Så mycket kostar biljetten när ISS öppnar för turister

2019-06-10 16:23  

Nu flaggar Nasa för de kommer erbjuda civilister ett antal besök ombord på den internationella rymdstationen. Prislappen för att ta sig dit exkluderar dock de flesta.  

Länge höll USA på sitt förbud mot att ISS utnyttjas av kommersiella aktörer – men nu har den amerikanska rymdmyndigheten ändrat sig. Från och med nästa år ska det bli möjligt för civilister att besöka den internationella rymdstationen.

Nasa tänker sig att kan bli två korta gästspel om året, med tillstånd för att stanna i upp till 30 dagar. Resan hänger dock på att du har de knappa 545 miljoner kronor som det kostar att bli uppskjuten till ISS med en amerikansk farkost.

De två alternativen verkar vara antingen Space X Dragon-pod – alternativt i Boeings Starliner. De privata bolag som står för leveransen kommer också vara ansvariga för att amatörastronauterna har den korrekta träningen, och att hälsokraven möts.

Läs mer: ”Kolla, den roterar” – här fångar stridspiloter märklig farkost på film

Beskedet om amerikansk rymdturism är en del i Donald Trumps målsättning att ISS ska bli helt privatiserad. Det uppger BBC. Skälet till Nasas ändrade syn på ett kommersiellt bruk kan också bero på att delägaren Ryssland under de senaste årtiondena har haft en mer avslappnad hållning i frågan.

Redan 2001 lät de den amerikanske affärsmannen Dennis Tito bli rymdstationens första turist – för sin tur och retur-biljett till ISS betalade han ryssarna 188 miljoner kronor, vilket i sammanhanget får ses som ett klipp. De kommande besöken kostar 35 000 dollar per natt, om man stannar i 30 dagar. 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer