TECH

Apples nya maxade Mac-datorer ska knäcka PC

Bilden visar Mac Studio och Mac Pro, två nya stationära datorer från Apple.
Nya Mac Studio och Mac Pro – två värstingdatorer som Apple påstår ska klara av riktigt höga prestandakrav.

På måndagskvällen intog Apple ar-arenan med Vision Pro. Parallellt satsar man på bärbart och stationärt – med färska Macbook Air 15 tum, Mac Studio och Mac Pro som ammunition i kampen mot Windows-PC.

Publicerad Uppdaterad

Det var en ledig klädd och till synes glad Tim Cook som framträdde vid öppningen av WWDC, Apples årliga utvecklarkonferens, på måndagskvällen svensk tid. Med tanke på vad Apple lanserade var det inte konstigt att teknikbolagets vd smajlade.

15-tumsversion av populära Macbook Air

Kvällen bjöd nämligen på världspremiären av Apple Vision Pro, bolagets första renodlade ar- och vr-hårdvara. Men det var inte allt som visades upp. Innan det var dags att avtäcka Vision Pro gjorde Apple nämligen en hel drös lanseringar i snabb följd, bland annat av Ios 17, nästa version av Apples mobila operativsystem.

Under kvällen fick vi dessutom se flera nyheter på datorfronten. Först ut var bärbara Macbook Air, som lanserades i en ny 15-tumsmodell med Apples egendesignade arm-chip M2.

Apple: "Världens tunnaste dator"

Bilden visar 15-tumsmodellen av Apples färska dator Macbook Air.
Världens tunnaste dator?

Apple sparade inte på munkrutet under presentationen – den pinfärska 15-tummaren ska enligt tillverkaren vara "världens tunnaste dator", med en tjockek på 11,4 millimeter och en vikt på nätta 1,5 kilogram. Utöver det ska datorn ha en batteritid på upp till 18 timmar, ett nytt ljudsystem med sex högtalare och en videosamtalskamera (facetime) med 1080p-upplösning.

Med morgondagens internet blir vår värld aldrig sig lik igen

Under lanseringen trycktes det hårt på att nya Macbook Air 15 tum ska vara dubbelt så snabb som "den mest sålda bärbara 15-tums-pc:n med core i7-processor". I sedvanlig Appleordning gick man dock inte in närmare på de tekniska detaljerna, så det återstår att se hur bra den nya Macbook Air presterar i verkligheten.

Färska Macbook Air 15 tum kostar från 18 995 kronor, eller 17 595 kronor med utbildningsrabatt.

Stationära burkar får nya värstingchipet M2 Ultra

Fram till i kväll har M2 Pro- och M2 Max-chipen utgjort yttersta prestandaklass för Apples egendesignade systemkretsar. Det ändrades på måndagskvällen när Apple lanserade uppdaterade modeller av de kraftfulla stationära datorerna Mac Studio och Mac Pro.

Nya Mac Studio kommer med M2 Max- eller M2 Ultra-chip.
Nya Mac Studio kommer med M2 Max- eller M2 Ultra-chip.

Mac Studio är en fyrkantig dator avsedd för bland annat illustratörer, filmmakare och designer. Det som sticker ut med den nya Mac Studio-modellen är den kan konfigureras med ett nytt värstingchip från Apple kallat M2 Ultra. Det är uppföljaren till föregående generation M1 Ultra-processor. Precis som tidigare rör det sig om ett riktig best till systemkrets.

76 grafikkärnor – och 192 gb i minne

M2 Ultra består av två M2 Max-chip som sammanfogats med ett mellanlägg i kisel. Det nya chipet ska ge rejäl prestandaskjuts åt exempelvis filmskapare och programmerare, och bland annat rendera upp till 50 procent snabbare med After Effects jämfört med föregående Mac Studio med M1 Max. Det uppdaterade chipet ska också ge 25 procents högre prestanda när utvecklare bygger nya versioner av appar med Xcode.

Bilden visar Apples nya värstingchip M2 Ultra, som byggs med två M2 Max-kretsar som sammanfogats.
M2 Ultra kombinerar två M2 Max-chip i ett.

Mac Pro är Apples absolut dyraste dator. Det har också varit den sista maskinen att ha Intelprocessorer efter övergången till Apple Silicon. Men inte längre – nya Mac Pro, lanserad på måndagen, kommer att levereras med Apples egendesignade M2 Ultra-chip.

Nvidia gör ”jättelik” gpu – låter dig prata med spelkaraktärer

Det innebär bland annat att Apples mest kraftfulla dator utrustas med systemchip som har 24 cpu-kärnor, en grafikprocessor med upp till 76 kärnor och maximalt 192 GB enhetligt minne (en minnespool som delas mellan bl a cpu och gpu) med en minnesbandbredd på hisnande 800 GB/s.

Så mycket kostar Mac Studio och Mac Pro

Mac Studio kostar från 28 995 kronor. Så kallade utbildningskunder, eller studenter, betalar från 26 095 kronor. 

Mac Pro levereras antingen i tower- eller rackutförande. Bilden visar datorn i towermodell, det vill säga en maskin som kan placeras på ett vanligt skrivbord.
Mac Pro kommer i såväl tower- som rackutförande. I det här fallet är det ett torn som gäller.

Mac Pro (tornutförande) kostar från 98 995 kronor, och studenter betalar från 93 295 kronor. Rackmodellen av samma dator kostar från 105 995 kronor, eller från 98 895 för studenter.