Fordon

Självkörande Renault Callie klarar undanmanöverprovet

Renault hävdar att de har utvecklat världens första autonoma undanmanöversystem. Kolla klippet där ”Callie” tar sig igenom hinderbanan. Men den självkörande tekniken drivs också på av en rad uppstartsföretag. Se listan över de som har dragit in mest investeringar i år.

Publicerad

Renault vill bli bli ett av de första bilmärkena som för in självkörande teknik i vanliga fordon. Målsättningen är att distribuera en flotta med robotiserade bilar. Enligt Renaults plan ”Drive the future” ska det till år 2022 finnas mer än 15 bilmodeller som erbjuder olika nivåer av autonoma körförmågor.

Nu presenterar företaget ett stort framsteg på området – ett nytt autonomt system som kan utföra avancerade undanmanövrar. Tekniken lanseras i en Renault Zoe, som man döpt till ”Callie”. Bilen testades på en uppbyggd grusbana, och det autonoma systemet matchade reaktionsförmågan hos de professionella förare som testade att runda hindren. Se klippet där fordonet demonstrerar avancerade undanmanövrar.

– På Renault är vi fokuserade på att leda innovationen av produkter, teknologi och design. Våra innovationsinsatser syftar till att utveckla avancerad autonom körteknik som konsumenterna kan lita på skapar en säkrare och bekvämare resa, säger Simon Hougard, direktör på Renault Open Innovation Lab – Silicon Valley.

Tekniken har sitt ursprung i forskning publicerad av Stanford Universitys Dynamic Design Lab. De har samarbetat med Renault Open Innovation Lab i Silicon Valley.

Just nu leder Tysklands största biltillverkare och underleverantörer ligan gällande sökta patent som berör autonom bilkörning. Men när det kommer till själkörande fordon har de stora elefanterna utmanats av en rad nya bolag som utvecklar egen teknik.

Som en stark framtidsbransch står investerarna redo att slänga sina pengar på innovatörerna. USA dominerar, men när man tittar på Crunchbase News topp-10-lista över de uppstartsföretag som har dragit in mest kapital så står ett otippat land ut – Israel tar hela tre platser.

Uppstartsföretagen som dragit in störst investeringar på autonom teknik 2017

1. ArgoAI – USA – 8,42 miljarder kronor Produkt: Artificiell intelligens kring autonom körning

2. Nauto – USA – 1,33 miljarder kronor Produkt: Uppkopplade kamerasystem för fordon

3. Brain Corp – USA – 960 miljoner kronor Produkt: Teknik som gör manuella arbetsfordon autonoma

4. Autotalks – Israel – 589 miljoner kronor Produkt: Fordon till fordon-kommunikation

5. Innoviz Technology – Israel – 547 miljoner kronor Produkt: LIDAR-teknik

6. Oryx Vision – Israel – 421 miljoner kronor ”Computer vision tech” för autonoma fordon

7. Momenta ai – Kina – 387 miljoner kronor Produkt: Djupinlärande mjukvara för självkörande bilar

8. Luminar – USA – 303 miljoner kronor Produkt: LIDAR-teknik

9. FiveAI – Storbritannien – 294 miljoner kronor Mjukvara till självkörande bilar, för stadsmiljöer

10. Swift Navigation – USA – 286 miljoner kronor Produkt: GPS