Musks löfte: Tesla ska bygga en pickup

2017-12-29 09:50  
Teslas lastbil Semi med den kommande pick-upen på flaket.

Efter lastbilen och roadstern utlovar Elon Musk nu en Tesla-pickup. Nu oroas experterna över om tillverkaren kommer klara ett ännu större modellutbud, detta i ljuset av företagets knackiga ekonomi.

Tesla-grundaren vände sig till fansen med frågan om vad de ville se i modellutbudet. Svaret blev en pickup – och nu har Elon Musk meddelat att bilen kommer efter Model Y, den mindre suven baserad på Model 3. I en tweet hävdar Musk att han faktiskt har haft färdiga skisser på en pickup i hela fem år – och under avtäckningen av Tesla Semi visades en rendering av lastbilen med en pickup på flaket. Modellen kan bli verklighet efter år 2020.
En bil med ett öppet flak kan vara ett smart drag. I USA står fordonstypen för en stor del av bilförsäljningen, och 2016 var ett mycket bra år med nära 2,7 miljoner levererade pickups. Topplistan brukar ledas av Ford F-Series, så även under 2016 med drygt 820 000 sålda exemplar.
Faktum är att F-Series som regel har toppat pickup-försäljningen sedan 1977 – och den totala bilförsäljningen i USA sedan 1981. Därför är det inte oväntat att Elon Musk meddelar att Teslas pickup ska få dimensioner som ”är något större än Ford F-150” – seriens kronjuvel. Han twittrade dessutom att bilen kommer ha en ”game-changing feature”, det är dock oklart vad som utgör denna revolutionerande utrustningsdetalj.

Nyheten om en Tesla-pickup kommer kort efter att företaget visade upp sin kommande el-lastbil – och Tesla Roadster, en sportkupé som ska börja säljas redan 2020. Nu är många branschexperter oroade över att Elon Musk spänner bågen för hårt.
I november avslöjade Teslas rapport för det tredje kvartalet förlustsiffror på rekordhöga 619 miljoner dollar. Detta i kombination med problemen kring produktionen av nya Model 3 har fått ekonomer att ifrågasätta företagets framtid. Exempelvis varnar Bloomberg för att Tesla riskerar att dränera alla sina reserver under 2018 om företaget inte får in nytt kapital. Även IHS Automotive Advisory Sevices and Consulting sällar sig till kören av skeptiker.   
– Ett växande antal människor väntar på att Tesla ska uppfylla sina existerande löften snarare än att leverera nya. De har ett stort antal liggande ordrar på Model 3, men har bara lyckats leverera en handfull bilar som monterats för hand under stor möda, säger Paul Newton, analytiker vid IHS till BBC.

 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt