Test: Fairphone 4 – ”Den etiska mobilen är äntligen helt okej”

2021-12-23 07:00  

Med 5g, hyfsat modern design och en duglig prestanda börjar Fairphone till sist kännas som ett rimligt alternativ. Den enda besvikelsen är kameran, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Om det är något som de stora mobiltillverkarna är bra på så är det att skapa kul teknik. Det klagas mycket på brist på innovation, men en ny Iphone eller Galaxy S-lur är alltid till brädden fylld med skoj.  

Det är idel skarpa skärmar, smäcker design och ai-boostade kameror som får vilken klant som helst att känna sig som en mästerfotograf.  
Fairphone jobbar inte riktigt så. När det landar en ny telefon från den nederländska uppstickaren på skrivbordet är det inget jag med brinnande nyfikenhet kastar mig över. Men den här gången är det inte heller med motvilja – och det är ett sjudundrande framsteg. 

Med nya Fairphone 4 har den etiskt försvarbara telefonen äntligen nått en nivå där jag inte aktivt stör mig på dess brister. Det är en fullt duglig telefon, som även om den saknar finess fyller alla vardagsbehov. Den är helt okej. 

Läs mer: Rykte: Apple utvecklar ”jätte-Ipad”

Foto: Fairphone

Enkel att laga

Grundtanken är densamma som tidigare. Mobilen är byggd för att hålla och kunna repareras enkelt hemma. Batteriet går att byta utan så mycket som en skruvmejsel och en sprucken skärm eller trasig kamera går att fixa genom att beställa hem reservdelar från företaget.  

Som om reparationsmöjligheterna inte vore nog har företaget fem års garanti på sina nya telefoner. Dessutom är de bäst i branschen på mjukvarustöd. Fairphone 2, med sex år på nacken, får fortfarande uppdateringar! För FP4 har bolaget lovat uppdatering fram till åtminstone 2027. Se och lär, Samsung.  

På utsidan har mycket hänt sedan Fairphone 3-serien, som kändes sorgligt förlegad redan vid lanseringen. De horribelt stora skärmkanterna har krympt, även om de inte är helt försvunna.Samtidigt har själva skärmen blivit betydligt ljusare och mer högupplöst, den är faktiskt riktigt habil.  

Runt kanten löper en aluminiumram, och baksidan är i hårdplast. Den går att snäppa loss från chassit, som på en gammal feature phone, för att komma åt telefonens innanmäte. Den lyckas samtidigt sitta tryggt på plats och vara enkel att ta loss med handkraft.  

Trots att den är så enkel att plocka isär har den nya konstruktionen belönats med en IP54-klassning, vilket betyder att den är ordentligt damm- och vattensäker.  

Intrycket när jag håller mobilen är knappast något lyxigt flaggskepp, men i material och byggkvalitet känns det som att Fairphone 4 kan ge sig in i mellanprissegmentet utan att skämmas. 

Telefonen är helt klart relativt stor, tjock och tung, men det är inte heller ovanligt på Android-marknaden. Och det är på intet sätt en otymplig pjäs vi har att göra med. 

Läs mer: Revolutionerande? Dell har byggt en laptop som faktiskt går att laga

Duglig prestanda

Den här gången behöver Fairphone inte skämmas för prestandan heller. Snapdragon 750G är ett välbeprövat chip som används i exempelvis Xiaomi 11T och Oneplus Nord CE, och telefonen har försetts med 5g-stöd. Jämför du med en Iphone 12 eller en telefon som kör de vassaste Snapdragon-kretsarna är mobilen helt klart lite långsammare och laddtiderna lite längre, men det är verkligen ingen slöfock till telefon.  

Tacksamt nog använder Fairphone också en väldigt ren Android-version, fri från skräpprogram och lull-lull.  

Sedan hade jag personligen gärna sett att Fairphone erbjöd en modell med en ännu lite kraftfullare systemkrets. Om själva målet är att telefonen ska hålla länge känns det som att man för någon tusenlapp till hade kunnat framtidssäkra den ytterligare.  

Kanske handlar det om en rädsla för att salta prislappen för mycket. Fairphone har aldrig varit något kap i den meningen.  

Du betalar för en telefon som ska hålla länge från en tillverkare som anstränger sig för att göra materialval som minskar miljöpåverkan. Det är Fairtrade-guld, aluminium och volfram från certifierade leverantörer och komponenter av tenn, plast och sällsynta jordartsmetaller är återvunna. 

Men faktum kvarstår att du för 6 000 kronor, vilket är instegspriset på FP4, kan få riktigt kraftfulla telefoner från konventionella tillverkare.

Läs mer: Apple börjar sälja reservdelar till Iphone och Mac

Foto: Fairphone

Kamerasystemet drar ner intrycket

Den största akilleshälen är väl egentligen kamerasystemet. Återigen, det är en milsvid skillnad mot Fairphone 3, men med dagens mått mätt kvalificerar den sig som knappt duglig.  

Huvudkameran på 48 MP har fått sällskap av en ultravidvinkel med samma pixelmängd, men ingen blir gladare för den sakens skull. 

Bilderna känns livlösa och dassiga. Färgåtergivningen är inget vidare, och inte ens vid bästa tänkbara utomhusljus blir det särskilt imponerande resultat. Inomhus blir det värre, och mörkerfotograferingen är rent ut sagt undermålig.  

Sensoruppsättningen från Sony borde i praktiken inte vara något problem, mycket talar för att det är mjukvaran som inte är mogen för jobbet.  

Vilket rimmar väl med att kameraappen är en plåga. Den är märkligt långsam och hackig att använda. Det kommer förhoppningsvis att rättas till i framtida uppdateringar, men i dagsläget är det inget nöja att fota med den.  

Nu ska det ändå sägas att kameran är ett otroligt lyft från tidigare Fairphone-modeller. Mitt stora problem är bara att det hänt så väldigt mycket på mobilkameramarknaden de senaste åren. Så även om Fairphone 4 rent objektivt kan skjuta helt okej bilder, bjuder mobilen på en av de absolut sämsta fotoupplevelserna i prisklassen.  

Och då är vi där igen. Vill du ha den bästa tänkbara telefonen för 6 000 kronor är Fairphone 4 inget för dig.  

Struntar du i flärdfulla funktioner och bara vill ha en telefon som är fullt duglig, håller länge och som förhoppningsvis lämnar ett lite mindre miljöavtryck – ja, då är Fairphone 4 däremot ett toppenval.

En sista liten fundering är om Fairphone kommer att fortsätta vara unika i sin syn på mobilens livslängd. Android-tillverkare som Oneplus har blivit bättre på att förse sina mobiler med uppdateringar över lång tid, likaså Apple. Som dessutom nyligen meddelat att de ska börja sälja reservdelar till privatpersoner.

Simon Campanello

Mer om: Fairphone mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt