Tesla Model Y är redo för produktion

2018-10-25 09:53  
Foto: Tesla

Elon Musk har godkänt en prototypversion av Teslas nästa bilmodell, men fullskalig produktion kommer igång först under 2020.

Tesla har precis fått rullning på Model 3 och presenterade sina första svarta siffror på flera år i den senaste kvartalsrapporten, men självklart finns fler bilmodeller på ritbordet.

Nästa stora lansering kommer att bli en kompakt crossover som kallas för Model Y - och den börjar närma sig. Under en telefonkonferens igår sa Elon Musk att Tesla gjort "stora framsteg" och att han nyligen godkänt en prototypversion av bilen, rapporterar The Verge.

Läs mer: Batterierna kan ge elbilar större koldioxidutsläpp än dieselbilar

Det betyder att Model Y i stort sett är redo för produktion, men storskalig produktion blir det först under 2020. Än så länge har Tesla varken visat hur bilen kommer att se ut, men den kommer att byggas på samma plattform som Model 3.

Vid ett samtal i våras lovade Elon Musk att Model Y skulle bli en "revolution för tillverkningsindustrin" och han har tidigare sagt att bilen kommer att slopa Teslas 12-volts batteriarkitektur, vilket skulle leda till en dramatisk minskning av elkablar i bilen och förenkla produktionsprocessen.

Läs mer: Tesla lanserar billigare version av Model 3

Var Model Y kommer att byggas är en obesvarad fråga. Det finns fortfarande plats över på batterifabriken Gigafactory i Nevada. Ett annat alternativ är den nya fabriken ska byggas i Shanghai, dokument som Reuters tagit del av visar att Tesla planerar att bygga till en början tillverka två bilmodeller i anläggningen.

Förutom Model Y har Tesla planer på att lansera en ny version av sportbilen Roadster under 2020, och under konferensen igår sa Elon Musk att han personligen ser fram emot dagen då Tesla kan börja producera en eldriven pickup.

Simon Campanello

Mer om: Tesla Model Y

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt