Vill du köpa en elbil får du ställa dig i kö

2018-08-17 16:00  
Fler laddmöjligheter skulle få fler att välja elbil, anser Sanna Kaipia, Nissan Sverige.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

På jakt efter en elbil eller laddhybrid? Då får du ställa dig i kö. Det nya bonus malus-systemet har lett till rusning av laddbara bilar i Sverige.

Sedan det nya bonus malus-systemet infördes den 1 juli har efterfrågan på laddbara bilar ökat kraftigt i Sverige.

Suget på de nya högre subventionerna har lett till att väntetiderna för en del modeller blivit längre och bland vissa tillverkare råder akut lagerbrist, rapporterar Dagens Nyheter.

– Den som beställer en laddhybrid i dag kan räkna med att få bilen med början efter årsskiftet. Det gäller samtliga våra hybrider, säger Volvo Cars informationschef Annika Bjerstaf till Dagens Nyheter.

Läs mer: Här är elbilarna som säljer bäst i Sverige

Det nya skattesystemet innebär att subventionen för elbilar har höjts med 50 procent till 60|000 kronor. För laddhybrider baseras istället bonusen på utsläpp av koldioxid, med lägre utsläppsnivåer ges större subventioner. Ett annat tillägg i bonus malus är att gasbilar subventioneras med 10|000 kronor.

I och med införandet av bonus malus ökade antalet nyregistreringar av bilar kraftigt i Sverige. Andelen laddbara samt gasdrivna nyregistrerade bilar ökade med 21 procent i juli, jämfört med samma period i fjol.

Enligt branschorganisationen Bil Sweden kommer dock andelen registreringar av bonusbilar avta och landa på omkring 9 procent 2018, enligt Dagens Nyheter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt