Tesla köper mark i Kina till ny megafabrik

2018-10-17 16:55  
Foto: Pixabay

Den amerikanska biltillverkaren har tecknat ett avtal om att köpa 860 000 kvadratmeter mark i Shanghai. Den ska användas för Teslas första megafabrik utanför USA.

Tesla planerar att bygga sin första megafabrik utomlands efter att man har köpt 860 000 kvadratmeter mark i Shanghai. Enligt Shanghais byrå för planering och markresurser kostade marken cirka 140 miljoner dollar. Detta kommer fördubbla storleken för bilmärkets globala tillverkning och bidra till en minskad prissättning på Teslas bilar.

– Att säkra den här platsen i Shanghai, Tesla förstas megafabrik utanför USA, är en viktig milstolpe för vad som kommer att bli vår nästa avancerade, hållbart utvecklade tillverkningsplats, säger Robin Ren, Teslas vice president för världsomfattande försäljning till Reuters.

Läs mer: Teslas nya dator ökar prestandan i bilarna med 2000 procent

Megafabriken kommer att kosta cirka två miljarder dollar och ska rymma 500 000 bilar och batterier per år. Den byggs för att dra nytta av Kinas växande marknad för elbilar och för att konkurrera med de nya kinesiska biltillverkarna. Nya tullar har höjt priserna för amerikanska produkter, men i och med den nya fabriken kan Tesla erbjuda bättre priser med hjälp av de subventioner som Kinas regering ger till lokala elbilstillverkare.

Läs mer: Tesla kör om Mercedes och Audi – närmar sig Volkswagen

Försäljningen av elbilar i Kina gick upp med 54,8 procent i september och har ökat med 81,1 procent under 2019 med 721 000 sålda fordon. Landets regering har under senaste åren subventionerat elbilar enormt, vilket har gjort att många nya aktörer har dykt upp på marknaden.

Efter att den nya elbilspolicyn träder i kraft i Kina 1 januari 2019, måste tio procent av biltillverkarnas totala försäljning bestå utav elfordon.

Johan Forsberg

Mer om: Tesla Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt