Digitalisering

Cisco kör eget race med företagsnät

Ericsson och Cisco skulle lansera framtidens nät. Nu släpper Cisco sin egen virtualiseringsteknik NFV i företagens privata nätverk. Flera svenska företag testar redan systemet.

Publicerad

Ny Teknik har i flera artiklar berättat om den nya standarden NFV, som kommer att förändra mobilnäten genom att den sparar stora pengar för operatörerna, samtidigt som den är effektivare. Nu kommer tekniken också till företagens egna nät, genom bland amerikanska Cisco som har tagit fram systemet DNA.

– Vi anser att DNA är särskilt intressant eftersom det stödjer molntjänster och internet of things på ett kraftfullt sätt med hjälp av nätvirtualisering, säger Mats Högberg på Atlas Copco, som är intresserade av systemet.

– Tele2 har anammat DNA-arkitekturen när vi bygger vår egen produkt- och leveransplattform. Det bidrar till en mer effektiv och automatiserad struktur, säger Malin Selander, informationschef på bolaget.

Även Telia är positivt till DNA. Atea, Telia, Tele2 och TDC är återförsäljare av DNA i Sverige, och sedan en tid tillbaka pågår tekniska prov hos slutkunder i Sverige med de nya produkterna inför storskalig utrullning.

– Cisco hoppas få svenska referenskunder med DNA i drift under sommaren 2017. Det kan bli kommuner, städer och förhoppningsvis svenska internationella storföretag, säger Robert Csapo, systemingenjör på Cisco Systems i Sverige, som arbetar med DNA.

Den stora vinsten med Digital Network Architecture är att det blir möjligt att i stor skala automatisera driften av de lokala datanäten. Både kontor och produktion världen över utnyttjar i dag datorer som är kopplade till interna lokala nätverk och internet för sin kommunikation.

Genom automatiseringen kan företag med hundratals kontor göra stora besparingar. Detta gäller naturligtvis även kommuner och andra tunga organisationer.

En av besparingarna är att arbetstiden för de servicetekniker som arbetar med nätdriften av de lokala datanäten kan reduceras med upp till 90 procent, uppger Cisco. Besparingen blir stor, eftersom en stor del av detta arbete hittills varit en manuell uppgift där nätverkstekniker går in på varje enskild router när inställningarna behöver ändras.

I DNA ingår för närvarande två styrsystem som gör automatiseringen möjlig. Den stora nyheten är Enterprise Network Functional Virtualisation, E-NFV, som klarar styrning per distans av den virtuella miljön i upp till flera hundra kontor eller produktionsenheter.

Det andra styrsystemet kallas APIC-EM. Det används för att på distans orkestrera traditionell maskinvarumiljö, så att det till exempel är möjligt att göra plug and play-installationer av switchar och routrar.

Företag som vill automatisera sin datanätdrift kan därmed välja att införa APIC-EM i befintlig maskinvara på lokala kontor. Det som då krävs är att routrar, servrar och brandväggar är programmerbara. Parallellt med detta kan företaget börja införa E-NFV som kan införas i befintliga system eller i ny maskinvara.

Livslängden för maskinvaran på de lokala kontoren är traditionellt tre till fem år. Det innebär att ett företag med flera hundra kontor kan börja med att införa APIC-EM för kontor med traditionell maskinvara, och samtidigt införa den virtuella tekniken för de kontor där maskinvaran ändå ska bytas ut. Efter fem år är övergången till den virtuella miljön klar.

Läs mer:

Cisco lanserade DNA i mars 2016 och de redovisar offentligt 1 400 kunder som tagit DNA med APIC-EM i drift. Cisco har ännu inte presenterat några offentliga siffror för antalet kunder med E-NFV, men branschfolk i Sverige anger att det handlar om 150 till 200 kunder.

– Vår bedömning är att svenska kunder som tjänar på att införa DNA kommer att införa tekniken inom några år, säger Robert Csapo i Cisco.

I dagsläget är Cisco ensamma om sin DNA-produkt, ingen av konkurrenterna har lanserat något liknande, anger branschexperter.

Ny Teknik har sökt kommentarer från Huawei och Nokia, två av Ciscos viktigaste konkurrenter, inom privata nät, som har utvecklat egna NFV-produkter. Nokia har en produkt som kallas Nuave Networks, som enligt branschexperter är en konkurrent till Ciscos DNA distansstyrning. Huawei har inte svarat före pressläggningen av denna artikel.

 Läs mer:

Nytt för privata nät

Cisco publicerade 2016 ett White Paper om DNA. Den teknik som används och en vision för framtiden. Cisco har valt att använda virtualiseringsstandarden NFV i DNA. NFV har utvecklats av telekomindustrins standardardiseringsorganisation Etsi för fasta och mobila nät. Cisco har därmed återutnyttjat NFV, fast på ett helt annat område, privata nät avsedda för stora organisationer.