Forskningsprojekt bästsäljande elbilen i Tyskland

2018-08-31 11:00  
Den elbil som i juli sålde bäst i Tyskland heter Streetscooter Work. Foto: Streetscooter

Vilken elbil som sålde bäst i Tyskland under juli? Streetscooter.

De tyska biljättarna har alla aviserat kommande elbilsmodeller men utbudet till salu är inte särskilt stort ännu.

På försäljningslistans topp 3 i Tyskland över laddhybrider och rena batteribilar återfinns trots det två tyska fordon. På tredjeplatsen återfinns välbekanta BMW i3 som sålde i 422 exemplar, varav 314 var rena elfordon och 108 var med räckviddsförlängare, rapporterar InsideEVs.

På plats två återfinns sydkoreanska Kia Soul EV med 423 sålda exemplar.

På förstaplatsen hittar vi för andra månaden i rad ett för allmänheten inte lika välkänt märke kallat Streetscooter, med 473 nyregistreringar.

Batteribilen började som ett forskningsprojekt vid universitetet i Aachen. Målet var att designa en bil på ett nytt sätt genom att ge underleverantörerna större frihet gentemot beställaren.

Läs mer: Här är elbilarna som säljer bäst i Sverige

Streetscooter är numer avknoppat och ägs sedan 2014 av Deutsche Post DHL. Modellen som nu toppar den tyska försäljningslistan kallas Work och finns med 20, 30 eller 40 kilowattimmars litiumjonbatteri. Varianten med det största batteriet kan lasta 585 kilo, har en räckvidd på 232 kilometer (enligt den gamla körcykeln NEDC) och kostar från knappt en halv miljon kronor.

Läs mer: Därför är bidraget till elcyklar en vattendelare

Totalt såldes 5 617 laddbara bilar i Tyskland i juli. Det är 33 procent fler än samma månad i fjol men utgör fortfarande endast 1,77 procent av alla nyregistreringar. I Sverige, med omkring en åttondel så stor befolkning, registrerades 2 171 laddbara bilar under juli i år. Siffran var hög vilket kan förklaras av att det nya fordonsbeskattningssystemet bonus-malus trätt i kraft. Å andra sidan har många fordonstillverkare svårt att svara upp mot efterfrågan på elbilar just nu.

Premiumtillverkaren Tesla verkar ha det tufft i Tyskland, landet med en stark inhemsk tradition av egna premiummärken som Audi, BMW och Mercedes. Tesla sålde 95 fordon i juli, 51 Model S och 44 Model X.

Johan Kristensson

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt