De lanserar enorm turist-ubåt

2020-05-10 07:00  

Trött på vanlig safari och inte sugen på att snorkla? Nu har Triton lanserat en ubåt med rejäla panoramafönster och plats för 24 personer.

När det kommer till utforskning under havsytan är Triton Submarines superstjärnor. Deras 36000/2 DSV Limiting Factor är den enda kommersiella farkost som är certifierad för "obegränsat djup "– och den har skickats ner i Marianergraven vid ett flertal tillfällen.

Men bolaget håller inte bara på med utrustning för extremturer, utan de har även andra strängar på sin lyra. Nu har Triton avtäckt en ny ubåt riktad mot turism. Modellen kallad Deep View 24 kan ta sin kapten, styrman samt 24 passagerare ner på sightseeingfärder på upp till 100 meters djup. 

Väl där nere så kan man beskåda djupet genom panoramafönster i 140 mm tjockt plexiglas. Skulle det vara lite dunkelt så är ubåten bestyckad med tio led-lampor om 20 000 lumen för att lysa upp tillvaron.

Läs mer: Norviks hamn redo ta emot världens största containerfartyg

Modellen är den första av en serie och enligt Triton kommer de kunna skräddarsys efter behov, från tolv upp till 66 passagerare. Ubåtarna byggs i moduler vilket innebär att man sätter in en sektion om sex säten i taget. DeepView 24 mäter 15,4 meter i längd och väger in på 55 ton. Gissningsvis så är toppmodellen med plats för över det dubbla en riktigt rejäl pjäs.

När det kommer till drivlina så är ubåten elektrisk och ombord finns två stycken huvudmotorer om 20 kW (27 hästkrafter). Därutöver har den fyra stycken 12,6 kW (17 hk) roterbara jetmotorer för att kunna manövrera. Energin hämtas ur ett batteripack på 240 kWh, men här handlar det inte om något litiumjonbatteri – nä, det är ett gammalt hederligt blybatteri. Skälet till detta är enkel. Ubåten behöver ha ballast – så vikten på batteriet är inget problem. Att det sedan är avsevärt mycket billigare än litiumjonbatterier är ju ytterligare ett plus.

Läs mer: Så mycket kostar biljetten när ISS öppnar för turister

De 240 kWh ska räcka till runt 14 timmars undervattensturism och maxhastigheten ligger på tre knop. Själva körningen görs med joystick och pekskärm och skulle det vara så att man skulle råka ut för batteritorsk – så flyter ubåten upp till ytan.

Det första exemplaret av Deepview har byggts för hotellkedjan Vinpearl i Vietnam och tanken är att ubåten ska börja ta med gäster mot slutet av året.

John Edgren

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt