Test: Sony Xperia 1 IV – ”Utmärkt kamera, halvdan mobil”

2022-07-06 10:00  
Xperia Mark 1 IV är Sonys senaste flaggskeppsmobil. Foto: Kalle Wiklund

Sony satsar allt på ett kort med Xperia 1 IV. Resultatet är en av marknadens bästa kameramobiler. Men det är helheten som räknas – och där har Sony en bit kvar, skriver Kalle Wiklund.

För en evighet sedan i mobilvärlden – runt 2012/2013 – hade Sony rejält med luft under vingarna. Med modeller som Xperia V och Xperia Z kändes det som att den japanska tillverkaren på allvar kunde utmana Androidgiganten Samsung. 

Idag är läget annorlunda. I Europa har Sonys mobildivision en försvinnande liten marknadsandel (under en (1) procent i september 2021). Samsung dominerar fortfarande, men i stället för Nokia och HTC (som var de stora konkurrenterna för tio år sedan), har Sony nu ett gäng andra rivaler på Androidsidan i form av Xiaomi och Oneplus. 

Läs mer: Nya Sony WH-1000XM5 tar brusreducering till nästa nivå

Vad ska man ta sig till då för att sticka ut i bruset på mobilmarknaden?

Mobil med steglös zoom

Sony satsar allt krut på något man är riktigt bra på – nämligen mobilkamerateknik.  Xperia Mark 1 IV är således det lite krångliga namnet på den fjärde modellen i den japanska tillverkarens nuvarande serie av flaggskeppsmobiler.

Skärmen på Xperia Mark 1 IV mäter 6,5 tum. Foto: Kalle Wiklund

”Världen första smarta mobiltelefon med äkta optisk zoom” var huvudbudskapet från Sonys pr-avdelning när Mark 1 IV-modellen lanserades i våras. I praktiken betyder det att mobilens teleobjektiv är utrustat med en steglös zoom från 85–120 mm. Eller en inzoomning på 3,5x till 5,2x.

Läs mer: Test: Redmi Buds 3 Pro – ”Budgetlurar som krossar konkurrenterna”

Sonys senaste värstingmobil bjuder också på en hel del andra trevliga kameranyheter, exempelvis när det gäller video med 4K-upplösning. Men vi ska börja med att titta på lite andra saker.

Mark 1 IV har en 6,5-tumsskärm med oled-panel och en upplösning på 1644 x 3840 bildpunkter. Skärmen har bildformatet 21:9, vilket gör att telefonen är mer långsmal än andSra mobiler när den vänds till landskapsläge.

Kompakt, smal och snygg mobil

Uppdateringsfrekvensen går upp till 120 bildrutor per sekund, vilket är standard på dagens toppmodeller. Skärmkanterna längs med långsidorna är smala, men i botten och toppen hittar vi tjockare lister på respektive sida. Runt mobilen löper en metallram, och fram- och baksida täcks av förstärkt Gorilla Glass Victus-glas. Mark 1 IV har inte färre än fyra knappar: Två för volymkontroll, en som fungerar som strömbrytare/fingeravtrycksskanner PLUS en dedikerad kameraknapp. Den senare har en räfflad yta, vilket gör det enklare att hitta kameraknappen om du är ute och fotar i mörkret, exempelvis. Smart, Sony.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy S22 Plus – ”Årets trevligaste mobil”

Den kompakta formfaktorn (8,2 mm, vikt på 185 g och bildformatet) gör att Xperia 1 IV känns betydligt tunnare och smidigare än många andra toppmodeller. Mobilen är välbyggd. Den har en minimalistisk design och känns som en frisk fläkt i en bransch där modellerna från andra tillverkare blir alltmer lika varandra. Sony ska också ha en eloge för att modellen har kvar en 3,5 mm-ingång för hörlurar, samt att simkorts-släden även har plats externt minne i form av ett sd-kort.

Tunn mobil. Foto: Kalle Wiklund

Till skillnad från många konkurrenter saknar Xperia Mark 1 IV däremot stöd för ansiktsupplåsning. Det finns ett biometriskt alternativ till en vanlig pinkod – men det är begränsat till en fingeravtryckssensor, placerad på mobilens ena långsida. Inläsningen av fingeravtrycket är dessutom snabb och stabil. Men det hade varit skönt att kunna låsa upp skärmen utan att behöva flytta fingrarna när man exempelvis håller mobilen i liggande läge. 

Fyra kameror på baksidan

Trumfkortet hos Sony Xperia Mark 1 IV är kamerasystemet, som innehåller fyra kameror på baksidan och en på framsidan. 

Kamerahuset på Xperia Mark 1 IV. Foto: Kalle Wiklund

Bildsensorerna på baksidan är samlade i ett avlångt kamerahus som är lätt utstickande från mobilen. Huvudkameran, telefotoobjektivet och vidvinkelkameran är alla på 12 MP – precis som hos föregångaren Xperia Mark 1 III från 2021. Den fjärde kameran fungerar som en flygtidssensor (Time-of-flight, ToF). Den samlar in djupdata i tre dimensioner som används till att göra övriga kamerors autofokus snabbare och mer tillförlitlig.

Fina, naturliga färger 

Kameran på Sony Xperia Mark 1 IV är utan tvekan en vassaste på mobilmarknaden just nu – men tyvärr enbart i vissa situationer. När förhållandena är som bäst, som i fullt dagsljus, levererar kameran bilder med alldeles strålande skärpa, kontrast och HDR-teknik. Det dynamiska omfånget (spannet från de ljusaste till de mörkaste partierna i bilden) är utmärkt, med urfina detaljer i skuggor och högdagrar.

Fina färger och utmärkta detaljer – när ljuset är tillträckligt bra. Foto: Kalle Wiklund

Xperia Mark 1 IV är sisådär gällande makrobilder. Foto: Kalle Wiklund

Färgåtergivningen är prima, men ligger kanske mer åt det blåaktiga hållet än exempelvis Samsung. Å andra sidan är färgerna i bilderna från Mark 1 IV mer naturliga jämfört med motsvarande från Galaxy S22 Plus, som tar foton där färgtonerna är mer mättade.

Zoomen kräver tålamod

Utmärkt är också Sonys teknik för autofokus som spårar ögonen på personen du fotograferar. Genom att följa ögonen, och inte hela objektet, håller kameran ansiktet i fokus på ett mer effektivt sätt. Något som är särskilt användbart vid porträttfotografering. Dessutom fungerar tekniken på alla tre kameror på baksidan. Well done.

Hur är det zoomen då? Jodå, kameran gör ett riktigt bra jobb med den steglösa inzoomningen. I telefonens kameraapp finns det ett särskilt reglage där zoomen kan dras från x3,5 (optisk zoom) till x15,6 (digital zoom). Den här funktionen är helt unik för Xperia Mark 1 IV i mobilvärlden. Men den kräver lite handpåläggning och tålamod.

Läs mer: Test: Oneplus 10 Pro – “Snygg och vass – men är den värd priset?”

För det första måste du klicka på en knapp för att växla mellan huvudkameran och telefotoobjektivet. Det går alltså inte att dra från x1 (huvudkameran) till x3,5 (tele) steglöst. För det andra är det lite petigt att ställa in ett specifikt zoom-värde med dragreglaget på skärmen.

Kameran saknar nattläge

Däremot hade jag förväntat mig mer av Xperia 1 IV i mer utmanade fotosituationer. Som när man tar bilder i mörkare miljöer. Det märks att bildsensorn inte släpper in lika mycket ljus som kamerorna på exempelvis Iphone 13 Pro eller Samsung Galaxy S22 Plus gör. Mobilen saknar dessutom ett dedikerat nattläge, vilket tidigare nämnde konkurrenter har. Det finns inte heller en automatisk inställning för porträttbilder med suddig, krämig bakgrund.

Foto: Kalle Wiklund

Foto: Kalle Wiklund

Å andra sidan går detta till viss del att justera i det manuella fotoläget hos Xperia 1 IV. Sony skickar nämligen med en utmärkt fotoapp som ger stora friheter för den fotointresserade. Upplägget påminner mycket om gränssnittet hos en systemkamera, med sex särskilda fotolägen. 

Basic och Auto hjälper till med diverse inställningar för nybörjaren, medan S, P och M gör det möjligt att själv ställa in slutarhastighet, exponering, ISO-värde och andra parametrar. Till sist har vi MR, som är särskilt användbart. Där det nämligen går att spara olika favoritinställningar du gillar från de andra programlägena.

Kräver en del av fotografen

Det är roligt att lattja runt med fotoinställningar, men det kräver sin tid för den som inte redan har vissa fotokunskaper. Valfrihet är alltid bra, men jag önskar att Sony hade lagt mer tid på att finputsa även Basic- och Autoläget. Majoriteten av de som köper mobilen gör gissningsvis det för att man är fotointresserad, och vill kunna ställa in mycket själv. 

Men för oss andra, som kanske inte vill ägna så mycket tankekraft åt diverse inställningar, hade det varit skönt med ett grundläge som ger lite bättre guidning – som dedikerade natt- och porträttlägen.

Läs mer: Test: Xiaomi 12 Pro – “Laddar snabbare än blixten” 

Fotoappen till Xperia Mark 1 IV erbjuder också ett gäng filter som kan läggas lägga till på bilder som tas med autoläget. Effekterna spänner hela vägen från mosaik till sepiatoner. Tråkigt nog är det inte möjligt att ändra nivåerna på filtren som läggs till. Det känns lite förvånande med tanke på alla andra inställningsmöjligheter.

Strålande, krispig 4K-video

Sony skickar även med en gedigen videoapp (Cinema Pro) som ger stor valfrihet. Den steglösa zoomen är nämligen inte den enda stora nyheten hos Xperia Mark 1 IV. Numera går det även att spela in 4K-video i upp till 120 bildrutor per sekund med alla tre 12 MP-kameror på baksidan, samt frontkameran (12 MP).

Kameraknappen på Xperia Mark 1 IV. Foto: Kalle Wiklund

Kvaliteten på 4K-video är bland den bästa jag har sett från en mobilkamera. Det är egentligen bara Samsung och Apple som har något att sätta emot på den här fronten. 4K-klippen tar dock mycket plats, men som tur är går det att lägga till mer lagringsminne via ett SD-kort. 

Cinema Pro-appen, tänkt för proffsanvändare, är dock ganska buggig. Flera gånger stöter jag på problem med att spela upp vissa klipp. Synd, för i övrigt är appen relativt lättanvänd och bjuder på ett stort utbud av inställningar som andra Androidtillverkare saknar – exempelvis när det gäller vitbalans och slutare även för video. Ett tydligt minus är dock att det inte går att få med ljud när man spelar in 4K-video i 120 bilder per sekund. 

Stor valfrihet, halvdan kamera

Det var länge sedan jag hade så här kul med kameran på en mobil. Sony Xperia Mark 1 IV vill leverera enormt mycket på den här fronten. Under gynnsamma förhållanden är kameran som sagt alldeles utmärkt, både när det gäller stillbilder och 4K-video. De stora valmöjligheterna i foto- och videoapparna är en fest för den tålmodiga som gillar att pilla och knåpa.

Läs mer: Test: Iphone SE – ”Klår fortfarande Android – med en hårsmån”

Däremot är kameran något av en besvikelse på andra håll. Autolägets ljusinsläpp i mörkare miljöer kunde definitivt ha varit bättre. Kameran imponerar inte heller vid makrofotografering (extrema närbilder).

Hur väl presterar Sony Xperia Mark 1 IV på andra fronter än just foto? Få köper en mobil idag enbart för att ta bilder med den. I stället vill man ha en pryl som kan leverera på alla områden.

Det lyckas inte Xperia 1 IV riktigt med. Med det sagt är mobilen inte dålig. Men det finns ett gäng inbyggda nackdelar som drar ner på intrycket. 

“Mark 1 IV kan bli glödhet”

Prestandakraften är inte en av dessa svagheter. Mobilchippet som driver Sonys senaste flaggskepp är Snapdragon 8 Gen 1 från Qualcomm. Det är ett kraftfullt 4-nm-chipp med hela 12 GB i RAM. Mobilen klarar galant av alla arbetsuppgifter jag kastar på den – oavsett om det gäller spel med avancerad 3d-grafik eller multitasking med flertalet appar. Men det finns ett problem. 

Xperia 1 IV är en väldigt tunn och långsmal mobil. Det gör att den får svårt att leda bort värme när processorn arbetar hårt. Tydligast blir det när man laddar ner tunga appar eller spelar resurskrävande titlar som Genshin Impact. Då kan telefonen bli så pass het att den nästan inte går att hålla i.

Foto: Kalle Wiklund

Dessutom blir skärmens bildformat (21:9) lite av ett besvär när man tittar på strömmad film. Mycket av det nyare innehållet hos exempelvis SVT Play, Youtube Netflix är anpassat för 16:9. Det gör att vissa filmer och serier kan visas med breda svarta kanter runt skärmen.

Batteritiden brister

Inte heller batteritiden imponerar. Det är lite märkligt med tanke på att telefonen rymmer ett 5 000 mAh-batteri, vilket är ovanligt stort för en mobil i den här storleken (6,5 tum). Under en arbetsdag, när man har annat för sig än att surfa och spela, klarar sig Mark 1 IV från morgon till kväll på en laddning. 

Under helgerna, när mobilen sitter fast vid näsan, tar krämen slut betydligt snabbare. Snabbladdningen är dessutom begränsad till 30W, vilket innebär att det tar 30 minuter att nå 50 procent. Jämför det med Xiaomi 12 Pro, som laddar med 120W och behöver 18 minuter för fylla hela batteriet.

Omdöme: Så bra är Xperia Mark 1 IV

Jag önskar också att Sony har gjort mer med mobilens gränssnitt. Xperia Mark 1 IV körs med en mer eller mindre ren version av Android 12. Vissa föredrar det här upplägget när tillverkaren tar ett steg tillbaka. Jag tycker däremot att Sony borde lagt mer krut på att utveckla smarta funktioner som är unika för Mark 1 IV.

Läs mer: Galen idé: Fusiondrivet jätteflygplan efter svenskt koncept

Visst finns det försök till detta – som Side Sense, en finess som gör det möjligt att ha två appar öppna samtidigt, bland annat på varsin skärmhalva. Men det är inte särskilt användbart på den långsmala skärmen, och känns mest som en gimmick.

Det stör mig också att tillverkaren skickar med en salig blandning av förinstallerade appar, som Linkedin, Booking.com, musiktjänsten Tidal och Prime Video från Amazon.

Vråldyr kameramobil

Den största nackdelen är dock priset. Xperia Mark IV kostar nämligen 14 000 kronor. För det höga priset förväntar man sig en mobil som levererar i toppnivå – på alla fronter. Det klarar inte Sonys senaste flaggskepp av.

Xperia Mark 1 IV är framför allt tänkt som en mobil för kameraentusiaster med djupa fickor, men når inte hela vägen dit. Helheten är lidande, vilket gör att telefonen i vissa fall mer känns som ett coolt men ofullbordat koncept, än en komplett mobil.

Sony Xperia Mark 1 IV 

Testad: Juni 2022.

Operativsystem: Android 12.

Skärm: 6,5 tum, oled, 1644 x 3840 pixlar.

Mått: 165 x 71 x 8,2 mm. 

Vikt: 185 g.

Chip: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm).

RAM: 12 GB.

Lagring: 256 GB.

Kamera: 12 MP, f/1,7 (huvudkamera), 12 MP, f/2,3, 85 mm, f/2,8, 125 mm, 3,5x till 5,2x steglös zoom (telefoto), 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm (vidvinkel), 0,3 MP, ToF 3D, (djupkamera).

Frontkamera: 12 MP, f/2,0, 24mm (vidvinkel). 

Batteri: 5 000 mAh.

Snabbladdning: 30W.

Portar: USB C (typ 3,2), hörlursingång.

Pris: 14 000 kronor.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt