Test: Iphone 14 – ”Same-same, fast dyrare”

2022-09-21 14:31  
Foto: Kalle Wiklund

Historien går i repris hos Iphone 14. Årets ”billigaste” nya Appletelefon är bra – men återanvänder för mycket teknik från i fjol, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund. 

Nyligen lanserade Iphone 14 har en otacksam uppgift. Aldrig tidigare har avståndet varit så stort mellan Apples ”billigaste” nya telefon och de lyxigaste Iphone 14 Pro- och Pro Max. 

Det räcker med att kasta ett öga på nya Iphone 14 för att förstå vad jag menar. I mångt och mycket är telefonen identisk med fjolårets Iphone 13-modell.

Saknar nyheterna hos Pro

Här finns ingen 48-megapixelskamera som de nya Iphone 14 Pro-modellerna stoltserar med. Inte heller en nybakad A16-processor, eller uppdaterad skärm med ”notch-dödande” dynamic island-finess. Det är som att Apple skriker ”välj en Pro det här året”.

Läs mer: Test: Z Fold 4 och Z Flip 4 – ”Vikbart har aldrig varit bättre” 

Innebär det att Iphone 14 är en dålig telefon? Inte alls – men beror helt på vad du har för utgångsläge. Eller snarare, vad du byter från för Iphone-modell.  Det har större betydelse nu än någonsin om du funderar på att skaffa en ny Apple-telefon i höst.

Iphone 14 kommer i ett gäng olika färger. Foto: Apple

Med en skärm på 6,1 tum är Iphone 14 en relativt liten telefon, med dagens mått mätt. Vill du ha en ny Applemobil som är större, utan att behöva betala 15 000 kronor, finns 6,7-tummaren Iphone 14 Plus. Men den kommer först i oktober.

Praktiskt format med 6,1 tum

Iphone 14 är tillverkad i flygplansindustriklassad aluminium, och runt sidorna löper en rejäl ram med skarpa kanter och rundade hörn. Framsidan täcks av ett förstärkt glas (ceramic shield) som Apple utlovar ska vara extra tåligt mot sprickor.  

Skärmstorleken (6,1) gör att mobilen ser ut lite som en pyssling jämför Iphone 14 Plus och Iphone 14 Pro Max (bägge på 6,7 tum). Å andra sidan är det mindre formatet rätt praktiskt för personer med små händer. Som undertecknad. Jag, som nästan bara använder telefonen med tummarna, kan för en gång skull nå hela skärmen utan större problem. Luren är nätt, och jag kan hålla i den i längre stunder undan att den känns tung. 

Inget nytt i Apple-land på den fronten, med andra ord.

Två kameror finns Iphone 14:s baksida. Foto: Apple

”Något måste väl ända ha hänt sedan i fjol”, kanske du tänker vid det här laget. ”Något litet?”. Jodå, visst finns det skillnader. Men de är få, och är inte särskilt stora. Här är de viktigaste nyheterna: 

# Huvudkameran på Iphone 14 har fått stöd för photonic engine, en ny teknik som ska ge bättre bilder i mörka miljöer. Dessutom har selfiekameran fått autofokus. 
# En ny invändig design minskar risken för överhettning och throttling, det vill säga avsiktlig försämring av prestandan. 
# Kraschdetektering är en ny funktion som gör att Iphone 14 märker om du har varit med i en allvarlig bilolycka, och kan ringa till 112.  

Vi väntar med kameranyheterna, och börjar med skärmen i stället. 6,1-tummaren Iphone 14 har en oled-panel med upplösningen 2532 x 1170 bildpunkter, precis som i fjol.  Det är tillräckligt skarpt för den här storleken. Kontrasten och färgerna är krispiga, och skärmen har stöd för HDR 10 och Dolby Vision, tekniker som använder metadata för att ge bättre bild och ljusstyrka när du tittar på film eller tv-serier. 

Fortfarande en 60 Hz-skärm

Däremot önskar jag att ljusstyrkan hade varit bättre. Den maximala ljusstyrkan ligger på 800 cd/m², men luren kan komma upp i 1200 cd/m² när hdr-material visas på skärmen. Det är inte ovanligt lågt men inte heller särskilt höga värden. För inomhusbruk räcker det gott och väl, men utomhus i solen kan det bli svårt att se innehållet på skärmen. 

Läs mer: Test: Nothing Phone (1) – ”Hajpad men oväntat prisvärd”

Desto mer synd är det att Apple envisas vid att hålla fast vid en 60 Hz-skärm till Iphone 14. Jag kan ha viss förståelse för att Apple vill viga promotion-tekniken, med bilduppdatering upp till 120 rutor per sekund, till de dyrare Iphone Pro-modellerna. Men kom igen – en 60 Hz-skärm på en mobil som kostar över 10 000 kronor! Det hade varit mer på sin plats med en 90 Hz-skärm, vilket också hade gjort Iphone 14 mer framtidssäkrad. Mobilen saknar också always-on, en Iphone 14 Pro-finesss som gör att du kan se saker som klockan och notiser även när skärmen är släckt. Men det känns som ett mindre problem.

Foto: Apple

De svarta kanterna runt 6,1-tumsskärmen har blivit något mindre i år, men det märks egentligen bara om man verkligen tittar efter.  Än en gång blir avståndet till lyxmodellerna Iphone 14 Pro och 14 Pro Max tydligt. På dessa har Apple skippat sensorflärpen till förmån för dynamic island, ett slags animerat fönster som kan visa information från olika appar. Det ryktas redan nu att dynamic island kan bli standard på alla Iphone-modeller nästa år, så det kan vara värt att vänta med att uppdatera om du inte måste göra det.

Pigg som tusan

Beräkningskraften hos Iphone 14 hämtas från Apples A15-chip (5 nm). Det är i princip samma systemkrets som i fjol, med en sexkärnig processor och 16-kärnigt ai-chip (neural engine). Antalet grafikkärnor har dock ökat till fem, jämfört med tidigare fyra. Apple använder också en uppdaterat invändig design som leder bort värme mer effektivt. Det minskar risken för throttling, vilket innebär att chipets klockfrekvens och prestanda sänks för att undvika överhettning.

Foto: Apple

A15 är inte längre Apples snabbaste chip – den rollen har tagits över av A16 i Iphone 14 Pro-modellerna. Men det betyder inte att Iphone 14 är långsam. ”Snappy” är ett engelskt ord som dyker upp i huvudet när jag testar mobilen. Det betyder pigg – och det är precis vad Iphone 14 är, även jämfört med många Android-konkurrenter. Det märks att luren är optimerad för det nya operativsystemet Ios 16. 

Läs mer: Bästa mobiltelefonerna just nu – här är våra test

Appar, särskilt Apples egna, öppnas blixtsnabbt. Det finns överlag ett mycket bra flyt när man skrollar i gränssnitt, menyer eller på webbsidor. Även multitasking, när man växlar mellan öppnade program, fungerar finfint på den lilla luren. Avancerade 3d-spel, som Genshin Impact, flyter på utan problem på den lilla telefonen. Visst kan Iphone 14 bli något varm efter längre stunder av intensivt spelande, men värmeavledningen fungerar bättre än tidigare år.

Larmar automatiskt efter bilolycka

Kraschdetektering är ny funktion hos Iphone 14-serien. Den använder mobilens accelerator, gps, gyroskop, mikrofoner och barometer för att registrera om du varit med i en bilolycka. Om det sker kan Iphone 14 automatiskt ringa till 112. Jag har, som tur är, inte fått testa funktionen. Den verkar praktisk men är inte är något tung argument för att köpa Iphone 14.

Foto: Apple

Kameran då? Här får vi nöja oss med två 12 megapixelskameror (huvudkamera och ultravidvinkel). Jämfört med i fjol har huvudkameran har fått en större bländare (ƒ/1,5, jämfört med ƒ/1,6) och 1,9-µm-pixlar.

Med en större bländaröppning ska det gå snabbare att ge bildsensor tillräckligt mycket ljus, vilket är särskilt viktigt i mörkare miljöer. 

Smartare bildbehandling i svagt ljus

Nytt för i år är också photonic engine, som är en vidareutveckling av deep fusion, Apples teknik för att förbättra bildbehandlingen med hjälp av maskininlärning. Photonic engine bygger dels på ny mjukvara, dels på uppdaterad hårdvara som en ny bildsignalsprocessor (isp) på A15-chipet.

Enligt Apple gör det nya funktionen att kamerasystemet kan använda maskininlärning i ett tidigare skede av bildbehandlingen för att förbättra fotona på pixel per pixel-nivå. Det ska ge bättre texturer, högre detaljrikedom och mindre brus vid sämre ljusförhållanden. Stora löften från Apple, som vanligt.   

Bommar förväntningarna

Iphone 14 har dock svårt att leverera utifrån de höga förväntningarna. Missförstå mig inte – 12 MP-kameran gör fortfarande ett bra jobb i de allra flesta fall, särskilt i dagsljus.

Fina färger och bra detaljrikedom i Iphone 14-bilder. Foto: Kalle Wiklund

Foto: Kalle Wiklund

Detta märks tydligt vid porträttfotografering, där saker som skuggor, högdagrar och hudtoner är alldeles utmärkta i bilderna.  Skillnaderna mot Iphone 13 är dock inte jättestora. Det är ett gott betyg åt Apples kamerasystem, men sätter inte pinfärska Iphone 14 i bästa dager. 

Läs mer: Huawei släpper första mobilen som kan skicka sms via satelliter

Inte heller när det gäller mörkerfotografering innebär Iphone 14 något större kliv, photonic engine och större sensorpixlar till trots. Huvudkameran gör ett helt okej jobb, men bilderna har inte samma detaljrikedom eller skärpa som de från Apples Pro-modeller eller många Android-flaggskepp.

Bildexempel, Iphone 14. Foto: Kalle Wiklund

Vidvinkelkameran har också ofta svårt att fånga det ljus som behövs när det är mörkt – med gryniga, dunkla bilder som följd. Visst, det här är inte Pro-modell, men Iphone 14 kostar fortfarande från cirka 12 000 kronor och uppåt. En prislapp på den höga nivån förpliktigar.

Bättre selfies än någonsin

Men det finns ljuspunkter på kamerafronten. Den första är ett nytt actionläge för videoinspelning. Det är en funktion som kompenserar för skakningar och vibrationer om du filmar när du rör på dig snabbt. Bildkvaliteten i 4K-video är alldeles strålande hos Iphone 14 – och den nya antiskak-funktion är välkommet tillskott när man jagar efter sina ungar på idrottsplatsen. 

Bildexempel, Iphone 14. Foto: Kalle Wiklund

Dessutom har selfiekameran på 12 MP fått en större bländare och autofokus (AF). Det gör stor skillnad om du fotar eller deltar i ett videosamtal i svagt ljus. AF är också ett välkommet tillskott som bidrar till en betydligt bättre bildkvalitet. Selfies är skojigt att ta – särskilt med Iphone 14.

Iphone enklare att reparera

En annan intressant nyhet är att Iphone 14 är betydligt enklare att reparera än tidigare modeller, och många Androidtelefoner för den delen. Det beror på en ny design som gör det lättare att plocka isär telefonen för att byta ut enskilda komponenter. Dessutom går hela bakstycket att ta loss separat – vilket gör den delen smidare och billigare att byta ut.

Läs mer: Test: Bang & Olufsen Beosound Level – ”Musik blir kul och vacker”

Det blir allt viktigare att vi behåller våra mobiler så länge som möjligt. Jag hoppas att flera tillverkare gör som Apple – vilket är sannolikt med tanke på pressen från lagstiftare om att teknik måste bli enklare att laga.

Baksidan på Iphone 14 samlar lätt på sig damm. Ett skal är att föredra. Foto: Kalle Wiklund

Megapixelstorlek, nya chip och fräcka skärmfunktioner i all ära – den sak som flest vänner har frågat om med Iphone 14 gäller batteritiden. Även här är Iphone 14 något av en besvikelse. Ett fulladdat batteri en hel dag, med cirka fem timmars skärmtid. Gott så. Min gissning är att den större 6,7-tummaren Iphone 14 Plus levererar desto bättre, men den telefonen kommer som sagt senare.

Tråkigt är också att Iphone 14 saknar ordentligt stöd för snabbladdning. Maxeffekten ligger på 27W – vilket är ljusår efter Androidkonkurrenterna.

Omdöme: Så bra är Iphone 14

Hur sammanfattar man Iphone 14 på bästa sätt? Tja – det är i grund och botten en habil uppdatering av en telefon som redan var bra. Bristen på nyheter gör det dock svårt att rekommendera ett byte om du redan har en Iphone 13, eller ens Iphone 12. 

Foto: Kalle Wiklund

Bristen på nyheter är en betydande anledning till det, men det tyngsta argumentet för att hoppa över Iphone 14 är priset. Den är nämligen löjligt dyr. Grundmodellen, med 128 gigabyte i lagringsminne, går för 11 995 kronor. Det är över 2 000 kronor mer än vad Iphone 13 kostade när den kom.

Läs mer: Test: Sony Xperia 1 IV – ”Utmärkt kamera, halvdan mobil”

Vill du ha en Iphone 14 med 256 GB i lagring, vilket rekommenderas om du vill kunna använda luren länge, får du snällt betala 13 495 kronor. För en telefon som i princip är IDENTISK med fjolårets modell.  I dagsläget är det en bättre affär att köpa en Iphone 13, som Apple fortfarande säljer, för en betydligt mindre slant. Eller vänta till nästa år om du inte behöver en ny telefon på direkten. 

Kom igen, Apple! Bättre kan ni.

Fakta: Iphone 14 

Testad: September 2022.  
Operativsystem: Ios 16 
Skärm: 6,1 tum, oled, 1170 x 2532 pixlar, hdr 10, 60 Hz, 1200 nits (max). 
Mått: 146,7 x 71,5 x 7,8 mm. 
Vikt: 172 g. 
Chip: Apple A15 Bionic (5 nm). 
RAM: 6 GB. 
Lagring: 128/256/512 GB. 
Kamera: 12 MP, ƒ/1,5, 26 mm (vidvinkel) + 12 MP ƒ/2,4, 13mm, 120˚ (ultravidvinkel). 
Selfie-kamera: 12 MP, f/1,9, 23 mm (vidvinkel). 
Batteri: 3279 mAh. 
Snabbladdning: 25W. 
Anslutningar: Lightning (usb 2.0), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.3, a2dp, le, nfc. 
Pris: Från 11 995 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt