MOBILTEST

Bästa mobiltelefonerna just nu – här är våra test

Ny Teknik testar regelbundet nya mobiltelefoner.
Ny Teknik testar regelbundet nya mobiltelefoner.

Läge att byta mobiltelefon? Ska du göra det hämningslösa bytet mellan IOS och Android? Eller bara uppgradera i en miljö du redan känner dig hemma i? Är kameran viktig? Processor? Pris? Låt Ny Teknik guida dig inför det stundande inköpet. Här samlar vi våra tester.

Publicerad Uppdaterad

Vilken mobiltelefon är bäst? Ska man välja Iphone, Samsung, Xiaomi, Oneplus eller något annat? Android vs IOS.

Att köpa en smartphone är ett stort beslut. Det handlar om många tusenlappar och det är en enhet du kommer bära med dig länge.

Ny Tekniks techreportrar testar löpande nya mobiler. Vilken mobiltelefon har bäst kamera? Hur är de att spela på? Batteritiden, håller den vad tillverkaren lovar? Kort sagt: levererar specifikationerna i verkligheten?

Alla de där frågorna besvaras i våra mobiltester – som vi samlar på den här sidan.

Iphone

Test: Iphone 15 Pro Max – ”Apples bästa hittills – men räcker inte”

Usb-c, usb-c och åter usb-c. Är detta det enda nya som extra-allt-mobilerna Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max har att komma med? Så kan det verka när man läser vad som sagts efter Apples stora lanseringsfest.

Iphone 15 Pro Max är Apples bästa mobil någonsin. Men trots tydliga förbättringar är det lite för mycket som fortfarande skaver.

Apple.
Iphone 15 har en mycket bättre kamera än tidigare instegsmodeller.

Test: Iphone 15 – ”En värdig uppdatering trots viss nonchalans”

Efter några år med Pro-klassade och ubermaxade telefoner av allehanda slag är det bokstavligt talat en lättnad att förlänga handen med en Iphone 15-protes. Med 171 gram känns den fjäderlätt. Om någon för protokoll kan jag meddela att den väger 1 gram mindre än Iphone 14, samt 50 gram mindre än Iphone 15 Pro Max. 

Trots en del störande missar har Iphone 15 begåvats med nyheter som gör skillnad. Inte minst är kameran är bättre än på många år, skriver Ny Tekniks testare.

Test: Iphone 14 Pro Max – ”Årets mobil, köp den inte”

Under lanseringen av den nya Iphone 14-serien gjorde Apple ett nummer av att de trots inflation och orolig omvärld valde att inte öka priserna. Tyvärr gäller det bara för den amerikanska marknaden.

Apple har lagt allt krut på att uppgradera toppmodellerna av Iphone, och lyckats med bravur. Men med årets radikala prishöjning är rekommendationen att vänta till bättre tider.

Test: Iphone 14 – ”Same-same, fast dyrare”

Iphone 14 har en otacksam uppgift. Aldrig tidigare har avståndet varit så stort mellan Apples ”billigaste” nya telefon och de lyxigaste Iphone 14 Pro- och Pro Max.

Det räcker med att kasta ett öga på nya Iphone 14 för att förstå vad jag menar. I mångt och mycket är telefonen identisk med fjolårets Iphone 13-modell.

Samsung

Samsung Galaxy S24 Ultra.
Samsung Galaxy S24 Ultra.

Samsung Galaxy S24 Ultra – ”nästan likadan som fjolårets modell”

Skärmen presterar bättre i starkt solljus, nya teleobjektivet är inte nödvändigtvis en förbättring och det finns en del någorlunda användbara ai-verktyg. Samsung Galaxy S24 Ultra är förstås en telefon i toppklass – men har inte mycket nytt att komma med.

Galaxy S23 Ultra är årets toppmodell från Samsung.
Galaxy S23 Ultra är årets toppmodell från Samsung.

Samsung Galaxy S23 Ultra – ”Prestanda i kvadrat – men innovation saknas”

Samsungs nya värsting Galaxy S23 Ultra bjuder på få nyheter, men har en makalös mobilkamera och en fenomenal skärm. Ställer vi orimliga krav på våra telefoner?

Samsungs nya värsting Galaxy S23 Ultra bjuder på få nyheter, men har en makalös mobilkamera och en fenomenal skärm. Ställer vi orimliga krav på våra telefoner.

Z Fold 4 och Z Flip 4.
Z Fold 4 och Z Flip 4.

Z Fold 4 och Z Flip 4 – ”Vikbart har aldrig varit bättre”

Som småbarnsförälder lever man i ett ständigt state of alert, ett slags beredskapstillstånd där man konstant är redo för att nästan vad som helst kan hända.

Trots att mitt liv varit så här i flera år, var jag inte beredd på den initiala oron som följde när familjen utökades med två nya skyddslingar i form av Galaxy Z Flip och Galaxy Z Fold 4.

Galaxy Z Fold 4 och Galaxy Z Flip 4 är världens bästa vikbara telefoner. Det räcker ändå inte för att skåpa ut våra vanliga mobiler. Men snart så, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Foto: Simon Campanello
Foto: Simon Campanello

Samsung Galaxy S22 Ultra – ”Snygg men opraktisk”

Galaxy Note är död, länge leve Galaxy Note. Samsungs nya supermobil har landat, och den imponerar även om den inte bryter ny mark.

Oneplus

Oneplus 10 Pro – “Snygg och vass – men är den värd priset?

Flaggskeppet Oneplus 10 Pro är resultatet av åtta års slit för den kinesiska tillverkaren. På många sätt är det en utmärkt telefon – men Oneplus har en bit kvar innan kameratekniken når absoluta toppklass.

Övriga

Foto: Nothing
Foto: Nothing

Nothing Phone (1) – ”Hajpad men oväntat prisvärd”

Nothing Phone (1) är onekligen kul.

Den har ett genomskinligt bakstycke med lampor som kan blinka i olika mönster beroende på vem som ringer. Den är designad av Teenage Engineering. Operativsystemet har ett häftigt typsnitt.

Problemet är väl egentligen bara hajpen.

Foto: Ania Obminska
Foto: Ania Obminska

Light Phone II – ”Low-tech-telefon, men för vem?”

Vad du INTE kan göra med en Light Phone: läsa eller skicka mejl, googla, kolla dina sociala medier, ta bilder, titta på bilder, skicka emojis, låsa upp mobilen med fingeravtryck eller ansikts-id, använda din bankapp, bank-id eller Swish, spara anteckningar, strömma poddar, Spotify eller Netflix, eller spela några spel. Inga alls. Inte ens snake. Så är det att leva med en.

Foto: Fairphone
Foto: Fairphone

Fairphone 4 – ”Den etiska mobilen är äntligen helt okej”

Om det är något som de stora mobiltillverkarna är bra på så är det att skapa kul teknik. Det klagas mycket på brist på innovation, men en ny Iphone eller Galaxy S-lur är alltid till brädden fylld med skoj.

Det är idel skarpa skärmar, smäcker design och ai-boostade kameror som får vilken klant som helst att känna sig som en mästerfotograf.

Fairphone jobbar inte riktigt så. När det landar en ny telefon från den nederländska uppstickaren på skrivbordet är det inget jag med brinnande nyfikenhet kastar mig över. Men den här gången är det inte heller med motvilja – och det är ett sjudundrande framsteg.

Med nya Fairphone 4 har den etiskt försvarbara telefonen äntligen nått en nivå där bristerna ej är för störiga.

Foto: Kalle Wiklund
Foto: Kalle Wiklund

Sony Xperia 1 IV – ”Utmärkt kamera, halvdan mobil”

Sony satsar allt på ett kort med Xperia 1 IV. Resultatet är en av marknadens bästa kameramobiler. Men det är helheten som räknas – och där har Sony en bit kvar.

Motorola Defy är en stryktålig mobil. Men hur mycket pallar den? Ny Teknik har undersökt saken.
Motorola Defy är en stryktålig mobil. Men hur mycket pallar den? Ny Teknik har undersökt saken.

Motorola Defy (2021) – Hur stryktålig är mobilen egentligen?

Motorola har lanserat en uppföljare till Defy. En stryktålig rackare. Exakt hur mycket stryk tål den? Ny Teknik har undersökt.

FAKTA

Vad betyder orden?

Biometri: De flesta mobiler idag har stöd för biometrisk inloggning. Det betyder att användare öppna mobilen med hjälp av en fingeravtrycksavsläsare eller ansiktsskanning. Biometriska data lagras ofta krypterade på en säker enklav (Secure Enclave), som är isolerad från huvudprocessorn. Enklaven är utformad för att skydda känsliga användardata även om processorn har manipulerats.

Bildfrekvens (Hz): Hur ofta mobilens skärm kan uppdateras har stor betydelse för hur mjukt och följsamt allt flyter på i gränssnitt och menyer. Uppdateringsfrekvensen mäts i hertz, förkortat Hz. I dag har många premiummobiler stöd för 120 Hz, vilket innebär att skärmen kan ritas om 120 gånger per sekund. Bildfrekvensen går upp när det händer mycket på skärmen, som när man spelar eller scrollar, och sänks när mobilen visar en statisk bild för att spara batteri.

Operativsystem: Oavsett om du har en Iphone eller Android, kontrolleras mobilen av ett operativsystem. Det fungerar som en tolk mellan dator och människa, samt kontrollerar hårdvara och appar på telefonen. Bland annat genom att bestämma hur processorn ska priortera olika arbetsuppgifter, samt hur arbets- och lagringsminne ska hanteras. I dag är Android och Ios dominerande i mobilvärlden efter att Microsoft la ner sin satsning på Windows Phone

Systemkrets, SoC: Kärt barn har många namn – systemprocessor, systemkrets, SoC. Kortfattat handlar det om att mobilchip rymmer flera olika typer av processor på en och samma krets. Det betyder att exempelvis CPU, signalprocessor, RAM och grafikprocessorn är ihopkopplade till ett system – inte flera olika på separata chip.

IP-klassning: Hur pass tålig mobilen är mot fukt och damm framgår av beteckningen IP följd av två siffror. Den första siffran visar hur tät inkapslingen är mot partiklar, och den andra hur väl enheten tål vatten. IP68 är en vanlig kapslingsklass för premiummobiler, och innebär ofta att telefonen är dammtät, och klarar att sänkas ner till 1,5 meters djup i minst 30 minuter.

mAh: Milliamperetimmar, förkortat mAh, är ett mått för hur hög kapacitet mobilens batteri har. Ju högre värde, desto längre räcker det. I mindre batterier, som de i mobiler, används mAh istället för amperetimmar (Ah). 1 mAh motsvarar en tusendels Ah.

Cd/m2/Nit: Hur starkt en mobilskärm kan lysa mäts ofta i candela per kvadratmeter (cd/m2) eller nits, som egentligen är en äldre term. 1 cd/m2 motsvarar 1 nit. Idag kan toppmodeller som Samsung Galaxy S22 Ultra och Iphone 14 Pro Max som mest komma upp i en ljusstyrka på 1750 respektive 2000 nits.