TECH

Apple.

Test: Iphone 15 – ”En värdig uppdatering trots viss nonchalans”

Iphone 15 har en mycket bättre kamera än tidigare instegsmodeller.

Trots en del störande missar har Iphone 15 begåvats med nyheter som gör skillnad. Inte minst är kameran är bättre än på många år. Nu är frågan bara varför min enhet blir så oroväckande het, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö

Publicerad Uppdaterad

FAKTA

Iphone 15 i siffror

Testad: September 2023. 

Operativsystem: Ios 17.0.2 vid test. 

Skärm: 6,1-tum, OLED, 1179 x 2556 pixlar, 60 Hz, 2000 nits (max). 

Mått: 147,6 x 71,6 x 7,8 mm. 

Vikt: 171 g. 

Systemkrets: A16 Bionic. 

Minne: 6 GB. 

Lagring: 128 GB/256 GB/512 GB. 

Kamera: 48 MP, f/1.6, 26 mm (huvudkamera) + 12 MP, f/2.4, 13 mm, 120˚ (vidvinkel). 

Frontkamera: 12 MP, f/1.9, 23 mm. 

Anslutningar: 5g, wifi 6, Bluetooth 5.3, USB typ-c 2.0, Displayport. 

Batteri: 3349 mAh. 

Snabbladdning: 20 W. 

Pris: Från 11 995 kronor. 

Efter några år med Pro-klassade och ubermaxade telefoner av allehanda slag är det bokstavligt talat en lättnad att förlänga handen med en Iphone 15-protes. Med 171 gram känns den fjäderlätt. Om någon för protokoll kan jag meddela att den väger 1 gram mindre än Iphone 14, samt 50 gram mindre än Iphone 15 Pro Max. 

Ett halmstrå väger emellertid ännu lättare och det är sådana man får gripa efter när man ska tycka till så här 16 år efter att Steve Jobs stod på en scen i San Francisco och proklamerade att Apple hade för avsikt att återuppfinna telefonen. Men även om Iphone 15 inte bjuder på något omstörtande så finns det några nyheter som gör skillnad för Apples instegsmodeller. 

Iphone 15.
Bara två objektiv - men Apple vill ändå ge sken av deras telefotoläge är som att "ha en tredje kamera".

För att fortsätta med designen: det är inte bara det att Iphone 15 är lätt. Aluminiumhöljet bibehåller alltjämt de väl markerade kanterna men de har slipats en liten, liten gnutta och det ger ett skönare grepp. Sedan har den en ”baksida i helt infärgat glas”, vilket jag antar ingen utöver oss mobiltestare bryr sig om (och knappt vi heller, för den delen). 

Lanseringen av Iphone 15-serien följer ett vid det här laget välbekant mönster. Prestandan från fjolårets toppmodeller - 14 Pro och 14 Pro Max - har sipprat ner i årets enklare modeller som kallas Iphone 15 och 15 Plus. Det betyder bland annat att de försetts med fjolårets toppkrets, A16 Bionic.

Dynamic island gör debut i de lägre prisklasserna

Därtill har 15 och 15 Plus begåvats med ”dynamic island”, den livliga skärmwidget som gjorde debut på 14 Pro och 14 Pro Max. Den huserar i utskärningen för sensorer i skärmens överkant och är nästan som en egen liten karaktär som presenterar information baserat på vad man för tillfället använder telefonen till. Just nu visar min enhet kedjesymbolen som indikerar att jag internetdelar med min Macbook och en liten ikon för Lars Winnerbäcks nya album Neutronstjärnan. Ett långt tryck på Winnerbäck fäller upp en större Spotify-widget. ”Dynamic island” blir ett slags trevlig följeslagare som med enkla animationer noterar och bekräftar senaste nytt från Peter Ottsjös Iphone-vardag. När jag sätter i en usb-c-sladd (som vi snart ska diskutera i mer detalj) hälsar den dynamiska ön att laddning är påbörjad och visar aktuell batteristatus. En pågående timer? Ett inkommande samtal? Tyst läge? Skärminspelning? Allt detta och mycket därtill gestaltas subtilt och lekfullt.

Trist skärm-nonchalans

Oledskärmarna är mer eller mindre identiska med förra årets instegsmodeller. Storleken på skärmarna, 6,1 respektive 6,7 tum, är också nästan det enda som skiljer 15 och 15 Plus åt. Den enda markanta skillnaden är att ljusstyrkan kan nå en topp på 2000 nits jämfört med föregångarens 1200 nits. Solen står inte så högt i Sverige så här års så det är inte helt enkelt att bedöma hur länge enheten orkar bibehålla den styrkan. 

Apple. Iphone 15.
Kanterna är något mjukare och rundare och det gör skillnad.

Vad värre är att vare sig Iphone 15 eller 15 Plus har bilduppdatering över 60 Hz. Jag tycker inte att det är någon dealbreaker, men dynamisk uppdatering på 120 Hz är numera nästan att betrakta som standard och många Android-modeller med en betydligt lägre prislapp bjussar på sådana skärmar utan att göra någon stor grej av det. Trots kompetenta oledskärmar i övrigt är det på något sätt typiskt Apple att bomma en så uppenbar och enkel förbättring av användarupplevelsen. Detsamma kan man säga om ”always on”-läget där skärmen alltid är påslagen , eller rättare sagt bristen på det. 

Desto mer glädjande är att huvudkameran uppgraderats till 48 megapixlar. Det är häpnadsväckande nog första gången på åtta år som instegsmodellerna fått fler pixlar till sitt förfogande. Vi får dock nöja oss med två kameror där ett vidvinkelobjektiv kompletterar uppställningen.

