Test: Z Fold 4 och Z Flip 4 – ”Vikbart har aldrig varit bättre” 

2022-09-08 13:48  
Samsung Galaxy Z Fold 4, tillsammans med Samsung Galaxy Z Flip 4. Foto: Kalle Wiklund

Galaxy Z Fold 4 och Galaxy Z Flip 4 är världens bästa vikbara telefoner. Det räcker ändå inte för att skåpa ut våra vanliga mobiler. Men snart så, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund. 

Som småbarnsförälder lever man i ett ständigt state of alert, ett slags beredskapstillstånd där man konstant är redo för att nästan vad som helst kan hända.

Trots att mitt liv varit så här i flera år, var jag inte beredd på den initiala oron som följde när familjen utökades med två nya skyddslingar i form av Galaxy Z Flip och Galaxy Z Fold 4.

Läs mer: Test: Bang & Olufsen Beosound Level – ”Musik blir kul och vacker”

Allt har så klart att göra mobilernas vikbara skärmar. Å ena sidan tekniskt imponerande, å andra sidan så känsliga att minsta ludd kan utgöra ett potentiellt dödshot. 

Eller?  

Det första som möter mig när jag startar Samsungs nya värstingtelefoner är en lång lista med förmaningar om vad jag inte får utsatta mobilerna för. Till exempel: 

# Tryck inte för hårt på skärmen med ett hårt föremål, som en penna eller en nagel. 
# Om telefonen utsätts för små partiklar, som damm, kan den skadas. 
# Se till så att det inte finns något i telefonen när du viker ihop den. 

Nyfikenheten tar vid

Pappapulsen stiger direkt. Är mina naglar för långa, och riskerar att sabba skärmen på 19 000-kronors-mobilen? Har jag något i fickan, kanske en upplockad legobit, som kan skada dyrgripen?

Läs mer: Nu visar Google Maps den mest bränslesnåla rutten

Så händer något. Lika snabbt som oron kommer, rinner den av. Och byts sedan ut. Mot något som enklast kan beskrivas som ren nyfikenhet. 

Foto: Kalle Wiklund

Foto: Kalle Wiklund

För både Fold 4 och Flip 4 är riktigt spännande. 

Här är en liten presentation på sin plats. Galaxy Z Fold är namnet på Samsungs telefon som viks som en bok. Utfälld påminner Fold 4 om en liten surfplatta, med en högupplöst 7,6 tumsskärm som har ett tydligt veck. Hopvikt har telefonen ytterligare en skärm (6,2 tum) – och denna återfinns då på själva framsidan.

Läs mer: Test: Sony Xperia 1 IV – ”Utmärkt kamera, halvdan mobil”

Galaxy Z Flip 4 å sin sida är något så ovanligt som en modern smart mobil med clamshell-design, på engelska kallat flip phone. Det innebär att telefonen viks på mitten. Designen var vanlig i mobilbranschen under eran innan Iphone slog igenom, men föll sedan i glömska. 

Mer hållbara än föregångarna 

Det går inte att skriva ett test av vikbara mobiler utan att börja med hur stryktåliga, eller snarare, hållbara dessa är. När den första Fold-telefonen kom 2019 kretsade många artiklar och recensioner kring hur ömtålig telefonen – och i synnerhet skärmen – var. 

Samsung har gjort sin läxa, och Galaxy Fold 4 och Galaxy Flip 4 är betydligt mer rejäla än seriens första modeller. Runt telefonerna löper en ram tillverkad i en aluminiumlegering som, enligt Samsung, tål tuffare tag. På fram- och baksidan av Fold 4 finns förstärkt Gorilla Glass Victus Plus-glas. Detsamma hittar vi även på baksidan av Flip 4. 

Läs mer: EU-krav: reservdelar till mobiler i minst fem år

Gångjärnen har sedan starten var de vikbara mobilerna mest sårbara punkt. Nu har Samsung bytt det tidigare kugghjulssystemet mot ett nytt som ska vara lättare, mer kompakt – och hålla bättre.

Rejäla gångjärn på vikbara Galaxy Z Fold 4. Foto: Kalle Wiklund

Glipa. Väl hopvikt bildas ett litet utrymme mellan skärmarna på Galaxy Z Fold 4. Foto: Kalle Wiklund

Gott så. Allt detta är efterlängtade förändringar. Men det svagaste kortet är fortfarande de vikbara plastskärmarna. Därav varningarna. Jag finner mig rätt snabbt vid att alltid tänka efter lite extra när jag hanterar mobilerna – utan att för den delen behöva vara rädd för att Fold 4 eller Flip 4 ska falla i bitar.

Bägge telefonerna känns mer välbyggda än tidigare. Premiumkänslan är tydlig, och bägge lurarna ligger skönt i handen. Särskilt uppskattar jag hur kompakt och smidig Galaxy Flip 4 känns. Fold 4 är å andra sidan mer bullig och otymplig i det hopfällda formatet. Vikten på 263 gram gör dessutom att Fold-mobilen är en rätt tung pjäs.  

Makalös (vikbar) skärm 

Raison d'être, eller existensberättigande, för Galaxy Z Fold 4 är tveklöst den vikbara skärmen. Det är den du betalar nästan 20 000 kronor för. Tur då att skärmen, och mobilen, är förbaskat bra i utfällt läge. Panelen är av amoled-typ, plast förvisso, men det spelar ingen roll. Kanterna runt skärmen är tunna.

Mycket skärm får du med vikbara Fold 4. Foto: Kalle Wiklund

Ljusstyrka, kontrast, skärpa och färgåtergivning är i yttersta toppklass. Fold 4 klarar dessutom direkt solljus och reflexer betydligt bättre än många andra toppmodeller. Förutom det har de inre skärmarna på Fold 4 och Flip 4 numera en dynamisk bildfrekvens som går från 1 till 120 Hz (till skillnad från 10–120 Hz hos fjolårets Fold- och Flip-modeller).

Läs mer: Här är nästa generation usb – med svindlande hastigheter

Galaxy Z Fold 4 är som allra bäst i utfällt läge. Den stora 7,6-tumsskärmen är helt enkelt en fröjd av använda, oavsett om du spelar, tittar på strömmad media, surfar eller svarar på jobbmejl. Det slår mig också snabbt hur naturligt och självklart det känns mellan växla mellan stående porträtt- och liggande landskapsläge på mobilen.

På så sätt påminner Fold 4 lite om hur det är att använda en surfplatta – samtidig som man bara kan vika ihop telefonen och stoppa ner den (försiktigt!) i fickan när man är klar. Smidigt är ordet.

Vecket mellan skärmarna är tydligt, både på Fold 4 och Flip 4. Foto: Kalle Wiklund

Foto: Kalle Wiklund

Men – ingen vikbar mobil utan ett veck i skärmens mitt. Så är det bara. Och visst, både Fold 4 och Flip 4 har märkbara fåror där mobilerna viks ihop. Men det är inget som drar ner på helheten, eller som man tänker särskilt mycket på efter att ha använt telefonerna ett tag.  

Bättre användarupplevelse 

Skärmen är dock inte allt – det viktigaste är själva användarupplevelsen. Även på den fronten har Samsung (och Google) blivit bättre på att faktiskt dra nytta av det ovanliga upplägget som Fold 4 erbjuder. En viktig förklaring är nya Android 12L, en specialversion av Googles mobiloperativsystem som innehåller ett flera smarta funktioner för surfplattor och vikbara telefoner. 

Galaxy Fold 4 har begåvats med ett gäng  gränssnittsanpassningar som är användbara på riktigt. Ta bara Flexlägespanel. När mobilen är hopvikt i upprätt läge syns appen du kör högst upp, och under – på den del av skärmhalvan som är längst ned – visas i stället extra kontroller. 

Galaxy Z Fold 4 kan extraknäcka som surfplatta. Men passa dig, skärmen är en riktig fingeravtrycksmagnet. Foto: Kalle Wiklund

Som i Gmail, där innehållet delas upp på så att jag ser inkorgen på övre halvan av skärmen. När jag sedan ska skriva på ett mejl, dyker det upp ett virtuellt tangentbord på den nedre halvan av den vikbara skärmen. Ett tu tre, så har jag en surfplatta i miniformat! Flex är förvisso ingen helt ny finess för Samsungs vikbara mobiler, men det är glädjande att se att tillverkaren har förvaltat och förädlat funktionen.

Läs mer: Nu börjar digitaliseringsfesten i Japan – redo att dumpa disketten

Även multitasking har blivit betydligt bättre. Galaxy Fold 4 är knappast den första mobilen som kan köra flera appar samtidigt i fönster bredvid varandra. Men på Fold 4 blir det här ingen gimmick – utan i stället något användbart. Till exempel: Jag kan öppna Gmail och galleriappen sida vid sida, och sedan dra bilder från galleriet rakt i ett brev i mejl-appen intill. Liknande manövrar går att göra mellan andra appar. Klipskt, Samsung, klipskt.  

Onödig extraskärm 

En annan viktig sak som Samsung har blivit bättre på är att anpassa appar för den vikbara skärmen. I de flesta fall fungerar det riktigt bra när det gäller gränssnitt och menyer. Ett problem är strömmad media, där man ofta får stå ut med stora, tråkiga svarta kanter på sidan av det man tittar på. Visst, det går att zooma in så att innehållet fyller hela skärmen. Men det innebär i praktiken att bilden blir beskuren, vilken kan påverka tittarupplevelsen. 

Den som vill kan köra flera appar sida vid sida på Fold 4. Foto: Kalle Wiklund

Vid det här laget har ni säkert lagt märke till att jag knappt har nämnt på 6,2-tumsskärmen på framsidan av Galaxy Fold 4. Det beror på att det kan gå dagar utan att jag använder den till mer än att snabbt kolla på klockan.

Framsidan på Fold 4 pryds av en extraskärm. Foto: Kalle Wiklund

Det är egentligen inget fel på den högupplösta skärmen – det är bara det att den större som framträder i uppfällt läge är så mycket bättre. 

Mindre formatet ingen fördel 

Galaxy Z Flip 4 gör mig mer splittrad. I utfällt läge har mobilen en amoledskärm på 6,7 tum. Inget ont om själva panelen – den är förvisso inte lika vass som motsvarande på Fold 4, men är fortfarande i toppklass. Däremot tycker jag att skärmens långsmala format drar ner lite på användarupplevelsen.

Foto: Kalle Wiklund

Foto: Kalle Wiklund

Den vikbara skärmen ger inte heller samma omedelbara mervärde som hos Fold 4, där den större skärmen känns lika naturlig att använda i liggande som stående läge. Multitasking-finesserna som kändes smarta hos Fold 4 kommer heller inte till sin rätt hos Flip 4, tråkigt nog. Mycket på grund av det mindre formatet.

Läs mer: Tesla-ägare chippade sig – nu låser han bilen med handen 

Däremot fastnar jag för den lilla 1,9-tumsskärmen på framsidan av Flip 4. Den kan mer än att bara visa klockan. Genom att svepa på skärmen kan du få snabba uppdateringar om vädret, kalenderhändelser och kommande alarm, till exempel. Det går också att använda skärmen på framsidan som en extra sökare när du fotograferar. Roligt och lite smart – men inte mer än så.

Tryck två gånger på powerknappen – och den lilla skärmen på framsidan blir till en kamerasökare. Foto: Kalle Wiklund

Foto: Kalle Wiklund

Både Galaxy Fold 4 och Galaxy Flip 4 är utrustade med Qualcomms prestandachip Snapdragon 8 Plus Gen 1 (4nm). Chipet är ett rejält lyft – i synnerhet för den större Fold 4. Jag kan göra saker som att spela krävande 3d-spel och filma i 4K-upplösning i längre stunder utan att telefonen blir för varm för att hålla i.

Snapdragon 8-chipet gör sig dock inte lika bra i Flip 4. Den är helt enkelt inte lika kvick som andra mobiler med ett likadant chip. Det kan bero på att Flip 4 har mindre RAM än Fold 4 (8 respektive 12 GB), men hur mycket prestanda man kan pressa ur chipet beror också på hur effektivt man kan avleda värme. Och här verkar den mer kompakta Flip 4 har dragit det kortaste strået. Med det sagt är Flip 4 ingen långsam telefon att använda. Snapdragon-chipet ger bara inte det prestandaklivet jag hade hoppats på här. 

Äntligen premiumkamera på Fold 

Desto roligare är på det kamerafronten. Fold 4 har i stort sett samma kamerasystem som Galaxy S22. Vi snackar alltså en huvudkamera på 50 MP, kombinerat med ett teleobjektiv (10 MP) och en vidvinkel på 12 MP med 123 graders bildvinkel. Det var på tiden att Samsungs bästa (och dyraste) vikbara mobil fick en kamera värdig en premiummobil.  

Den nya kameran är ett stort lyft jämfört med fjolårets 12-megapixlare hos Fold 3. Det handlar självklart inte enbart om antalet megapixlar – kameran har också fått en större sensor med större pixelstorlek, vilket gör mycket för ljusinsläppet. Över lag levererar kameran väldigt bra, med urfina detaljer i skuggor och högdagrar, strålande skärpa och utmärkt färgåtergivning.

Starkt motljus klarar kameran på Galaxy Z Fold 4 galant. Foto: Kalle Wiklund

Även vidvinkelkameran leverar bra bildkvalitet. Foto: Kalle Wiklund

Däremot: Kvällsfotografering. Inte Galaxy Fold 4:s bästa gren. Och detta trots att Samsung byggt in en särskild teknik för mörkerfotografering (nightography), som bland annat nytta av den kraftfulla processorn för att släppa in mer ljus i bilden.

Bilder tagna på kvällstid med Fold 4 blir ofta för mörka. Däremot ser vi mindre brus i foton jämfört med tidigare modeller. Foto: Kalle Wiklund

Kameran gör inte ett dåligt jobb, men jag hade förväntat mig mer – i synnerhet när det gäller just ljusinsläppet. 

Mörka och brusiga selfies 

Den som gillar att ta bilder på sig själv lär också bli besviken. Selfiekameran på 4 MP, som är inbyggd i den utvikta skärmen, ger ofta mörka och brusiga bilder. Det är en av få gånger jag föredrar skärmen på framsidan. Här finns en frontkamera på 10 MP som ger betydligt bättre bildkvalitet vid selfies.

Läs mer: Test: Galaxy Tab S8 Ultra – ”Som en gigantisk mobil”

Tyvärr är kameran i Galaxy Z Flip 4 inte lika vass. Här finns två kameraobjektiv – en huvudkamera och en vidvinkel, bägge på 12 MP.

Flip 4 leverar fina detaljer och bra skärpa – men mobilen saknar en riktig premiumkamera. Foto: Kalle Wiklund

Notera att kameran på Flip 4 inte är dålig – den kommer att leverera finfina bild och videoklipp från semestern eller till sociala medier. Men skillnaden i bildkvalitet jämfört med Fold 4 är tydlig – och det känns lite snopet. 

Omdöme: Så bra är Galaxy Z Fold 4 och Galaxy Z Flip 4 

Framtiden är vikbar, anser Samsung. Med tanke på hur bra i synnerhet den senaste modellen av Galaxy Fold 4 faktiskt är, så är jag böjd att hålla med.  

Men det finns en avgörande sak som Samsung måste förbättra innan Fold (eller Flip) på allvar kan bli ett alternativ till din icke böjbara mobil. Och det är priset. Ja, jag förstår att det kostar mer att tillverka den här typen av telefoner – och Samsung behöver komma upp i en viss volym innan priset kan pressas. Men drygt 19 000 kronor är väldigt mycket pengar att hosta upp för en Galaxy Z Fold 4.

Dynamisk duo. Här är Samsungs senaste vikbara mobiler, Galaxy Z Fold 4 och Galaxy Z Flip 4. Foto: Kalle Wiklund

Även om telefonen är betydligt bättre än föregångarna, ger den vikbara skärmen inte ett sådant högt mervärde att priset känns motiverat för en vanlig konsument. Galaxy Z Flip 4 kostar å sin sida ”bara” från drygt 12 000 kronor, men den vikbara skärmen på den mobilen ger inte en lika bra användarupplevelse som motsvarande hos betydligt dyrare Fold 4.

Svindyr – oavsett rabatt

Samsung har förvisso ett inbytesprogram, som ger en rabatt om du byter in din gamla mobil mot en ny. Men även med den rabatten är Galaxy Z Fold 4 – ursäkta språket – svindyr. 

Det ska bli spännande att se hur konkurrenterna (läs: Apple) hanterar vikbara mobiler på sikt. Samsung har ett tydligt försprång på området – och det växer för varje ny Fold-modell.

Samsung Galaxy Fold 4 

Testad: September 2022. 
Operativsystem: Android 12L, One UI 4.1.1. 
Skärm, framsida: 6,2 tum, amoled, 904 x 2316 pixlar. 
Skärm, uppfälld: 7,6 tum, amoled, 1812 x 2176 pixlar, 120 Hz, HDR10+, 1200 nits (max). 
Mått: 155,1 x 67,1 x 14,2-15,8 mm (hopvikt), 155,1 x 130,1 x 6,3 mm (uppfälld). 
Vikt: 263 g. 
Chip: Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 (4 nm). 
RAM: 12 GB. 
Lagring: 256/512 GB, 1 TB.
Kamera: 50 MP, f/1,8, 23 mm (huvudkamera), 10 MP, f/2,4, 66 mm, 3 x optisk zoom (telefoto), 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm (vidvinkel). 
Selfie-kamera: 4 MP, f/1,8, 26 mm (vidvinkel). 
Selfie-kamera framsida: 10 MP, f/2,2, 24 mm (vidvinkel). 
Batteri: 4400 mAh. 
Snabbladdning: 25W trådat, 15W trådlöst. 
Anslutningar: Usb typ-v 3,2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5,2, A2dp, Le, Aptx hd, nfc, gps. 
Pris: Från 19 900 kronor.

Samsung Galaxy Flip 4 

Testad: September 2022. 
Operativsystem: Android 12L, One UI 4.1.1. 
Skärm, framsida: 1,9 tum, amoled, 260 x 512 pixlar, Gorilla Glass Victus+. 
Skärm, uppvikt: 6,7 tum, amoled, 1080 x 2640 pixlar, 120 Hz, HDR10+, 1200 nits (max). 
Mått: 84,9 x 71,9 x 15,9-17,1 mm (hopvikt), 165,2 x 71,9 x 6,9 mm (uppfälld). 
Vikt: 187 g. 
Chip: Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1 (4 nm). 
RAM: 8 GB. 
Lagring: 128/256/512 GB. 
Kamera: 12 MP, f/1,8, 24 mm (huvudkamera), 12 MP, f/2,2, 123˚, 12mm (vidvinkel). 
Selfie-kamera: 10 MP, f/2,4, 26 mm (vidvinkel). 
Batteri: 3700 mAh. 
Snabbladdning: 25W trådat, 15W trådlöst. 
Anslutningar: Usb typ-v 2,0, Wi-Fi 802.11 (a/b/g/n/ac/6e), Bluetooth 5,2, A2dp, Le, nfc, gps. 
Pris: 12 290 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Samsung Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt