Test: Oneplus 10 Pro – “Snygg och vass – men är den värd priset?”

2022-04-03 07:30  

Nya flaggskeppet Oneplus 10 Pro är resultatet av åtta års slit för den kinesiska tillverkaren. På många sätt är det en utmärkt telefon – men Oneplus har en bit kvar innan kameratekniken når absoluta toppklass, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Snabbfakta Oneplus 10 Pro

Skärmstorlek: 6,7 tum, upplösning 1440 x 3216 pixlar, 120 Hz.
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.
Operativsystem: Oxygen OS 12,1, Android 12.

Kamera: Huvudkamera 48 MP, vidvinkelobjektiv på 50 MP, telefotoobjektiv på 8 MP.
Pris: Från 10 490 kronor.
Plus: Snygg design, rappt operativsystem, utmärkt skärm, bländande batteritid och snabbladdning.
Minus: Kameran lämnar mer att önska, bristande högtalare, inte vassaste kameran.

Jösses, vad åren går snabbt. Man blir gråhårig av blotta tanken. Har det alltså snart hunnit gå åtta år sedan Oneplus visade upp första modellen, döpt till Oneplus One.

Den kinesiska tillverkaren rörde om grytan rejält då, våren 2014. Bolaget förespråkade ett budskap som fick många mobilnördar att nappa: Bra prestanda till ett lågt pris (första modellen kostade 3 000 kronor), en ren och avskalad Androidversion utan så kallat bloatware och annat krafs.

Kostar som ett flaggskepp numera

I takt med att utvecklingshjulen i mobilbranschen snurrat på, har även Oneplus marknadsposition och erbjudande till kunderna förändrats. I dag vill man vara ett bolag som på allvar utmanar jättarna Samsung och Apple – och priset speglar även den ambitionen numera.

Oneplus 10 Pro är tillverkarens senaste flaggskeppsmodell. Den lanserades tidigt i januari i år, och släpptes först i Kina. Nu har den landat på våra breddgrader, med en prislapp som börjar på cirka 10 500 kronor (8 GB RAM + 128 GB lagring). Det är en bra bit från 3 000 kronor, som Oneplus One kostade. Gör Oneplus det värt att betala mer än 7 000 kronor ytterligare för det nya flaggskeppet?

Skärmen på Oneplus 10 Pro har 1440p-upplösning, och en uppdateringsfrekvens på 1–120 bildrutor/sekund. Foto: Kalle Wiklund

Well, det är svårt att inte gilla Oneplus 10 Pro. Mobilens design och byggkvalitet är utsökt. Den högupplösta 6,7-tumsskärmen täcker i stort sett hela fronten, och kanterna på fram- och baksidan är avfasade, vilket gör att mobilen ligger mjukt i handen. Runt om Oneplus 10 Pro löper en metallram, och baksidan täcks av frostat, härdat glas.

Utsökt industridesign hos Oneplus 10 Pro

Att Oneplus har en känsla för detaljer är tydligt – ta bara ström- och volymknappar som finns på vardera sida av telefonen: dessa har ett skönt klickljud, och är smart placerade vilket gör det lätt även för personer som jag, med små händer, att komma åt dem. Oneplus är dessutom en av få mobiltillverkare som har den goda smaken att lägga till en fysisk knapp med ett reglage för att snabbt kunna stänga av ljudet eller sätta mobilen i ett läge där den bara vibrerar om det ringer.

Vänd på mobilen, och det är omöjligt att bortse från en kameramodul med tre objektiv, en rejäl led-blixt och en tydlig Hasselblad-logotyp. Kamerapuckeln gör förvisso att mobilen inte ligger helt rakt om du har den på bordet, vilket kan vara rätt störande. Å andra sidan är modulen rätt snygg, med sin symmetriska, kvadratiska form. Men smaken är delad, som det heter. Hur bra kamerorna som ryms i den utstående fyrkanten ska vi återkomma till lite senare i testet.

Snygg design. Oneplus 10 Pro är en telefon som tilltalar ögat. Foto: Kalle Wiklund

Däremot lämnar designen en del att önska när det gäller tålighet. Oneplus 10 Pro saknar en inkapsling (IP-klassning) som ska hindra vatten och damm från att tränga in i mobilen. Fram- och baksida skyddas av härdat Corning-glas, men en del, förvisso väldigt hårdhänta, tester har visat att mobilen kan vara mer känslig för att böjas eller skadas om man skulle ha mobilen i bakfickan, och sedan råka sätta sig på den.

Strålande skärm  – annorlunda bildformat

6,7-tumsskärmen är en amoled-panel med upplösningen 1440 x 3216 pixlar, mer högupplöst än de flesta andra mobiler. Det först som slår mig är att skärmen, och mobilen, har ett annat bildformat än vad många kanske är vana vid. I stället för 19.5:9 (som exempelvis Iphone 13 Pro och Samsung Galaxy S22 Plus har) är 20:9 bildformatet som gäller på Oneplus 10 Pro. Det innebär att skärmen är lite mer långsmal än många andra mobilers. 

Det gör också att visst innehåll kan upplevas lite annorlunda än på andra mobiler. Ta strömmad film via SVT Play, till exempel. På Oneplus 10 Pro blir de svarta kanterna på sidorna av filmen något tjockare än på 19.5:9-mobiler som Galaxy S22 Plus. Stör det mig mycket? Inte särskilt mycket, egentligen. Men det är värt att nämna.

Amoledskärmen på Oneplus 10 Pro är utomordentligt bra, med suverän färgåtergivning, kontrast och skärpa. Maxljusstyrkan är på 1 300 nits, vilket är i linje med Iphone 13 Pro-serien, till exempel. Däremot kan jag tycka att betraktningsvinkeln är lite snävare än exempelvis hos Samsung Galaxy S22 och Iphone 13 Pro, som har en amoled- respektive oled-skärm.

När jag lutar huvudet åt sidan märker jag att färgerna börjar förändras och kontrasten/ljusstyrkan försämras vid en mindre vinkel på Oneplus 10 Pro, jämfört med ovan nämnda konkurrenter. Skillnaden är inte stor, men den finns där.

Växlar från 1 till 120 Hz

Ett område där Oneplus 10 Pro imponerar desto mer är skärmuppdateringsfrekvensen. 120 Hz, det vill säga 120 bildrutor per sekund. Men bara när appen som körs på mobilen kräver det. Precis som de flesta andra flaggskeppsmobiler i dag har Oneplus 10 Pro en så kallad variabel uppdateringsfrekvens.

Det innebär att skärmuppdateringen inte är satt till ett specifikt tal utan kan växla beroende på vad som sker på skärmen. I praktiken betyder det att telefonen kan gå ner till en låg uppdateringsfrekvens när den ligger på bordet och får en notis, till exempel. Om du i stället skrollar snabbt på en webbsida eller spelar på mobilen, ökas skärmuppdateringen automatiskt.

Här är Oneplus 10 Pro, den kinesiska tillverkarens senaste flaggskeppsmodell. Foto: Kalle Wiklund

Alla flaggskeppsmobiler i dag har 120 Hz-skärmar, men genom att använda en förbättrat ltpo-teknik (low-temperature polycrystalline oxide), är Oneplus 10 Pro snäppet vassare än de flesta. Ltpo är ett lager av tunnfilmstransistorer (TFT) som tillverkas med kiseldioxid som finns i oled-skärmar med 120 Hz.

Genom att använda andra generationens ltpo-teknik kan Oneplus 10 Pro växla mellan en uppdatering från 1 bildruta/sekund, till 120 bildrutor/sekund, vilket kan jämföras med ett spann på 10–120 Hz hos Iphone 13 Pro.

Den höga och anpassningsbara skärmuppdateringen skapar ett skönt flyt hos Oneplus 10 Pro som framför allt märks i animationerna när du skrollar i gränssnittet eller spelar på mobilen. Allt sker utomordentligt smooth, som en svensk betalstartup brukar uttrycka det. Att skärmens uppdateringsfrekvens kan varieras på detta vis har också en stor betydelse för batteritiden, vilken är prima hos Oneplus 10 Pro. Men den biten ska vi fördjupa oss i först senare i testet.

Qualcomms 4 nm-chip levererar

Under det snygga skalet på telefonen hittar vi mobilchipet Snapdragon 8 Gen 1, som är Qualcomms åttakärniga värstingkrets med grafikprocessorn Adreno 730, samt 8 eller 12 GB i snabbt lpddr5-ram. Lagringsminnet ligger på 128 eller 256 GB, och är av UFS 3.1-typ, vilket ger vrålsnabba läs- och skrivhastigheter.

Oneplus 10 Pro har något många Androidmobiler saknar: Ett reglage på sidan som sätter telefonen i ett ljudlöst läge på ögonblickligen. Foto: Kalle Wiklund

4 nanometers-chipet Snapdragon 8 Gen 1 spinner som en katt i Oneplus 10 Pro. Mobilen klarar galant av alla krävande arbetsuppgifter vi testar – från att ladda ner tunga filer, köra 3d-spel som Genshin Impact, till att hantera 4K- och till och med 8K-video. Oneplus 10 Pro är en utmärkt multimediamaskin – synd bara att stereohögtalarna är rätt klena. Det drar ner på intrycket när man tittar på film eller spelar mobilspel på den utsökta skärmen.

Qualcomm har, enligt Oneplus, dessutom lagt mycket arbete på att förbättra chipets inbyggda ai-motor, samt att göra grafikprocessorn mer effektiv. Det märks. Sannolikt har Oneplus 10 Pro prestandakraft nog att räcka i många år utan att mobilen ska börja kännas långsam.

Kameran en tydlig besvikelse

Mobilfotografi är ett område som alla stora tillverkare satsar enorma summor i. Även Oneplus. Under de senaste åren har bolaget, enligt egen uppgift, miljardsatsat i kamerateknik. Som en del av detta utvecklingsarbete har Oneplus bland annat tecknat ett treårigt FoU-samarbete med den anrika svenska kameratillverkaren Hasselblad, vars logotyp som sagt syns tydligt på mobilens baksida.

Kamerahuset på Oneplus 10 Pro rymmer tre objektiv: en huvudkamera på 48 MP, ett vidvinkelobjektiv med 50 megapixel och synfält på upp till 150 grader, plus en telefotokamera på 8 megapixel.

Tre kameror ryms i en puckel på baksidan av Oneplus 10 Pro. Foto: Kalle Wiklund

Vid lanseringen gjorde Oneplus en stor grej av att alla tre kameror kan ta bilder med fullt 10-bitars färgdjup, som bland annat ökar DCI-P3-färgtäckningsområdet med 25 procent.  Tillverkaren lyfte också fram att telefonens kamerasystem, vilket omfattar både optiken och mjukvaran som behandlar bilderna, kan bearbeta 64 gånger mer än konkurrenternas mobiler som tar bilder i 8-bitars färg.

Det låter alldeles förträffligt, på pappret. Men kamerorna på Oneplus 10 Pro når inte hela vägen.

Bilderna tagna med mobilen blir förvisso bra, i synnerhet om du plåtar under goda ljusförhållanden. HDR-bilderna fotade under dagen har fin kontrast och dynamiskt omfång, med naturliga färger. Kameran gör också ett helt okej jobb under svårare förhållanden, som bilder tagna i direkt motljus.

Under goda ljusförhållanden leverar Oneplus 10 Pro bra bilder med stort dynamiskt omfång. Foto: Kalle Wiklund

”Saknar makroläge helt”

Ett roligt tillskott är att vidvinkelkameran har fått en bildvinkel på maximalt 150 grader. Det skapar en skön fisheye-effekt på bilderna som är rolig att leka med, men som inte särskilt användbar, egentligen.

Direkt besviken blir jag av mobilens särskilda nattläge, som ska hjälpa till med att förbättra ljusinsläpp, samt rensa bort brus och annat från bilder tagna under kvällstid. Det märks tydligt att kameran på Oneplus 10 Pro har det betydligt svårare få till en bra skärpa och detaljrikedom i mörka miljöer jämfört med konkurrenter som Samsung Galaxy S22 Plus.

Nattläget på Oneplus 10 Pro har en tendens att blåsa upp färgerna och ljussättningen. Foto: Kalle Wiklund

Ombord på Oneplus 10 Pro finns mjukvaran som ska hjälpa till att ljusa upp mörka partier i bilderna, men efterbehandlingen känns lite väl aggressiv, med resultatet att färgerna blir för kalla.

Mobilen saknar dessutom ett särskilt makroläge för närbilder, något som fjolårets Oneplus 9 Pro faktiskt kom med. Det går att ta närbilder hjälpligt med Oneplus 10 Pro, men fotona kommer inte upp i den kvalitet och nivå av detaljer som exempelvis Iphone 13 får med i makrobilder. Det är synd.

Fortfarande steget efter Apple

Porträttfoto är ett annat område som är utmanande för mobilkameror. Samsung och Apple har blivit allt vassare på att kombinera hårdvara (bland annat bildsensorer) med mjukvara, som använder artificiell intelligens och maskininlärning att återge hudtoner, skuggor och texturer i ansikten på ett mer naturligt sätt.

Även här har Oneplus en bit kvar. Färgerna i porträttbilderna är ofta kalla och åt det blåaktiga hållet, vilket gör att bilder knäppta med till exempelvis Galaxy S22 Plus känns mer levande. Det gäller även skärmkameran på 32 MP (!), som inte klarar av att få med texturer och detaljer på samma sätt som Samsungs och Apples toppmodeller.

Oneplus 10 Pro saknar makroläget från i fjol. Foto: Kalle Wiklund

Detsamma gäller dessvärre 4K-video som spelas in med mobilen. Videoklippen har helt enkelt inte samma krispighet och naturliga färger som 4K-filmer från Samsungs eller Apples värstingar. Oneplus 10 Pro kan förvisso spela in 8K-video också, men resultatet imponerar inte heller där.

Kamerasystemet i Oneplus 10 Pro är andra generationen som har tagits fram tillsammans med Hasselblad. Förhoppningsvis lyckas man ta de nödvändiga förbättringsstegen som behövs under utvecklingen av nästa generation. HDR-läget i mellanljusa miljöer bör exempelvis kunna förbättras med uppdaterad mjukvara.

Smidigt och enkelt gränssnitt

På tal om mjukvara, sedan starten 2014 har Oneplus gjort en stor grej av att använda ett avskalat och renodlat Androidgränssnitt, som påminner mycket om Googles egen version av operativsystemet som används exempelvis i sökjättens Pixeltelefoner.

Gränssnittet som Oneplus använder heter Oxygen OS, och versionen som kommer med Oneplus 10 Pro är byggt ovanpå Android 12.

Oxygen OS känns rappt och är föredömligt enkelt att använda, med menyer som är tydliga och intuitiva. Gränssnittet har en avskalad, snygg design och de få egna programmen som följer med, exempelvis en utmärkt fotoapp och en filhanterare, känns genomarbetade. En annan funktion som jag gillar är ett särskilt ”privatlivsläge”. Ja, Oneplus svenska översättare har en del att fila på här, men om man ser bortom det intetsägande namnet finns där ett rätt smart läge för att ställa in tider på dygnet när du endast vill kunna ta emot notiser från utvalda appar.

Ett aber bland Androidtelefoner är att tillverkarna historiskt sett har varit rätt usla på att fortsätta uppdatera även dyra flaggskeppsmodeller efter att mobilen har släppts. Oneplus 10 Pro ska få tre års Androiduppdateringar, och fyra års säkerhetsuppdateringar, utlovar tillverkaren. Det är bra – men fortfarande inte lika bra som Samsung (fyra års Androiduppdateringar till S22-serien) och Apple (minst sex års IOS-uppdateringar).

Här önskar jag verkligen att Androidtillverkarna, inte bara Oneplus, kunde lägga manken till. Det blir allt viktigare att vi kan använda konsumentelektronik under så många år som möjligt.

Prima battertid – och imponerande snabbladdning

Området som Oneplus är absolut starkast på är batteritid, och snabbladdning. Jösses Amelia, vad det går undan när jag stoppar in den ovanligt tjocka Oneplus-nätadaptern i väggen.

Maximal laddningseffekt ligger på 80 watt, vilket gör att det bara tar drygt en halvtimme att gå från noll till 100 procent i mobilen. Batteriet, som har en kapacitet på 5 000 mAh, är uppdelat på två delar som laddas parallellt för att öka effektiviteten. Imponerande, minst sagt – och jäkligt praktiskt.

Vill du ladda trådlöst kan du göra det med en maxeffekt på 50W. Det är egentligen bara Xiaomi som kan utmana Oneplus på den här fronten just nu. Samsung och framför allt Apple långt, långt efter.

Oneplus 10 Pro klarar snabbladdning på 80W via mobilens usb-c-port. Foto: Kalle Wiklund

Den höga skärmupplösningen (1440p) tar ut sin rätt på batteriet, men trots det har jag inga problem att klara en hel dags användning på en laddning. Och när jag pressar prestandan, till exempel med mobilspel, går det som sagt blixtsnabbt att ladda upp batteriet igen.

Omdöme: Så bra är Oneplus 10 Pro

Oneplus 10 Pro är helt klart en av årets bästa mobiler, och utan tvekan en av de snyggaste. Tillverkaren har lyckats få med ett gäng förbättringar från i fjol, exempelvis ännu vassare skärmuppdatering, och en batteriteknik som är oslagbar.

Oneplus 10 Pro är en prima telefon, men når inte hela vägen på alla fronter. Foto: Kalle Wiklund

Däremot lever telefonen inte riktigt upp till de högst ställda förväntningarna när det gäller foto. Oneplus 10 Pro levererar fortfarande bra bilder i de flesta förhållanden, men har svårt att mäta sig med toppkonkurrenterna när det gäller porträtt- och nattfotografering.

Det gör att mobilens prislapp, som börjar på cirka 10 500 kronor, är lite väl saftig.

Tre snabba frågor om Oneplus 10 Pro

Har den här hörlursingång?

– Tyvärr inte . Om du vill använda trådade hörlurar måste du skaffa en usb-c-adapter.

Hur är ljudet på telefonen?

– Oneplus 10 Pro kan komma upp en hög, bra ljudnivå, men ren volymstyrka är inte allt. Ljudetkvaliteten är dock inte jättebra jämfört med Androidkollegorna. Ett problem är att ljudet ofta uppfattas som tomt.

Är telefonen vattentålig?

– Nej. Så vitt jag/Ny Teknik fattar är Oneplus 10 Pro inte inkapslad för att tåla vattenstänk, t ex. Det finns en variant med IP68-klassning, men den verkar endast säljas i USA.

Oneplus 10 Pro

Testad: 22-03-31
Skärm:
6,7 tum, amoled, 1440 x 3216 pixlar, 120 Hz.
Mått:
163 x 73,9 x 8,6 millimeter.
Vikt:
201 gram.
Operativsystem:
Oxygen OS 12.1 (Android 12).
Systemprocessor:
Snapdragon 8 Gen 1, åtta processorkärnor, grafikprocessorn Adreno 730.
Minne:
8/12 GB.
Lagring:
128/256 GB.
Kamera:
Huvudkamera 48 MP, ƒ/1,8-bländare, vidvinkelobjektiv på 50 MP, ƒ/2,2, telefotoobjektiv på 8 MP (77-millimetersekvivalent brännvidd) med 3,3 X optisk zoom.
Skärmkamera:
32 MP, ƒ/2,2.
Batteri:
5 000 mAh, snabbladdning 80W (trådad), 50 W (trådlös).
Anslutningar:
5g, wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, bluetooth 5.2, usb typ-c 3,1.
Övrigt:
Saknar IP-klassning för vatten- och dammtålighet.
Pris:
10 490 kronor (8 GB/128 GB), 11 490 kronor (12 GB/256 GB).

Kalle Wiklund

Mer om: Android Oneplus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt