Test: Iphone 14 Pro Max – ”Årets mobil, köp den inte”

2022-09-21 14:46  

Apple har lagt allt krut på att uppgradera toppmodellerna av Iphone, och lyckats med bravur. Men med årets radikala prishöjning är rekommendationen att vänta till bättre tider, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Under lanseringen av den nya Iphone 14-serien gjorde Apple ett nummer av att de trots inflation och orolig omvärld valde att inte öka priserna. Tyvärr gäller det bara för den amerikanska marknaden.  

Här i Sverige drabbades vi, delvis tack vare den svaga kronan, av en historisk prisökning.  

Det är tråkigt att behöva börja en recension av årets förmodligen bästa mobiltelefon i den änden, men här är vi. 

Det vore oärligt att inte ta upp elefanten i rummet omgående. En Iphone 14 Pro har ett instegspris på 14 995 kronor (upp 2 700 kronor mot Iphone 13 Pro) och Iphone 14 Pro Max börjar på 16 495 kronor (upp 3 000 kronor från Iphone 13 Pro Max).

Det är en prisökning som är så pass radikal att den genomsyrar hela lanseringen.  

Med det avklarat vill jag ändå säga att Pro-serien har gjort några rejäla framsteg. 

 

Foto: Simon Campanello

Läs mer: Det här vet vi om Iphone 15 – släpps 2023

Design, skärm och hållbarhet 

För att testa Pro-serien har Ny Teknik fått låna en Iphone 14 Pro Max av Apple, alltså den större modellen med 6,7-tumsskärm. De båda modellerna är i övrigt identiska så när som storleken på skärmen och batteriet. 

På utsidan är telefonen sig lik från förra årets upplaga, förutom några nya färger. Vi snackar om den mer fyrkantiga designen som introducerades för ett par år sedan, med platta sidor i rostfritt stål.  

Skärmen är, som det heter på Apple-språk, den bästa som någonsin suttit på en Iphone. Det vore väl märkligt om teknikutvecklingen gick baklänges, men jag kan konstatera att ljusstyrkan åtminstone är magnifik.  

Skärmen kan bjuda på upp till 1 600 nits när den visar HDR-material, och i solljus kan den kräma på ytterligare lite hela vägen till 2 000 nits. Resultatet är imponerande. Jag kan utan problem se skärmen och alla färger klart och tydligt även när jag står med telefonen i den bländande höstsolen. 

Den flata baksidan är täckt med Guerilla Glas Victus, den mest stöttåliga varianten. Tyvärr har Iphone 14 Pro-modellerna gått miste om den omdesign som Apple gjort under huven på vanliga Iphone 14. 

Den telefonen har blivit enklare och billigare att reparera, bland annat tack vare att glaset på baksidan är lättare att avlägsna. Men där får Pro-modellerna stå tillbaka.  

Pro Max är annars en ganska tung och stor pjäs. Med en skärm på 6,7 tum är den inte helt smidig att navigera med en hand, men det går å andra sidan att säga om många av flaggskeppen på Android-sidan också.  

Kameraobjektiven på baksidan sticker ut nästan obekvämt mycket. Utan skal runt mobilen får du räkna med att den vobblar lite om du lägger den med baksidan mot bordet och navigerar skärmen. Det är något som jag önskar att Apples månghövdade designteam kunde lägga lite tid på att åtgärda på ett snyggt sätt.  

 

Foto: Apple

Läs mer: Test: Nothing Phone (1) – ”Hajpad men oväntat prisvärd”

Dynamic Island och always on display 

Kan vi börja med att säga att är den en funktion som jag är beredd att betala 15 000 spänn för så är det Dynamic Island.  

Okej, en överdrift, men jag är såld på Apples nya notissystem. 

Det första man märker på Iphone 14 Pro-serien är att sensorpanelen (”notchen”) är borta. Den är ersatt av utskärningar för ansiktsigenkänning och frontkamera, men det är inte hela historien. 

På frontskärmen ser vi nu en liten svart, pillerformad notismeny som ligger några millimeter under skärmens överkant. Där Iphone tidigare visat notiser med olika typer av banners och pop ups är allt nu samlat här i den dynamiska ön. 

Dynamisk är den eftersom den ändrar storlek och form beroende på vad som visas och hur du interagerar med den. Kör jag igång en låt eller en podd ser jag en liten miniatyr av albumomslaget och en indikator på att telefonen spelar upp ljud.  

Om jag trycker snabbt på ön så växlar telefonen över till appen där jag spelar upp något, som Podcaster eller Spotify. Om jag istället håller inne fingret en sekund så bubblar ön upp till ett större gränssnitt där jag kan byta låt, hoppa fram och tillbaka eller pausa.  

På samma sätt fungerar listen som en indikator på exempelvis hur lång tid jag har kvar på en timer, hur mycket batteri det är i Airpodsen eller vilket håll jag ska sväng när jag knappat in en rutt i kartappen.  

Det här är kort och gott det största mjukvarulyftet som Apple har gjort på ett bra tag. Det är ett överlägset sätt att snabbt ta del av information och ett konsekvent sätt att visa notiser på.  

I dagsläget är det framförallt Apples egna appar som har stöd för Dynamic Island, men i takt med att världens apputvecklare får tillgång till funktionen kommer fler appar att få smarta inbyggda öfunktioner.  

Ryktet säger att hela Iphone-serien kommer att få stöd för Dynamic Island nästa år, och det är bara att hålla tummarna för det här är en väsentlig förbättring i IOS användargränssnitt. 

Läs mer: Här är nästa generation usb – med svindlande hastigheter

Den andra stora nyheten är att Apple till sist hakat på trenden med så kallad always-on display (AOD). Alltså att skärmen är svagt upplyst och visar lite information även när telefonen är låst.  

På Android-sidan är det här gammal skåpmat, så Apple är verkligen sist på bollen. Men implementationen är riktigt bra.  

Skärmen är faktiskt förvånansvärt ljus i AOD-läge, och du kan skräddarsy vilken typ av information som visas på låsskärmen.  

Jag hade förväntat mig att batteritiden skulle bli lidande, men även med AOD påslaget klarar Iphone 14 Pro Max utan problem en hel dags användning utan laddpauser. Faktiskt klarar jag i regel ett dygn utan att behöva stoppa i sladden.  

Det kan delvis bero på att den nya systemkretsen A16 Bionic, den första från Apple som bygger på 4 nanometers tillverkningsteknik, sägs vara mycket mer energieffektiv än föregångaren. Apple nämnde under presentationen 20 procent lägre energiförbrukning under hög belastning.  

Chipet ska också, föga förvånande, vara betydligt mycket mer kraftfullt än föregångaren. I benchmarktester som publicerats på nätet sedan telefonen lanserades visar att chipet verkligen är ett kraftpaket som utklassar det mesta, om inte allt annat, på mobilmarknaden (även om det är svårt att göra en rak jämförelse mellan IOS och Android). Framförallt ska grafikprestandan har fått sig ett rejält lyft mot föregångaren A15.  

Den tråkiga sanningen är dock att normalanvändaren inte märker någon skillnad. En ny Iphone är blixtsnabb, men att i praktiken upptäcka skillnaden mellan en Iphone 13 Pro och en Iphone 14 Pro är mycket svårt.  

Foto: Apple

Läs mer: Ios 16 släpps i dag – här är funktionerna du inte vill missa

Apple ökar megapixlarna 

Där många Android-tillverkare har valt att satsa på fler megapixlar har Apple legat kvar stadigt på 12 MP-system under många år, och istället fokuserat på att bygga större sensorer. Men nu händer det grejer på Pro-fronten. 

Den nya huvudkameran ligger på 48 MP, och Apple har hakat på den populära trenden med pixel binning. Det vill säga att fyra pixlar slås ihop till en virtuell pixel, vilket ökar detaljrikedomen i bilden utan att skapa onödigt stora filer.  

Om du fotar i normalläget får du alltså fortfarande ut 12 MP-bilder, men tack vare de sammanslagna pixlarna blir kvaliteten högre än om du bara fotat med en 12 MP-sensor. Är det revolutionerande? Nja, men jag upplever att kameran har blivit snäppet vassare på att fånga detaljer, men då ska man komma ihåg att Iphone Pro-serien redan tidigare hade bland de bästa kamerasystemen på mobilmarknaden.  

Samtidigt ökar Apple också sensorstorleken på huvudkameran med 65 procent större än hos föregångaren.  

Den som inte oroar sig för filstorlek och vill ha ut maximalt antal pixlar kan för övrigt välja att slå på ProRAW, då får du fulla 48 MP-bilder i RAW-format. Inget för genomsnittsanvändaren, men helt klart ett tacksamt alternativ.  

En annan kul grej med 48 MP-sensorn är att Apple ger oss ett extra zoomalternativ med hjälp av 48 MP-sensorn. Genom att bara använda de mittersta 12 megapixlarna och digitalt klippa ut resten av bilden får vi ett riktigt välfungerande 2x zoomläge i kameraappen. Det är också standardzoomen som numera används när du fotar i porträttläge.  

Vill du ha mer zoom än så finns teleobjektivet med 3x optisk zoom, precis som vidvinkelkameran, kvar sedan tidigare år. De har inte fått samma rejäla lyft som huvudkameran, men har också fått större sensorer och en del andra justeringar.  

Båda levererar bra bilder, men det känns lite tråkigt att Apple väljer att hålla sig på 3x zoom när konkurrenter som Samsung går betydligt längre.  

Sedan kan vi konstatera att hårdvara inte är allt. Apple har också byggt in en ny bildprocessor (ISP) och gjort om den ai-förstärkta digitala efterbehandlingen i grunden. 

Det är systemet som tidigare kallades för deep fusion som nu bytt namn till photonic engine. Den stora förbättringen sägs vara att ai-funktionerna för efterbehandling kommer in i ett mycket tidigare stadie i bildbehandlingen. Detta ska ge ökad detaljrikedom och, framförallt, bättre fotografier vid dåliga ljusförhållanden. 

Det är återigen svårt att uttala sig exakt om hur stor skillnad den här typen av justeringar gör. Jag tycker åtminstone att telefonen är betydligt snabbare och bättre än tidigare modeller på att fota utomhus efter solnedgången.  

Foto: Simon Campanello

Läs mer: Apples vd dissar RCS-tekniken – men vad är det han säger nej till?

Funktionerna vi inte kunnat testa 

Iphone 14 Pro-serien har ett par ganska spektakulära funktioner, som jag av olika skäl inte kunnat testa. 

Det första är en funktion för att upptäcka om användaren varit med om en svår bilolycka och automtiskt skicka ett larm till 112. Det är möjligt tack vare att sensorparken i mobilen fått sig ett rejält lyft mot tidigare telefoner, men hur det fungerar i praktiken har jag lyckligtvis inte fått testa på. 

Den andra nyheten är inbyggd satellitkommunikation. Om du befinner dig på en plats där det saknas mobiltäckning ska det gå att ringa nödsamtal med hjälp av satellitmottagning. 

Funktionen blir tillgänglig i USA och Kanada först senare i år och när - eller för den delen om - den landar i Sverige återstår att se.  

Foto: Apple

Läs mer: Så funkar ”Dynamic island” på splitternya Iphone

Omdöme 

Apple har gett Iphone 14 Pro-serien ett rejält lyft. Bättre skärm, kamera och det lysande designgreppet som är Dynamic Island hade i vanliga fall varit skäl nog att säga att har du väntat på att uppgradera är det dags att slå till nu. 

Men med den absurda prisbilden blir känslan den omvända. Om du behöver en ny Iphone kommer du inte att gå missnöjd från butiken med en Iphone 14 Pro eller Pro Max. Men om du kan vänta in bättre tider så skulle jag låta bli att köpa en Iphone till dess att Iphone till dess att Apple lyckas nå en normal prisbild i Sverige igen. 

Iphone 14 Pro-serien

Testad: September 2022.  
Operativsystem: IOS 16 
Skärm Pro: 6,1 tum, OLED, 2556 x 1179 pixlar, 120 Hz, 2000 nits (max).
Skärm Pro Max: 6,7 tum, OLED, 2796 x 1290 pixlar, 120 Hz, 2000 nits (max).
Mått Pro:
147,5 x 71,5 x 7,85 mm.
Mått Pro: 160,7 x 77,6 x 7,85 mm.
Vikt: 206 g/240 g. 
Chip: Apple A16 Bionic (4 nm). 
RAM: 6 GB. 
Lagring: 128 GB/256 GB/512 GB/1 TB. 
Kamera: 48 MP, f/1,78, 24 mm (huvudkamera) + 12 MP f/2,2, 13mm, 120˚ (vidvinkel) + 12 MP f/2,8, 77mm, 3x optisk zoom (tele). 
Selfie-kamera: 12 MP, f/1,9. 
Batteri: 3 200 mAh/4 323 mAh. 
Snabbladdning: 27 W. 
Pris: Från 14 995 kronor (Pro) respektive 16 495 kr (Pro Max).

Simon Campanello

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt