FORDON

Källa: Intensiv jakt på köpare av bankrutt Volta Trucks

Den helelektriska Volta Zero har en räckvidd på 15-20 mil per laddning.
Den helelektriska Volta Zero har en räckvidd på 15-20 mil per laddning.

Ellastbilstillverkaren Volta för en kamp mot klockan för att hitta en köpare innan konkursen är ett faktum och tillgångarna börjar säljas av, enligt en källa.

Publicerad

Tisdagen den 17 oktober meddelades att det delvis svenska Volta Trucks ansökt om konkurs. Orsaken är att en av Voltas viktigaste leverantörer, den amerikanska batteritillverkaren Proterra, har inlett en rekonstruktion vilket lett till osäkerhet bland Voltas intressenter. 

Voltas ledning har inlett en intensiv jakt på köpare för att ta bolaget ur konkursprocessen, rapporter nu Reuters med hänvisning till en källa.

– Vi var 30 dagar från att starta produktion, säger källan enligt Reuters.

Om en köpare inte går att hitta innan konkursprocessen är klar så kommer konkursförvaltaren att börja sälja av tillgångar för att minimera borgenärernas förluster. 

Ellastbilarna, ämnade för stadstransporter, var tänkta att byggas av Steyr Automotive i en fabrik i Österrike. 

När Ny Teknik intervjuade medgrundaren och produktionschefen Kjell Walöen i november 2022 sa han att de första lastbilarna skulle rulla ut från fabriken i februari i år. Några månader senare flyttades produktionsstarten fram till april. 300 förbeställningar av totalt 6 500 hade bekräftats, vilket motsvarade en intäkt om 85 miljoner euro, ungefär en miljard svenska kronor.

Enligt Reuters har bolaget fått finansiering om totalt omkring 460 miljoner euro, motsvarande 5,3 miljarder kronor. 

Ny Teknik har under veckan sökt Kjell Walöen, som dock inte har återkommit.