TECH

Chat GPT:s nya superförmåga kan ersätta dina appar

Open AI:s logotyp och en skärmbild från Klarna.

Nu flyttar företagen in i Chat GPT – via en ny pluginfunktion. Framöver kan chattboten inte bara svara på frågor och generera kod, utan också agera på internet. Flera tunga namn är redan ombord, inklusive svenska Klarna. Ny Teknik reder ut vad det här kan innebära.

Publicerad Uppdaterad

Vad är det Open AI lanserat och vad innebär det?

Jensen Huang, vd på Nvidia, brukar säga att vi befinner oss i den artificiella intelligensens Iphone-ögonblick. Då kan det Open AI nu lanserat kanske betraktas som den här erans App Store-ögonblick. En egen webbläsare, integrerad i Chat GPT. En Python-baserad programtolk. Och – inte minst – möjlighet för tredjepartsutvecklare att addera egna plugin till chattboten.

Vid en första anblick låter det där kanske inte så vansinnigt upphetsande. Men konsekvenserna kan bli enorma.

”GPT, vilka ingredienser behöver jag för att laga den här rätten? Bra, addera dem till resten av inköpslistan och gör sedan en beställning”

”GPT, jag ska resa till Tokyo i maj, kan du hjälpa mig att planera besöket? Bra, tack, då kan du boka och beställa den resan nu.”

”GPT, jag åt havregrynsgröt med bär och nötter till frukost, det vanliga receptet. Förresten, hur ligger jag till med kaloriintaget denna vecka?”

”GPT, det här företaget vill jag kika närmre på om en stund. Lägg det på minnet och påminn mig igen senast imorgon”.

All denna funktionalitet utan att knappt ens lämna chattfönstret. Som många redan noterat: över en natt gick Chat GPT från att vara ett verktyg till att bli en plattform. Varför använda en app när man kan få samma funktionalitet i Chat GPT kombinerad med möjligheten att ställa frågor, resonera och sedan ge chattboten order om att verkställa?

”Plugins kan fungera som ’ögon och öron’ åt språkmodeller. Det ger dem tillgång till en typ av aktuell, personlig eller specifik information som inte är inkluderad i träningsdata. Som svar på en användares uttryckliga begäran kan plugin också förmå språkmodeller att utföra säkra, begränsade handlingar å användarens vägnar. Det ökar användbarheten i systemet som helhet”, skriver Open AI.

Finns det några plugin tillgängliga redan?

Ja, exemplen ovan var inte helt gripna ur tomma intet. Resebolaget Expedia är redan ombord, liksom detaljhandelsföretaget Instacart, api-integrationsjätten Zapier och svenska Klarna.

Även Wolfram är med, och kommer att förse Chat GPT med färdigheter i bland annat matematik. Med tjänsten Speak serveras man en egen språklärare. Räkna med en störtflod av fler plugins de kommande veckorna och månaderna.

Några av företagen som redan har plugin redo till Chat GPT.
Några av företagen som redan har plugin redo till Chat GPT.

Finns det några risker med att ge Chat GPT de här förmågorna?

Det finns det sannerligen. Open AI själva medger att det är förenat med risker både att släppa ut Chat GPT på webben och att ge den tillgång till plugin. Om ett plugin släpps utan adekvat säkerhet kan det potentiellt användas för att skicka bedrägerimejl, spam och för att kringgå restriktioner. Dessutom kommer förstås frågan om vem som äger rätten till din personliga data åter att aktualiseras.

Forskare inom ai-alignment, som ägnar sig åt att försöka hitta metoder som säkerställer att vi inte bygger artificiell intelligens med mål som inte stämmer överens med mänsklighetens, är också mycket bekymrade över att ge en redan kraftfull språkmodell tillgång till internet och därmed ökade förmågor. Flera av dem – inklusive Chalmers-forskaren Olle Häggström – anser att Open AI agerar oansvarigt som accelererar utvecklingen i ett läge när ingen riktigt begriper vad exakt som sker i den typ av neuronnät som Chat GPT bygger på.

Och notera särskilt det där Open AI skriver om att ”utföra handlingar”. Det ger naturligtvis fantastiska möjligheter, men att förse en ai med den förmågan är något som ger alignmentforskare mardrömmar.

Open AI själva är medvetna om problematiken och uppger att de vidtar åtgärder för att minimera riskerna. Inför den här senaste lanseringen utförde de ett antal penetrationstester och företaget hävdar att de designar sina produkter med säkerhet i första rummet. Det har emellertid än så länge inte hindrat Chat GPT att generera en typ av innehåll som avviker från Open AI:s egna mål.

Finns den här nya versionen av Chat GPT tillgänglig redan nu?

Ja, men bara för ett fåtal utvecklare och användare som betalar för premiumversionen Chat GPT Plus. Open AI kommer att göra den tillgänglig för fler över tid.

Vad innebär det här för Open AI:s konkurrenter?

Potentiellt så mycket att det är svårt att överblicka. Fram till nu har det varit mycket tal om att Google plötsligt sett stora svarta moln torna upp på himlen, med tanke på potentialen i att med en chattbot ersätta sökmotorn. Men nu har även Apple fått något att fundera på. Iphone-jätten har varit app-erans stora vinnare – och det tog gissningsvis inte lång tid för dem att inse vilka konsekvenser det här kan få för deras nedersta rad.