TECH

Elon Musk och andra techprofiler uppmanar till paus i ”gigantiska AI-experimentet”

Elon Musk
Twitter- och Teslachefen Elon Musk manar AI-laboratorier att pausa sin utveckling av AI-system. Arkivbild.

En ”farlig kapplöpning” pågår för att göra artificiell intelligens lika smart som människor. Det menar Twitter- och Teslachefen Elon Musk som tillsammans med andra höjdare inom techbranschen uppmanar till en omedelbar paus av ai-utvecklingen.

Publicerad Uppdaterad

I ett öppet brev signerat av bland andra svenska MIT-professorn Max Tegmark, Elon Musk och Apple-medgrundaren Steve Wozniak, uppmanas laboratorier verksamma inom artificiell intelligens att genast pausa sin utveckling av ai-system som är starkare än den senaste modellen GPT-4, rapporterar CNBC.

Uppehållet bör gälla i åtminstone sex månader.

Systemen kan utgöra en risk för samhället och för mänskligheten – och kan orsaka såväl ekonomiska som politiska störningar, menar brevundertecknarna, vilka alla är verksamma inom ai-området på olika sätt.

I brevet står bland annat: "Ska vi automatisera bort alla jobb, inklusive de meningsfulla? Ska vi utveckla icke-mänskliga sinnen som så småningom kan överträffa, överlista, göra oss obsoleta och ersätta oss? Ska vi riskera att förlora kontrollen över vår civilisation?"

Bakom GPT-4 står Open AI, som Musk var medgrundare till. Han har tidigare uttalat sig kritiskt mot företaget och sagt att det avviker från sitt ursprungliga syfte.

”Kraftfulla AI-system bör utvecklas bara när vi är säkra på att deras effekter kommer att vara positiva och riskerna är hanterbara”, skriver de vidare.