del häftigt att se. Robotar som lyckas sätta trepoängsskott i basket om och om igen, virtual reality-turer och upplevelser med så kallad förstärkt verklighet (ar).
Mässan hade till och med en hel avdelning för barn, där de kunde bygga olika skapelser av den japanska motsvarigheten till Lego, och spela spel.
Men det är bara fluffet runtomkring. Det går inte att komma ifrån att det är en bilmässa och att alla tillverkare desperat vill visa vad de har på gång.
Och om man tittar på just det, vad de har på gång, så märks det att det är mer produkter riktade mot den åldrande befolkningen än mot unga. Suzuki, Yamaha, Toyota med flera har för varje ung hipp elskoter ett par elektriska rollatorer, rullstolar eller gåbord.
Toyota dominerar med visioner och lekfullhet. Vd Akio Toyoda. Foto: Felix Björklund
4. Toytota dominerar med visioner och lekfullhet
Det går inte att sticka under stol med att Toyota äger hemmamarknaden i Japan. De är större än vad både tvåan och trean är tillsammans – och det innan man räknar med dotterbolag och andra märken.
Men den stora skillnaden mot de övriga japanska tillverkarna gick verkligen att ta på under Tokyomässan. Nissan, Subaru och Mitsubishi skickade fram sin träiga vd som höll ett traditionellt tal. Från scenen ekade det ut tal om att nu ska det elektrifieras, utvecklas mobilitet och tänkas på människor. Och sedan presenterades ett koncept.
Mazda var stråt vassare då de istället för koncept visade en produktions-elbil, men det var knappt roligare för det.
Men så höll Toyota hov – och då var det andra bullar. Det inleddes med att 62-årige Akio Toyoda hälsade välkommen som den digitala avataren Morizo. Därefter studsar han ut, och energin var påtagligt mycket högre än under de övrigas presentationer.
Innebörden av det han sade var till en början densamma, men leveransen var en annan. "I dag ska jag inte prata om bilar, utan människor", säger han.
Dialogen mellan avataren Morizo och Toyotachefen fortsatte och rörde hur ett bilföretag ska förflytta sig från att vara tillverkare till att bli en tjänsteleverantör. Akio Toyoda lyfter fram lösningar som autonoma transporten E-palette och den rullande mobilladdaren E-chargeair som framtiden, och som avataren Morizo ifrågasatte.
Det var välregisserat, men lekfullt och effektivt.
Att ta upp skillnaden mellan Toyota och resten kan tyckas ointressant, särskilt med tanke på att de japanska tillverkarna inte är de som dominerar här hemma. Men det visar på vision.
Ett tydligt exempel på det är att Subaru visade upp en prototypbil med en 1,8-liters bensinare. Toyota visar i stället upp en elektrisk "flygande kvast", flera olika typer av mobilitetsfordon, ambulerande robotdoktorer, robot-leveranser samt elracerbilar.
Det känns som att en av de här tillverkarna är mer inriktad på att försöka hitta en plats i framtiden.
5. Unken kvinnosyn i lastbilsdelen av mässan
Det är länge sedan så kallade mäss-flickor försvann från de europeiska biltillverkarnas montrar. Och i takt med att gubbarna i toppen byts ut så har detta spridit sig över världen och branschen.
Därför var det udda att se att det i lastbilsdelen av mässan var fullt av mäss-flickor. Förvisso inte lättklädda, men det var väldigt tydligt att stod där som garnityr vid bilarna för att bli fotograferade.
Faktum är att de verkade ha fått så tydliga order att de vägrade att flytta sig ur bild när jag frågade. Detta är en del av mässan som fortfarande lever kvar i 1980-talet.