Fordon

Voltas första serieproducerade ellastbil ska vara klar i april

Den helelektriska Volta Zero har en räckvidd på 15-20 mil per laddning. Pressbild. Foto: Volta Trucks
Den helelektriska Volta Zero har en räckvidd på 15-20 mil per laddning. Pressbild. Foto: Volta Trucks

300 förbeställningar av ellastbilen Volta Zero har bekräftats, till ett värde av närmare en miljard kronor. Den första ska rulla ut ur fabriken i april.

Publicerad

Den svenska lastbilsstartupen Volta Trucks befinner sig i startgropen att dra i gång serieproduktion av bolagets första modell Volta Zero, en 16 tons ellastbil utvecklad för stadstransporter.

Volta meddelar nu att 300 av totalt 6 500 förbeställda lastbilar har bekräftats, och därmed kommer att sättas i produktion. Vem eller vilka som har gjort beställningen vill företaget inte säga i nuläget. De 300 lastbilarna innebär att Volta har säkrat 85 miljoner euro i intäkter, motsvarande 942 miljoner kronor.

I november berättade Kjell Walöen, medgrundare och chef för produktion på Volta, att serietillverkningen skulle dra i gång i februari. Lastbilarna ska byggas av Steyr Automotive i en fabrik i Österrike.

Planen är nu att de första lastbilarna ska rulla ut från fabriken tidigt undra andra kvartalet, det vill säga i början av april, enligt ett pressmeddelande. Därmed lhar en försening om cirka en månad uppstått, jämfört med den tidigare tidsplanen. Detta gjordes för att säkerställa tillgång till komponenter, meddelar en talesperson för Volta Ny Teknik.

Bolagets produktionsmål för hela 2023 är 2 000 fordon, berättade Kjell Walöen i november. På frågan om Volta Trucks tror sig klara av det svarar talespersonen:

– Bekräftelsen av 300 beställningar i januari, utan att någon av kunderna har testkört fordon ur produktionsverifikationsserien, ger oss självförtroendet att vi kommer att klara av målen för 2023, säger talespersonen.

Uppdaterad version: Artikeln har uppdaterats med kommentar från Volta Trucks.