ANNONS FRÅN TEKNIKFÖRETAGEN

Därför är startups avgörande för industrins framtid

Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen.

"Vi måste säkra långsiktig utveckling och välstånd inom industrisektorn. Och det är inte möjligt utan nya företag, säger Klas Wåhlberg", vd för Teknikföretagen.

Publicerad Uppdaterad

Branschorganisationen är en av 33-listans huvudpartners och ser sin egen plats i sammanhanget som given. Förutom att aktivt delta under eventets deltävlingar, har de tidigare själva utsett en startup utav de 33 som är värd särskild uppmärksamhet; ”Årets jumpstart”.

– Det är viktigt för oss att vara en spelare, och inte en åskådare i relationen till startups. Förutom priset har vi ett stort engagemang för nystartade teknikföretag och samarbete mellan dem och de etablerade företagen, säger Klas Wåhlberg.

En specialistgrupp på Teknikföretagen har diskuterat de nominerades möjligheter utifrån produkt- och marknadsutveckling. Vinnaren har fått förutom äran, en konsultcheck på 100 000 kronor som kunnat användas för exempelvis designutveckling och marknadsföring.

– Vi har plockat ut ett företag som har en intressant idé och nya tekniska lösningar för ett existerande problem. Det ska vara ett företag med goda förutsättningar att växa internationellt och som har en teknik som inte är lätt att kopiera, berättar Klas Wåhlberg.

Ett av företagen som tidigare premierats är Senion Labs. Med sin smarta inomhuspositionering, blev företaget snabbt eftertraktat bland aktörer som jobbar med att förbättra upplevelsen i exempelvis sjukhusbyggnader och shoppinggallerior. Senion Labs konkurrerar numera med jättar som Apple och Google.

Kortfattat valdes Senion Labs på dess unika teknik, klara referensaffärer, enkelhet att skala upp och sin globala potential. Förutom att ha hjälpt Senion Labs med sin produktutveckling, har Teknikföretagen sett till att lyfta innovationen med deras teknik inom området för offentliga upphandlingar.

– Så att till exempel landsting i sina upphandlingar ser till att fråga efter vad som behövs, och inte går på samma spår som man alltid gjort, förklarar Klas Wåhlberg.

I samma anda har Teknikföretagen tidigare premierat företag från 33-listan som Gynius och Yanzi Networks. Gynius är en svensk innovation, ett mikroskop i fickformat som ger möjlighet att upptäcka livmoderhalscancer. Innovationen kan rädda många kvinnoliv, särskilt i fattiga länder där dagens instrument är för dyra.

Yanzi Networks har skapat ett skalbart iot-system med sensorer som ska göra kontor smartare. Det kan bland annat handla om att koppla upp termostater och lampor för att spara energi.

– Gemensamt för alla de som vi premierat är att de har en stor innovationshöjd, etablerade referenskunder, är skalbara och globalt gångbara. 

Varför är det viktigt för er att fånga upp startups?

– Eftersom ett av våra huvudsyften är att utveckla svensk industri, är det väldigt intressant att hitta de nya nischade småföretagen. För att industrin ska fortsätta vara relevant, måste det finnas ett inflöde av nya företag med nya idéer, säger Klas Wåhlberg.

Men förutom ett allmänt inflöde av nya företag, menar Wåhlberg att det krävs samarbete mellan de stora och de nystartade för att utvecklingen ska gå åt rätt håll. Nätverk är därför något som Teknikföretagen börjat lägga allt större tyngd på.

– Det är viktigt att ha arenor där aktörer samarbetar med varandra. Startups vill så fort som möjligt komma till kommersialisering. Nätverken skapar en bra symbios mellan de mindre företagen som behöver växa och de etablerade som behöver nya tekniska lösningar och idéer som inte redan finns inom företaget, eller kanske inte ens inom den egna branschen. I dag är ett företag så bra som det nätverk det är verksamt i, säger Klas Wåhlberg och fortsätter:

– Det finns ett win-win-win i denna samverkan, fortsätter Klas Wåhlberg. Startup-företagen får via storföretagen tillgång till allt från tekniska breddkunskaper till gällande standards och distributionskanaler. Storföretagen får inblick i nischad spetsteknik, oortodoxt innovationstänkande och framtidsströmningar. Och samhället får ta del av det mervärde som uppstår och som genererar arbetstillfällen, skatteintäkter och välfärd.

Teknikföretagen är partner till 33-listan

Den 4 april hålls finalen av 33-listan som Teknikföretagen valt att vara partner till.

Teknikföretagen är en av Sveriges största arbetsgivarorganisationer med 3 900 medlemsföretag som står för en tredjedel av Sveriges export. Uppdraget är att ge medlemsföretagen bästa möjliga konkurrensförutsättningar.