Test: Light Phone II – ”Low-tech-telefon, men för vem?”

2022-02-11 09:00  

Med en minimalistisk design och få funktioner ska Light Phone II skapa så lite distraktioner som möjligt. Frågan är om man inte har skalat bort alldeles för mycket, skriver Ny Tekniks Ania Obminska.

Vad du inte kan göra med en Light Phone: läsa eller skicka mejl, googla, kolla dina sociala medier, ta bilder, titta på bilder, skicka emojis, låsa upp mobilen med fingeravtryck eller ansikts-id, använda din bankapp, bank-id eller Swish, spara anteckningar, strömma poddar, Spotify eller Netflix, eller spela några spel. Inga alls. Inte ens snake.

Vad du kan göra: ringa (men inte över wifi), skicka och läsa sms (alltså SMS, inte Imessage eller Whatsapp-meddelanden), se emojis, slå på en väckarklocka, lyssna på musik och poddar som du laddat in via datorn, få enkla vägbeskrivningar i kartfunktionen.

Vad sjutton ska man då ha en Light Phone till, och varför recenserar en tekniktidning en färglös telefon som bygger på e-bläck, kanske du undrar? Tja, det är ju ändå en pryl med en lite egen usp som kan tänkas ligga rätt i tiden eftersom den ska underlätta uppehåll från alla möjliga distraktioner en modern smart telefon erbjuder (som det eviga notisplingandet). Här har du i alla fall en telefon att ringa med, som i viss mån kan hantera mess. Du kan se kartor (i svart-vitt), men också lyssna på poddar eller musik. Så viss funktionalitet har den ju.

Foto: Ania Obminska

Läs mer: Här är nya värstingen Oneplus 10 Pro

Grundarna Joe Hollier och Kai Tang lanserade första versionen av Light Phone i maj 2015 på crowdfunding-sidan Kickstarter, med idén att koppla bort oss från våra skärmar så vi kan återupptäcka världen runtomkring.

I januari 2017 började de skeppa de första enheterna av telefonen, som då enbart funkade för samtal. Över 15 000 köpte originalet, och 50 000 stod på väntelistan.

Light Phone II är en uppgradering på flera sätt, men grundidén är fortfarande densamma. Och det tar inte lång tid innan jag inser att känslan av att vara frånkopplad resten av världen är en prövning snarare än ett tillfälle att utöva mindfulness. Särskilt när jag försöker använda telefonen i vardagen.

Mer krångel, snarare än mindre

Eftersom jag testar den kreditkortsstora Light Phone som jobbmobil (av det enkla skälet att den inte har stöd för alla svenska mobiloperatörer, däribland den som min privata telefon använder) blir det märkbart hur omständlig arbetsdagen blir utan en vanlig smart telefon. Ska jag se vad min chef eller mina kollegor skriver i Slack, eller kolla mejlen, måste jag gå via datorn eller min för tillfället sim-kortslösa jobb-Iphone som jag har som backup. 

Light Phone skapar en tydlig uppdelning mellan att vara uppkopplad och att inte vara det, precis som grundarna har önskat. I mitt fall bidrar det dock till mer, snarare än mindre, krångel.

När jag väl har kommit på hur jag gör för att skicka ett sms utan att utgå från kontaktboken börjar jag med att testa att skriva ett meddelande till min privata mobil. Eftersom skärmen på Light Phone är så liten (2,84 tum att jämföra med till exempel en Iphone 12 eller 13 minis 5,4 tum) och inte särskilt responsiv tar det en stund att skriva in mitt nummer och det väldigt korta meddelandet (autocorrect saknas, på gott och ont). 

Trots att jag tror mig ha dubbelkollat allt visar det sig ändå att jag har varit för snabb. Först när sms:et redan är skickat och inget plingar till i min andra telefon inser jag att en siffra i telefonnumret blev fel. Någon annan, för mig okänd, person har fått mitt ”Hej”. (Jag får aldrig något svar).

Foto: Ania Obminska

Vill du skriva något längre än så önskar jag dig lycka till. Det finns en röst-till text-funktion men den fungerar bara på engelska (du kan dock få fram å, ä, ö när du skriver på tangentbordet), det finns inget T9 och som tidigare nämnts, inget autocorrect. Du skriver alltså på det uråldrigaste av sätt: med en bokstav i taget. Som min kollega sammanfattade det ”För att vara en telefon som ska göra det lätt för användaren verkar den väldigt krånglig”. (Jo, apropå det. Vill du föra över dina kontakter från en annan telefon så får du gå via datorn först. Och du behöver först ha sparat dina kontakter i Icloud eller som en vcf-fil.)

Läs mer: Huaweis nya mobil har cirkelformad skärm

För den som har en modern smart telefon finns redan sätt att begränsa användningen och störande moment, som att tysta notiser, tidsgräns för appar och så vidare. Du kan få en bild av hur länge du kollar på skärmen, och vilka appar som slukar mest av din tid och agera utifrån det. Några sådana funktioner behöver du förstås inte med en Light Phone. Det finns inget att fastna i, skrolla vidare på eller kolla upp. 

Grundarna av Light Phone har också lovat att aldrig addera någon mejlfunktion eller sociala medier, så det kan du sluta hoppas på.

Fyller ändå sitt syfte

Eftersom jag knappt kan göra något alls med Light Phone slutar det med att jag låter den ligga på ett sidobord ett bra tag utan att plocka upp den en endaste gång. Så pass tråkig är den. Vilket återigen väl visar att den fyller sin tänkta grunduppgift.

För dig som tycker att det här låter som en dröm får jag dock tillägga att det finns mer att önska även för en telefon inom detta segment. Till exempel räcker batteriet inte särskilt länge, trots att jag bara kollat och använt mobilen några gånger under dagen. Det kan bero på att den är ansluten till wifi, men telefonen är fulladdad på förmiddagen och strax före klockan 16 är batteriet nere på lite över 60 procent. 

Telefonen funkar åtminstone finfint att prata i. Ljudkvaliteten är bra, det säger även den jag pratar med när jag ställer kontrollfrågan.

Foto: Ania Obminska

Brukar du använda träningsappar när du springer eller är fysiskt aktiv på andra sätt så finns det ju inga sådana möjligheter i Light Phone. Men jag kan i alla fall kan ha musik i lurarna, via 3,5 millimetersuttaget eller blåtand (4.2). Att telefonen är så liten och lätt ser jag som en fördel i det här sammanhanget.

Läs mer: Test: Fairphone 4 – ”Den etiska mobilen är äntligen helt okej”

Visst kan jag se andra fördelar med att ha en Light Phone. Men det känns otänkbart att en sådan telefon skulle kunna ersätta min vanliga mobil, och knappast någon längre stund om det inte skulle vara så att jag råkar befinna mig någonstans ute i vildmarken utan täckning och ändå inte har någon större nytta av en modern telefon (fast då kanske jag ändå vill ha möjligheten att ta bilder, och det har jag ju inte med den här telefonen). 

Att kunna välja bort sin smarta telefon är nog också att betrakta som något av en lyx i dag. Det finns många jobb som förutsätter att du har en. Light Phone är inget för massan, och för de flesta med en smart telefon lär det knappast vara ett verkligt alternativ. Det kan också vara svårt att övertyga någon som vill ha en så minimalistisk telefon som möjligt att betala lika mycket för den som för en billigare smart telefon. 

Jag kan fatta idén bakom Light Phone, och idén är god. Men det är svårare att se hur det ska gå ihop i praktiken, för de allra flesta av oss. 

Fakta Light Phone II

Mått: 95.85 x 55.85 x 8.75mm, skärmen är en 2,84 tums e-ink- och touch-display.

Vikt: 78 gram

Batteri: 1-2 dagar av ”vanlig” användning, upp till 7 dagars standby (950 mAh).

Operativsystem: Light OS.

Nätverk: 4G LTE

Har: GPS, Bluetooth (4.2), Wi-Fi (802.11a/b/g/n)

Minne: 1GB RAM / 8GB ROM

Laddas: Med mikro-usb

Vattentålig? Tål vattenskvätt (IPX3)

Ljud? Vanligt 3,5mm hörslursjack, eller blåtandslurar.

Språk: Engelska. Du kan dock hitta å, ä, ö via tangentbordet.

Pris: 299 amerikanska dollar. Det kan tillkomma tullavgifter om du beställer telefonen från USA. Telefonen är inte operatörsbunden, men funkar i Sverige enbart med Telenor och Tre.

Det finns två olika varianter av Light Phone II, en anpassad för Nordamerika och en internationell modell. 

Färg på telefonen: Svart eller ljusgrå

Ania Obminska

Mer om: Mobiltelefoner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt