TECH

Nya ai-prylen spelar in allt som sägs – ska ge användaren superminne

Det hettar till på marknaden för ai-prylar. Medaljongen Limitless Pendant ska spela in allt som sägs i din närhet, analysera dina konversationer och summera dina möten.

Tänk om du kunde minnas allt du och de i din närhet sagt, dygnet runt och året om? Där varje konversation spelas in och analyseras av artificiell intelligens? Det är visionen bakom amerikanska uppstartbolagets Limitless Pendant, en ai-medaljong användaren kan fästa på sina kläder eller bära som ett halsband. 

Det första användningsområdet, som vd Dan Siroker ser det, är möten. Att få dem transskriberade, analyserade och summerade. 

Limitless Pendant kostar 99 dollar och kräver ingen prenumeration. Men Limitless fungerar även som en app för webben, Mac eller Windows – som inte kräver en medaljong. Däremot kostar tjänsten då 20 dollar i månaden, samt kan kopplas till användarens mejl och kalender.

Som en andra hjärna

På sikt tänker Dan Siroker att Limitless fungerar som en andra hjärna. Företaget skriver på sin webbplats att tekniken kan ”överbrygga hjärnans begränsningar”. 

artificiell intelligens, ai
Pendant Limitless är alltså inga hörlurar utan en liten medaljong med magneter som går att fästa på kläderna.
Har lång batteritid.

– Nästa steg är proaktivt, inte reaktivt. Ai kan ha tillgång till din mejl, dina Slack-meddelanden – och när du får ett meddelande som har att göra med något som hänt tidigare kan ai ge dig ett utkast på ett svar, säger han till tekniksajten The Verge

Det här låter som beskrivningen av en ai-agent, ett av Silicon Valleys allra hetaste begrepp för tillfället. Alla de stora ai-bolagen är i full färd med att utveckla modeller med förmåga att inte bara svara på våra kommandon, utan att också utföra mer komplicerade uppgifter som kräver många steg. Dario Amodei, vd på det Amazon-uppbackade bolaget Anthropic, sa nyligen i New York Times-podden The Ezra Klein Show att han tror att agentisk ai är ”tre till 18 månader bort”. 

Limitless Pendant är inte direkt utan konkurrens. För det första har nästan alla stora produktivitetsverktyg värda namnet börjat baka in artificiell intelligens för just sånt som att analysera och summera anteckningar. 

För det andra anländer enheten på en marknad som inte existerade för två år sedan, men på vilken det redan råder stark konkurrens. Häromdagen släpptes Humanes AI Pin (som också fästs på kläderna) och möttes av brutala recensioner. Ett annat företag, Rabbit, har en fyrkantig enhet som kallas R1. Dess formfaktor påminner mer om en smarttelefon i miniformat och målet är att enheten ska kunna hantera appar åt användaren.

Hur svarar storbolagen?

De relativt små startupbolagen bör knappast räkna med att få ha den här kakan för sig själva. Det ryktas om att Apples före detta designer Jony Ive och Sam Altman, vd på Open AI, i hemlighet jobbar på någon form av ai-enhet. Och man kan nog förutsätta att bjässar som Apple, Samsung och Google följer utvecklingen noga. 

Om Limitless Pendant blir en viktig del av den här framtiden går förstås inte att säga. Men det som går att säga är att enheten ska ha omkring 100 timmars batteritid, är gjord i aluminium, har wifi och bluetooth och laddas med usb-c. 

Och jo, det finns ett läge användaren kan slå på som gör att enheten inte spelar in ljud från någon som inte har gett sitt samtycke. För diskussionen om det här är ett tecken på utopi eller dystopi lär rasa vidare.