Fordon

Teslas Cybertruck kan bli klar för leverans i år

Pr-bild från Tesla. Foto: Tesla
Pr-bild från Tesla. Foto: Tesla

Teslas Cybertruck liknar inget annat serieproducerat fordon hittills. Här samlar vi allt vi vet om den futuristiska pickupen.

Publicerad

Ingenjörs- och designarbetet med Teslas futuristiska pickup Cybertruck är klart, meddelade vd Elon Musk vid en telefonkonferens för investerare onsdagen den 27 januari, enligt Business Insider.  Kanske kan de första exemplaren levereras vid slutet av året.

– Om vi har tur lyckas vi utföra några leveranser mot slutet av året, men jag förväntar mig volymproduktion först 2022, sa han.

Den kommer att byggas i fabriken i Austin, Texas, som just nu byggs.

Enligt Teslas FAQ kommer Cybertruck vara tillgänglig för leveranser globalt. Men Elon Musk har också sagt att den inte kommer att byggas för alla marknader, och då syftat på Europa, eftersom den inte lever upp till EU:s regler. Han påpekade dock att Tesla fortfarande kan bygga en mindre version av Cybertruck, som därmed skulle kunna leva upp till reglerna.

Specifikationer för Cybertruck

Cybertruck beräknas vara helt färdig som tidigast 2021 och priset börjar från 39 900 dollar. Den ska kunna accelerera från 0 till 100 kilometer i timmen på cirka tre sekunder. Läs mer om specifikationerna för nya Cybertruck här.

Presentation av Cybertruck

Avtäckningen av Cybertruck skedde i Los Angelses i november 2019. Den vågade designen väckte enormt stor uppståndelse världen runt. Tekniksajten Mashables sammanfattning löd: ”Cybertrucken är ett riktigt fult fordon. Det är vad Twitter säger, och det är sant.”

Det gick dock inte riktigt som planerat. Bland annat utlovades bilens förstärkta fönster vara närmast okrossbara och till och med klara pistolskott, men vid en demonstration på scen gick de ändå sönder.

”Nobody expects the cybertruck”, skrev Elon Musk själv strax efter eventet, i en anspelning till en viss Monty Python-sketch.

Fler reaktioner har vi samlat här.

Förspelet inför avtäckningen av Cybertruck

Tesla-fansen har efterfrågat en pickup i elbilstillverkarens utbud. I december 2017 berättade Elon Musk att en sådan är på väg, men först efter lanseringen av Model Y. Enligt Tesla-grundaren ska det ha funnits färdiga skisser på en pickup i fem år, men modellen beräknas bli verklighet först år 2020.

Det är få som vet hur Teslas nya el-pickup faktiskt kommer att se ut. I mars 2019 visar Elon Musk upp en teaserbild av bilen, som dock lämnar mycket att önska för alla dem som vill få grepp om alla detaljer.

Den svenska uppfinnaren, youtubern och drottningen av ”shitty robots” Simone Giertz hann före Tesla genom att bygga om sin Tesla Model 3 till en el-pickup. Hon väljer att kalla den ”Truckla”, och nyfikna tittare kan följa hela omgörningen på hennes Youtube-kanal.