Fordon

Snart kan Tesla Summon hitta en parkeringsplats själv

Tesla Summon kan hitta en parkeringsplats åt dig. Foto: Tesla
Tesla Summon kan hitta en parkeringsplats åt dig. Foto: Tesla

En kommande uppdatering av Summon-funktionen låter Teslan leta rätt på en ledig p-plats och parkera själv. På Twitter avslöjade Elon Musk även att bilen ska kunna följa sin ägare som ett husdjur.

Publicerad

Många hänvisar till Teslas Autopilot som ett självkörande system, medan tekniken i själva verket är ett avancerat förarstöd. Alla Tesla-bilar har dock den hårdvara som krävs för att bilen ska kunna köra helt autonomt.

Åtta kameror ger tillsammans ger 360 graders synfältstäckning runt bilen, med upp till 250 meters räckvidd. Tolv uppdaterade ultraljudssensorer bidrar till varseblivningen, med förmågan att upptäcka både hårda och mjuka föremål. Dock är det flera säkerhets- och försäkringsfrågor kvar att lösa innan vi ser självkörande bilar på våra vägar.

Summon-funktion är förmodligen det närmaste som Tesla hittills har nalkats det förarlösa. Summon används i dag av ägare för att köra in och Teslan från garaget, och för att flytta bilen några meter på en parkering – med hjälp av mobiltelefonen. Funktionen kan användas för tillfället, men ägaren måste fortfarande vara inom räckhåll och kunna stoppa fordonet om det behövs.

Nu ska en smartare version av Summon snart vara redo. Vad Musk nu presenterar kan utgöra en betydande förändring som skulle möjliggöra för fordonet att verkligen navigera på egen hand. Uppdateringen ska vara tillgänglig redan inom sex veckor.

– Under nästa år ska en Tesla kunna köra runt på en parkering, hitta en tom plats, läsa av skyltar för att bekräfta att det är en giltig parkering, skriver Elon Musk på Twitter.

– Bilen kommer att kunna köra till din position och följa efter dig som ett husdjur om du håller ner Summon-knappen i din Tesla app, skriver Musk.

Självkörande bilar är ett ständigt samtalsämne i branschen. Tidigare i veckan presenterade Volvo ett nytt samarbete med Kinesiska Baidu, för att utveckla förarlösa bilar.