TECH

Efter Chat GPT-förbudet för anställda – Apple utvecklar egen chattrobot

En person bredvid en vit Apple-logga

Apple vill vara med och konkurrera med Open AI, Microsoft och Google. Nu utvecklar Iphonetillverkaren egen GPT-teknik – enligt uppgift under namnet Ajax.

Publicerad Uppdaterad

Efter lanseringen av Chat GPT fick många teknikaktörer bråttom att staka ut sin egen kurs inom området, och nu verkar ytterligare jätte ha inträtt på arenan – nämligen Apple. Detta rapporterar Bloomberg.

Källor som tidningen har varit i kontakt med hävdar att Apple arbetar på sin egen chattrobot, ett koncept som motsvarar lösningarna vi sett från bland annat Google och Open AI. Ingenjörerna på Apple har gett den namnet "Apple GPT", enligt källorna.

Företaget ska ha utvecklat ett eget tekniskt ramverk för chattroboten, med kodnamnet "Ajax", som tros ligga till grund för utvecklingen av flera typer av språkmodeller.

sent som i maj i år kom det fram uppgifter om att Apple i flera månader hade begränsat anställdas möjligheter att använda Open AI:s Chat GPT. 

Uppgift: Apple använder redan verktyget internt

Flera team inom företaget ska vara involverade i arbetet, under ledning av John Giannandrea, chef för Apples avdelning för maskininlärning och artificiell intelligens-strategi. Craig Federighi, som leder Apples avdelning för programvaruutveckling, ska också vara med i teamet.

Företaget sägs redan använda systemet internt, bland annat för utveckling av produktprototyper.

Enligt Bloombergs källor liknar Apples chattrobot Googles Bard, Chat GPT och Microsofts Bing Chat. 

Företaget ska ännu inte ha en konkret plan för de nya ai-verktygen som är under utveckling, så det är oklart exakt vilken form konceptet kommer att ta ur ett konsumentperspektiv och när det eventuellt blir tillgängligt för allmänheten.

Bloomberg skriver att Apple planerar att göra ett stor ai-relaterat tillkännagivande nästa år, då förmodligen mer blir känt om vad Apple har på gång bakom de för närvarande stängda dörrarna.

Tim Cook:  Avgörande att företag reglerar sig själva

Apples vd Tim Cook har antytt att företaget avser att integrera artificiell intelligens i allt fler av sina produkter, men på ett "genomtänkt" sätt.

Som bland annat nyhetskanalen CNBC rapporterade, gav Cook en intervju i juni där han erkände att han själv använder Chat GPT och är entusiastisk över potentialen i tekniken. Cook sa att företaget "noga följer" utvecklingen inom området, men att tekniken också har sina utmaningar.

– Om du tittar lite framåt i tiden är detta så kraftfullt att företag måste implementera sina egna etiska beslut. Regleringar kommer att ha svårt att hänga med i utvecklingen eftersom det går så snabbt. Så jag anser att det är avgörande att företag också reglerar sig själva, sa Cook.

Artikeln publicerades först i norska tidningen Digi.no. Den görs tillgänglig för Ny Tekniks läsare genom ett samarbete mellan tidningarna. Ny Teknik har gjort tillägg i texten.