Nästan telefoto

Det har emellertid inte hindrat Apple från att saluföra Iphone 15 som om den vore utrustad med teleobjektiv. Visst, det är godtagbart att kalla det 2x gånger optisk zoom men det som i själva verket sker är att ett snitt i mitten av 48-megapixelsensorn skärs ut och återges i 12 megapixlar. Man kan få samma effekt genom att ta en bild i 48 megapixlar och beskära den på egen hand. Såvida man nu lyckas klura ut hur man aktiverar möjligheten att ta bilder i högsta upplösning. Av någon outgrundlig anledning är det läget nedbäddat i lager av menyer i kamerans inställningar. Dessutom bör man vara medveten om att det bara fungerar med huvudkameran i 1x-läge. Zoomar man in det minsta lilla slår Iphone 15 över i grundläget. Vilket å andra sidan är det de allra flesta användare kommer att använda ändå. 

Apple.
Iphone 15 finns i fem olika färgutföranden.

Och det är gott nog: en gyllene medelväg där pixlar binds samman till 24 MP och allt som oftast återger ett fint dynamisk omfång och stor detaljrikedom. Med lite mankemang kan det till och med bli goda resultat även när mörkret fallit på. Som jag säkert sagt många gånger tidigare är Iphone-kameror de som bäst återger foto i naturliga färger. Svensk höst ser ut som svensk höst, inte som en färgsprakande scifi-värld i technicolor. Men om någon skulle be mig rekommendera en bra kamera med telefotoförmåga skulle det inte bli Iphone 15 utan en modell som faktiskt har, well, teleobjektiv. Iphone 15 Pro till exempel. 

När det gäller video är jag väldigt förtjust i det cinematiska läget som ger en porträtteffekt även för rörlig bild. Vid rätt förutsättningar (bra ljus är ett måste) och rätt tillfällen (inte för många objekt som kameran förvirrat försöker välja bland) kan resultatet bli rätt maffigt. Nu går det dessutom att zooma upp till 3x i cinematisk läge och på tal om det så är zoomfunktionen mjukare än tidigare. Även om det fortfarande blir ett visst hack när systemet byter mellan objektiven.

Nya porträttläget är en showstopper

Innan vi lämnar kamerorna kanske det kan vara på sin plats att också nämna årets stora showstopper: det automatiska porträttläget. Fram till nu har man varit tvungen att alltid aktivera porträttläget för att komma åt effekten. Nu väljer kameran för egen maskin ut porträttmotiv i bilden och funktionen är tillgänglig direkt i det förinställda bildläget. Man kan till och med addera en bokeheffekt i efterhand och om man så önskar växla fokus i bilden. Den här automatiska registreringen av djupinformation sker även om man väljer frontkameran och tar en selfie. 

Lika glädjande är inte den nya usb-c-porten som ersätter lightning. Om man bara ska mäta livskvalitet innebär skiftet visserligen en omedelbar förbättring. Att snabbladda sin Iphone 15 genom att bara använda Macbook-sladden känns oväntat lyxigt och det lär definitivt uppstå situationer när jag omvänt kan använda en Iphone 15 för att ge lite extra kräm till min Apple Watch. Men det är synd att bara Pro-modellerna har stöd för överföring med usb 3, som kan skyffla data i 10 Gbps (även om det krävs en extra, dyr, kabel som inte ingår i paketet). 15 och 15 Plus får hanka sig fram med usb 2 som sniglar fram i 480 Mbps. Här måste jag likväl deklarera att jag inte minns senaste gången jag använde en kabel för att föra över filer från en telefon. 

Annat smått och (en del mindre) gott. 

  • Det har kommit rapporter om att en del Iphone Pro-modeller blir överhettade. Det sista ordet är knappast sagt om vad det beror på. Tidiga rapporter utmålade den nya A17-kretsen som boven i dramat men de misstankarna har så gott som avskrivits. Nu talas det om ett designfel i kombination med höljet av titan som lett till minskad värmespridning. Detta borde alltså inte ha någon bäring på Iphone 15 men min enhet blir obehagligt het när den laddas eller används med dataintensiva appar som Teams. 

  • Batteritiden är okej, men inte mer (Iphone 15 Plus har ett större batteri, men jag har inte testat den modellen). Fulladdat kan man med viss marginal klara sig ett dygn även vid tung användning. Men i situationer där man vill vara på den säkra sidan kan ett externt batteri vara till hjälp. 

  • Iphone 15 har andra generationens ultra wideband-chip. Uwb kan användas för lokalisering med hög precision och andra generationen har längre räckvidd. Den egenskapen har Apple byggt en ny funktion kring: att hitta sina vänner (såvida de också har en telefon med tekniken inbyggd) i exempelvis en folksamling. Även Apple Watch Ultra 2 har uwb 2, men märkligt nog kan jag inte använda Iphone 15 för att lokalisera min Apple Watch Ultra 2 annat än med ljud (vilket har varit möjligt sedan tidigare). Med klockan kan jag däremot få en rutt till den exakta position min Iphone 15 befinner sig på. Varför fungerar funktionen bara åt ena hållet? 

  • Har du frågor om Ios 17? Vi har skrivit om Apples senaste operativssystem här

Jag har haft svårt att bestämma mig för om Iphone 15 är värd att rekommendera. Det är störande att de nonchalerat bilduppdateringsfrekvensen, bekymrande att min enhet blir alldeles för varm och lite olyckligt att de inte gjorde den kompatibel med usb 3 i samband med pensioneringen av lightning. Men kameran innebär en klar förbättring för en i övrigt solid Iphone. Och även om jag ser med avund på alla extra finesser som Iphone 15 Pro Max utrustats med så går det som sagt inte att förneka att tillvaron med Iphone 15 är lekande lätt.