Fordon

Musks löfte: Tesla ska bygga en pickup

Teslas lastbil Semi med den kommande pick-upen på flaket.

Efter lastbilen och roadstern utlovar Elon Musk nu en Tesla-pickup. Nu oroas experterna över om tillverkaren kommer klara ett ännu större modellutbud, detta i ljuset av företagets knackiga ekonomi.

Publicerad

Tesla-grundaren vände sig till fansen med frågan om vad de ville se i modellutbudet. Svaret blev en pickup – och nu har Elon Musk meddelat att bilen kommer efter Model Y, den mindre suven baserad på Model 3. I en tweet hävdar Musk att han faktiskt har haft färdiga skisser på en pickup i hela fem år – och under avtäckningen av Tesla Semi visades en rendering av lastbilen med en pickup på flaket. Modellen kan bli verklighet efter år 2020.
En bil med ett öppet flak kan vara ett smart drag. I USA står fordonstypen för en stor del av bilförsäljningen, och 2016 var ett mycket bra år med nära 2,7 miljoner levererade pickups. Topplistan brukar ledas av Ford F-Series, så även under 2016 med drygt 820 000 sålda exemplar.
Faktum är att F-Series som regel har toppat pickup-försäljningen sedan 1977 – och den totala bilförsäljningen i USA sedan 1981. Därför är det inte oväntat att Elon Musk meddelar att Teslas pickup ska få dimensioner som ”är något större än Ford F-150” – seriens kronjuvel. Han twittrade dessutom att bilen kommer ha en ”game-changing feature”, det är dock oklart vad som utgör denna revolutionerande utrustningsdetalj.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här